20.2.2024

Koeajo: Ford Transit Custom AWD – ei tarvetta alemmuuskompleksille

Ford Transit Custom on uudistunut perusteellisesti ja se on tällä hetkellä parempi kuin koskaan. Hyvää: Voimalinja, neliveto, ajettavuus, ohjaamo, infotainment. Huonoa: Sisämelu.

Ford on pistänyt keskikokoisen eli tonniluokan pakettiautonsa, Transit Customin uusiksi. Auto on käynyt läpi perusteellisen uudistuksen, joka mahdollistaa myös sen, että Transit Custom on tarjolla kaikilla mahdollisilla voimalinjoilla. Auton uusi arkkitehtuuri mahdollistaa myös sen, että dieseleiden lisäksi tarjolle tulevat myöhemmin ladattava hybridi sekä täyssähköversio.

Transit Custom on ollut Suomessa neljänneksi myydyin pakettiauto tässä kokoluokassa eikä sen uudistuttuaan tarvitse kokea minkäänlaista alemmuuskompleksia kilpailijoidensa suhteen. Transit Customin edellä ovat Suomessa olleet myyntitilastoissa Volkswagen Transporter, Mercedes Vito sekä Toyota Hiace. Transit Custom on nyt kuitenkin tarjolla parempana kuin koskaan ja hyvässä iskussa vastaamaan kilpailuun.

Ulkopuolelta Transit Custom on uudistunut kokonaan. Auton keulan ilme on muotoiltu nyt kokonaan uusiksi, mutta sen tunnistaa silti edelleen Transitiksi. Autossa keulalla on nyt Trend-varustelutasosta lähtien led-ajovalot ja kaukovalot ovat myös automaattiset. Pimeällä ne tarjoavat kiitettävää valovoimaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ohjaamossa hyvin tilaa

Transit Customin perusarkkitehtuuri on kokenut täydellisen uudistuksen. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että auton keula ja ohjaamo on muotoiltu uudelleen. Etuylitystä on muun muassa lyhennetty eli etuakselia on siirretty eteenpäin. Tämä puolestaan mahdollistaa tilavamman ohjaamon – joka suunnassa. Transit Customin lattiaa on voitu laskea alemmas, mutta auton kokonaiskorkeus ei ole noussut. Tällä tavalla ohjaamoon on väljyyden lisäksi saatu helpompaa autoon kulkua sekä enemmän jalkatilaa.

Ohjaamo on kuin onkin Transit Customissa nyt erittäin tilava ja ohjaamon keskipaikka on nyt myös varsin siedettävä, siinä on huomattavasti paremmin jalkatilaa kuin edellisessä Transit Custom -mallissa ja monessa muussa pakussa.

Muutokset ohjaamossa ovat vaikuttaneet muun muassa siihen, että Transit Customin ajoasento on entistä henkilöautomaisempi. Jopa niin henkilöautomainen, että se jopa yllättää! Ajoasento Transit Customissa on verrattain hyvä.

Transit Custom on nyt todella henkilöautomainen ajaa, joka on puolestaan hyvä asia. Ohjaamossa istutaan silti edelleen korkealla ja sieltä myös näkee hyvin. Äänieristyksessä työkäyttöön tarkoitetuissa pakettiautoissa ei kovin usein perusteta ja sen huomaa Transit Customissakin. Sisämelu on melkoinen ja takaosan iso tavaratila toimii tyhjänä kaikukoppana.

Myös Transit Customin joka kulmalla oleva erillisjousitus on suunniteltu uudelleen. Pakettiautoilla tulee myös kilometrejä monesti paljon, jonka vuoksi alustan osat kuluvat. Ford on suunnitellut etu- ja takajousituksen uuteen Transitiin niin, että sen huolto on helpompaa ja nopeampaa kuin aiemmin.

Ajettavuus erinomaisessa kunnossa

Ajettavuuden näkökulmasta uudistunut alusta tarkoittaa ainakin todella jämäkkää ja mukavaa ajettavuutta. Ohjauskin Transitissa on hyvä, siinä on hyvää vastetta eikä ohjausta ole tehostettu liian kevyeksi. Ohjauksen keskialue on myös hyvin napakka. Kaikin puolin Transit Customin ajettavuus on nyt erittäin hyvin kunnossa.

Kun Transitissa on vielä väkevä 125-kilowattinen diesel, 8-portainen automaattivaihteisto sekä neliveto, auto on todellinen työkalu. Dieselistä ei puhti lopu, moottori vääntää enimmillään ja alhaisilla kierroksilla 390 newtonmetriä ja automaattivaihteisto hoitaa tehtävänsä huomaamattomasti.

Vetomassat nousevat parhaimmillaan tällä yhdistelmällä 2 800 kiloon, koeajoversionkin jarrullisen kärryn vetopaino on 2 500 kiloa.

Ford on Transit Customin nelivedossa päätynyt samaan hyväksi todettuun perusratkaisuun kuin Ford on käyttänyt järkälemäisessä Edge-katumaasturissaan. Transit Customin kohdalla neliveto täytyy olla vieläkin Edgen nelivetoa järeämpi, joten siitä on kehitetty Transitiin kovempaa vääntöä kestävä versio. Auton ajotilaa voi myös muuttaa, jolloin auto muuttaa moottorinohjauksen lisäksi myös nelivedon toimintaa.

Neliveto vain dieselin ja automaatin yhteydessä

Fordin 100- ja 125-kilowattiset moottoriversiot automaattivaihteistolla ovat myös ainoat mallit, jonka yhteyteen neliveto on saatavilla uudessa Transit Customissa. Polttoaineenkulut nelivetoisella isolla dieselillä eivät ole mitkään maailman pienimmät, joten jos pärjää ilman nelivetoa, ladattava hybridi ja sähköversio tulevat käyttökustannuksiltaan edullisimmiksi. Tulevat täyssähköversiot ja ladattavat hybridit ovat siis aina etuvetoisia, eikä hankintahinnaltaankaan tavattoman paljon halvempia, sillä edullisin neliveto maksaa verollisena hieman alle 53 000 euroa. Täyssähköisen E-Transit Customin hinta alkaen hinta on 55 740 euroa, kun edullisin diesel maksaa muutaman kympin yli 42 000 euroa, ladattavan hybridin alkaen hinta on noin 5 000 euroa enemmän.

Transit Custom valmistautuu sähköiseen tulevaisuuteen myös siinä, että auton ohjaamo on digitalisoitu täysin. Mittaristo on digitaalinen ja sen lisäksi kojelaudan päällä komeilee 13-tuumainen suomenkielinen kosketusnäyttö. Myös 5G-yhteys on vakiona Trend-varustelusta alkaen.

Infotainmentin käyttö on Transitissa todella helppoa. Käyttöliittymä on looginen ja helppo käyttää eikä mitään toimintoja tarvitse etsiä, vaan ne löytyvät helposti. Sync 4 -käyttöjärjestelmä toimii myös nopeasti. ISA- eli Intelligent Speed Assistance -piippaukset saa pois valikoista parin näpäytyksen takaa. Fordissa huomioääneksi on valittu hyvin selkeä ja erottuva ääni, jota ei voi olla kuulematta, vaikka musiikkilaitteiden äänenvoimakkuus olisi vähän kovemmalla.

Moottorin koeajama Transit Custom oli pidemmällä L2-akselivälillä, joka on 40 senttiä pidempi kuin L1-mallissa. Autojen kokonaispituuden ero on myös tasan 40 senttiä. VDA-mitattu tavaratilan koko on L2-mallissa tasan kuusi kuutiometriä, kun lyhyemmässä L1-mallissa tilavuus on 5,2 kuutiometriä.

Transit Custom on nimensä mukaisesti kustomoitavissa, tarjolla on muun muassa malli, jossa on kuljettajan takana täyspitkä kuormatila, mutta auton oikealla reunalla kaksi takaistuinta. Toisen rivin istuimet ovat myös irrotettavat, jolloin autoon saa halutessaan lisää tavaratilaa.

Teksti ja kuvat Manu Tuppurainen

Ford Transit Custom Limited 320 L2 2.0 TDCi 170 hv A8 AWD
POLTTOMOOTTORI, neliveto
4-syl. dieselmoottori 1 995 cm 3
8-v. automaattivaihteisto
125 kW (170 hv), 390 Nm
WLTP-kulutus 8,5 l/100km
CO 2 -päästöt 223 g/km
Suorituskyky 0–100 km/h – s
huippunopeus 170 km/h
Mitat
Pituus 5 450 mm
Leveys 2 148 mm
Korkeus 1 981 mm
Akseliväli 3 500 mm
Tavaratila 6 000 l
Omamassa 2 025kg
perävaunu 2 500 / 750 kg
Euro NCAP ei testattu
Takuu 5 v / 150 000 km
Hinta alkaen 54 360 €
koeajoauto 58 243 €

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat