2.10.2022

Koeajo: Ford Tourneo Connect – Suurperheen unelma-auto lainahöyhenissä

Ford Tourneo Connect tarjoaa henkilöautomaisen vaihtoehdon minibussille. Hyvää: ajomukavuus, voimalinja Huonoa: kosketusnäppäimet, sisätilojen muunneltavuus

Fordin uudistuneessa seiskapaikkaisessa perheautossa on jotain kovin tuttua. Kyseessä on Fordille täysin uusi malli, mutta kokoonpano on jo tuttu toisen valmistajan automallina. Tourneo lainaa niin vahvasti Volkswagen Caddylta, että puhe uudesta mallista on liioittelua.

Heti ensisilmäys Tourneo Connectiin paljastaa, että malli on pitkälti yhteneväinen VW-konsernin Caddy Maxin kanssa. Ulkoiset eroavaisuudet löytyvät keulasta, jossa etuvalot ja maski on veistelty uusiksi. Ford onnistuu näyttämään juuri sen verran erilaiselta, että mallia voi kutsua omaksi.

Hypähdys sisään todistaa Fordin halunneen päästä seitsemänpaikkaisen autonsa kanssa helpolla. Sisusta on hallintalaitteineen viimeistä piirtoa myöten Volkswagen. Käytännössä ainoat eroavaisuudet ovat Fordin merkki ratin keskiosassa ja poikkeavat verhoilut.

Yhteistyömalleissa ei toki ole mitään vikaa, päinvastoin. Autotehtaiden väliset erot kapenevat jatkuvasti ja uudet autot tuppaavat olemaan keskenään samankaltaisia ajettavuudeltaan, ominaisuuksiltaan ja varusteluiltaan. Lisäksi hommassa säästyy rahaa, mikä näkyy kuluttajan pussissa. Brändinrakennusmielessä tilanne ei kuitenkaan ole optimaalinen.

Esimerkkejä yhteistuotantomalleista on lukuisia. PSA-konsernin pakettiautoja myydään Toyota Proacena, Peugeot Expertinä, Citroen Jumpyna ja Fiat Scudona. BMW Z4 puolestaan jakaa perusrakenteensa Toyota Supran kanssa ja niin edelleen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Personointi unohtui tyystin

Ehkä Fordilta olisi kuitenkin toivonut hieman lisää personointia malliinsa, sillä tällaisenaan se on käytännössä Volkswagen Caddy. Voimalinja on käännetty Ford-kielelle, sillä kaksilitraisesta TDI:stä on leivottu EcoBlue ja TSI:stä EcoBoost.

Dieselmylly ei ole sieltä kaikkein pontevimmasta päästä, ja voimantunne on etenkin sähköistettyihin voimalinjoihin verrattuna laiskahko. Kaksilitrainen turbodiesel tuottaa 90 kW (122 hv) ja 320 Nm. Vaihteistona toimii 7-vaihteinen DSG.

Tarjolle on tulossa yksi bensiinimoottori ja pari dieselversiota. Kaikissa malleissa painotetaan ekologisuutta, kuten modernissa autoteollisuudessa pitääkin. Suomen tuontiohjelmassa on myös nelivetoversio.

On ilahduttavaa, että automarkkinoilla myydään edelleen 7-paikkaisia automalleja, sillä useimmiten suuren perheen autovalintaa ohjaa selkeimmin tarjonta. Viiden istuimen normista poiketessa automaailma kapenee hyvin ohkaiseksi ja Tourneo Connect ja Caddy Maxi ovat harvoja poikkeuksia.

Ford on myös pienimpiä automalleja, joissa on seitsemän penkin kokoonpanolla edelleen pieni tavaratila käytössä. Monessa seiskapaikkaisessa henkilöautossa tavaratila hupenee käytännössä olemattomaksi täydellä penkkivarustuksella.

Hyvin tilaa elää ja hengittää

Tavaratila ei toki ole järin suuri, mutta jos tarve on vaikkapa vain kuudelle istuimelle, alkaa taakse mahtua on hieman reippaammin kuljetettavaa. Taaimmaiset jakkarat saa irrotettua halutessaan kokonaan, ja viidellä istuimella tavaratila kasvaa jopa hulppeaksi.

Kolmannen penkkirivin istuimet ovat ohkaisia lituskoja, mutta istuinmukavuus on ainakin pienemmällä siirtymällä hyvä. Ilman vessataukoa Lappiin -osastoa ne eivät kuitenkaan ole, vaan soveltuvat enemmän tilapäiseen käyttöön.

Tilaa Tourneo Connectissa on muutenkin varsin mukavasti. Etenkin ohjaamon korkeus tuo paljon tilantuntua, mutta keskirivin penkki on yllättävän ahdas. Tämä johtuu siitä, että keskirivin penkeistä puuttuu pitkittäissuunnan säätövara. Istumaan toki mahtuu, mutta jalkatilaa ei ole ylimääräisiä.

Vaikka kyseessä on pakettiautoon perustuva automalli, on ajettavuus kohdallaan. Tourneo Connect tuntuu ennen kaikkea henkilöautolta. Ajoergonomia on hyvä ja melutaso pysyy kurissa kaupungissa ja taajaman ulkopuolella. Moottoritiellä äänimaailma kasvaa, muttei sietämättömästi.

Volkswagenista peräisin olevat kosketusnäppäimet aiheuttavat päänvaivaa myös Fordin merkin alla. Niiden toiminta on välillä vähän niin ja näin. Etenkin keskikonsolissa olevat ilmastoinnin liukupainikkeet ovat suoraan sanoen kammottavat.

Tourneo Connectissa on moni asia kohdallaan. Liukuovet ovat kätevät lapsiperheen käytössä ja ne säästävät ahtaissa parkkiruuduissa monelta harmilta. Ajomukavuus on kohdallaan ja tilaa on hyvin. Monilapsiselle perheelle Volks… kröhöm Ford tarjoaa hyvät puitteet.

Teksti ja kuvat: Tuomas Rajala

Ford Tourneo Connect 2.0 EcoBlue

Hinta alkaen

37 934 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

45 530 €

Moottori

Dieselmoottori 1 968 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 7-v. automaattivaihteisto, etuveto.

Teho

90 kW (122 hv), 2750 r/min

Vääntö

320 Nm (1600-2500 r/min)

Vääntö

320 Nm (1600-2500 r/min)

Huippunopeus

186 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 5,3 (yhd.)

CO2-päästöt

140 g/km

Mitat

pituus 4954 mm, leveys 1855 mm, korkeus 1836 mm, akseliväli 2970 mm
Omamassa: 1840 kg

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

1500 / 750 kg

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

5 vuotta / 100 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat