23.7.2022

Koeajo: MAN OptiView – joko saa heittää hyvästit kuolleelle kulmalle?

Digitaalinen kameravalvontajärjestelmä: MAN OptiView koeajo

Kokeilimme MAN TGM:ää ilman peilejä. Autossa peilit korvataan MAN OptiView-kameravalvontajärjestelmällä.

Taajamaliikenteessä kuorma-autojen ympärillä on vaaranpaikkoja kevyelle liikenteelle. Isossa autossa korkealla istuvan kuljettajan on vaikea nähdä auton lähelle syntyviin kuolleisiin kulmiin.

Digitaalinen kameravalvontajärjestelmä: MAN OptiView koeajo

Peilit ovat vuosien varrella lisääntyneet ja suurentuneet, jotta kuljettaja näkisi aivan nokan eteen ja sivuille varsinkin apukuskin puolelle. Viime aikoina ongelmaa on kampitettu peruutustutkien kaltaisilla auton sivuja tutkaavilla varoittimilla.

Samaan ongelmaan pureutuvat nyt myös uudet peilien tilalle tulleet kamerat, ensin Mercedeksen ja nyt MAN:in kuorma-autoissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuvaruudut korvaavat peilit

MAN:in järjestelmässä kameroiden kuvat tulevat kolmeen näyttöön, sivupeilien tilalla on isot HD-näyttöruudut A-pilareissa ja kojelaudan keskinäytössä on etukameran tai vaihtoehtoisesti peruutuskameran kuva.

Sivunäyttöjen kuva yhdistetään tavallisen ja laajakulmakameran kuvasta, kuva näyttää ympäristön yhtenäisenä, laajakulmaosa on erotettu katkoviivalla, vaikka rajan erottaa silmälläkin. Laajakulmaosan koko säätyy automaattisesti nopeuden mukaan tai kuljettajan valitsemana.

Näytön apulinjat näyttävät kylkilinjan lisäksi auton pituuden taustanäkymässä helpottamassa peruuttamista ja kaistanvaihtoa. Kääntymis- ja kaistanvaihtoavustimen varoitukset näkyvät värillisinä peilinäytöissä.

Sivukamerat on sijoitettu ohjaamon etuyläkulmiin, mahdollisimman kauas kurasumusta. Kameratolppien rakenne on joustava, ne eivät rikkoudu ensimmäisestä kolhaisusta.

Ilmavirta ja pinnoitus pitävät linssit puhtaana, huurtumisen estää lämmitys. Sateella kuvassa ei ole pisaroita, kuten perinteisissä peileissä. Näyttöjen kirkkaus ja kontrasti säätyvät automaattisesti päivänvalon mukaan.

Kameroiden hyvä valovoima tuottaa oivaa kuvaa myös yöllä ja tunneleissa. Näyttö osaa myös himmentää takana tulevien valonheittimien häikäisyä. Lisäplussana kamerat voi kytkeä myös punkasta käsin, jos yöpymisen aikana auton ympärillä on epäilyttävää liikettä.

Kuski tarvitsee tottumisaikaa

Järjestelmä kuulostaa niin hyvältä, että sitä on pakko päästä kokeilemaan. Kameroihin ja näyttöihin on paljon säätöjä, mutta niitä ei juurikaan tarvitse muuttaa edes ajoasentoa tai kuskia vaihdettaessa.

Livenäkymä etuviistoon on heti avarampi, kun valtavat peilit puuttuvat, näyttöruudut ovat vain hitusen etutolppia leveämmät. Peilien aiheuttama ilmavirran kohina puuttuu.

Näytöistä näkee joka kohtaan auton ympärillä ilman kurkottelua. Kuollutta kulmaa ei jää laajakulmakuvan näyttäessä tilanteen myös suoraan auton sivulle kahden kaistan levyisesti.

Vilkun kytkeminen laajentaa näkymää sivulle automaattisesti. Peruuttaminen käy kätevästi, tätä pitäisi päästä kokeilemaan myös perävaunun kanssa.

Näyttöihin tottuminen vie varmasti joitakin päiviä. Etenkin takana tulevien etäisyyden ja nopeuden arviointi tuntuu aluksi vaikealta. Pikaisella tutustumisella järjestelmän hyödyt turvallisuutta lisäämässä ja kuskin työtä helpottamassa vaikuttavat merkittäviltä.

Niillä kamerapeilien hankinta onkin perusteltava, sillä niiden lisähinta on lähes 4000 euroa mallista ja muusta varustelusta riippuen. Toki kuljetusyrityksen pomolle satsausta voi perustella vaaratilanteiden vähentymisen lisäksi vähäisemmän ilmanvastuksen tuomasta puolen litran kulutussäästöstä.

Teksti ja kuvat: Petri Munukka

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat