17.4.2024

Koeajo: Mercedes-Benz CLE Coupé – kun osakesalkku pullistelee

Kuva Tuomas Rajala

Mercedes-Benz CLE Coupé on nautinnollinen ajettava, joka soveltuu parhaiten kahdelle hengelle.

Mercedes-Benzin uusi coupé-limppu on auto, jolla halutaan tehdä vaikutus. Se ei pyytele anteeksi, vaan lataa suoraan naamatauluun: kuskin tilillä on katetta ja osakesalkku pursuaa paperia.

CLE:n muotokieli on klassisen veistoksellinen. Kattolinja on virtaviivainen ja isot pyöränkaaret haluavat ahmia sisäänsä suuret vanteet. Etuylitys on lyhyt, mikä korostaan entisestään dynaamisia linjoja. Mitä pidempään CLE:n coupé-mallia katselee, sitä kauniimmalta se näyttää.

Ulkonäön korostamisen ohella tärkeitä arvoja on selvästi myös ajomukavuus. Sillä kun matalan auton sisään pääsee, luiskahtaa kuski paikkaan, josta ei enää huvita nousta. Alusta on muovattu mukavan pehmeäksi, mutta tarvittaessa jämäkäksi.

Moottoripuolelta löytyy neljä vaihtoehtoa, jotka kaikki luottavat polttomoottoriin. Sähköistystäkin on luvassa hieman myöhemmin ladattavan hybridin muodossa, mutta ehkä ostajakunta luottaa edelleen helpommin pelkkään polttomoottoriin. Tai sitten ladattava malli yllättää myynnillään.

Kolme moottorista on bensiinikäyttöisiä ja yksi diesel. Miedoimmat version paikasta kisaavat CLE 220d ja CLE 200. Molemmissa tehoa on noin 200 hevosvoimaa, mikä on isokokoiselle ja suhteellisen painavalle autolle vaatimattomasti. Kiihtyvyyslukema on molemmissa 7,5 sekuntia, eli aika lailla linjassa tavanomaisen perhesedanin kanssa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

258 leppoisaa hepoa

Koeajettu versio on CLE 300 4Matic, jonka pellin alla piilee 200-version tavoin 2-litrainen bensaturbo. Kolmesatasen kohdalla suorituskykyä on saatu nostettua korkeammalle: 258 hevosvoimaa (190 kW) ja 400 Nm nipistävät kiihtyvyydestä pois reilun sekunnin.

Kaksilitrainen bensaturbo on leppoisa tapaus. 258 hevosvoimaa tuntuu sähköautoihin tottuneelle aika vaatimattomalta, etenkin kun huipputehon peliin tuloa joutuu odottelemaan kierrosalueen ylärajalle. Lisäksi voimantuotto on hyvin lineaarista ja hienostunutta. Toisaalta niin sen pitääkin olla.

Auton käyttötarkoitus ja muu luonne huomioiden CLE 300 on minimivaatimus, sillä ei 80 000 euron coupé-limpulla oikein tekisi mieli jäädä viiden tonnin ysäriauton jalkoihin suorituskykymielessä. Toki arvot ovat myös muualla kuin pelkässä suorituskyvyssä.

Tällä hetkellä tehokkain versio on varustettu Mercedesin kolmelitraisella ja kuusisylinterisellä voimanlähteellä. Silloin CLE pääsee varmasti paremmin oikeuksiinsa. Tehoa on 381 hevosvoimaa (280 kW) ja vääntöä 500 Nm. Tuolla moottorikokoonpanolla auto saa arvoisensa suorituskyvyn, ja 0–100 km/h mennään jo 4,4 sekunnissa.

Hyvää ja huonoa

  • ajaton ulkomuoto
  • sisätilat
  • ajomukavuus
  • voimalinjan toiminta
  • raskaat ovet
  • tavaratilan lastausluukku

Kaikissa malleissa on 9-portainen automaattivaihteisto, joka Mercedesin tapauksessa alkaa hipoa täydellisyyttä. Vaikka kyseessä on polttomoottori, on CLE jouhevuudessaan samalla tasolla sähköauton voimalinja kanssa. Vaihtoja ei oikeastaan voi huomata mistään muualta kuin mittariston vaihdelukemasta.

Maailman paras vakkari

CLE Coupéen on ladattu riittävästi mukavuus- ja turvallisuusvarusteita jo vakiona. Törmäysvaroitin, hätäjarruavustin ja mukautuva vakionopeudensäädin ovat asioita, joita kuski osaa varmasti arvostaa.

Mercedesin Distronic-vakionopeudensäädintä on pakko kehaista erityisellä tavalla. Se on harvoja vakionopeudensäätimiä, joiden toiminta ei ärsytä moottoritieajossa. CLE reagoi eteen tulevaan autoon loogisesti, ja motarin ohitustilanteessa auto lähtee kiihdyttämään ohituskaistalle ripeästi, eikä jää pohtimaan maailman syntyä, kuten moni muu automalli. Järjestelmä on varmasti yksi autoteollisuuden parhaista, ellei paras.

CLE Coupé on erinomainen auto, mutta on siinä pieniä haasteitakin. Toki ne selittyvät käyttötarkoituksella. Vaikka auto on nelipaikkainen, on rehellisyyden nimissä todettava, että kahden oven periaate on raskas. Oikeasti takapenkkipaikat ovat vain tilapäiseen käyttöön, vaikka sinne sinänsä mukavasti mahtuukin.

Toinen haaste on tavaratila, jonka lastausluukku on todella pieni. Syykin on selvä: Mercedes ei olisi koskaan saanut perän muodoista yhtä näyttäviä suuremmalla tavaratilan aukolla. Tilaa kontissa kuitenkin piisaa. Valmistaja mainostaakin, että mukaan mahtuu kolme golfbagia. No tietenkin.

Kolmas häiritsevä seikka ovat raskaat etuovet, joille toki myös löytyy selitys. Ukset nimittäin ovat noin kolmanneksen auton pituudesta. Painavat ovet myös kolahtavat kovaa kiinni ja vaativat hieman voimaa. Ehkä jokin avustin voisi tässä yhteydessä olla paikallaan, sillä tämän hintaluokan auton ovia ei tee mieli paiskoa kiinni kuin neuvostoautossa.

Mercedes-Benz CLE Coupé on tyylikäs, mukava ja edustava auto. Kaksiovinen malli ei sovellu jokaiselle, mutta jos on valmis uhraamaan käyttökokemusta kauneuden alttarilla, on käsissä automalli, jossa on ajatonta tyylikkyyttä. Konepellin alle kannattaa valita niin ruudikas versio kuin likviditeetti antaa myöten, sillä ajokokemus paranee voiman myötä.

Mercedes-Benz CLE 300 Coupé 4Matic

POLTTOMOOTTORI, neliveto
4-syl. bensiinimoottori 1 999 cm3

9-v. automaattivaihteisto
190 kW (258 hv), 400 Nm

WLTP-kulutus 7,0-7,6 l/100km
CO2-päästöt 159-173 g/km

Suorituskyky 0–100 km/h 6,2 s.
Huippunopeus 250 km/h

Mitat
Pituus           4 850 mm
Leveys          1 860 mm
Korkeus        1 428 mm
Akseliväli      2 865 mm

Omamassa  1 715 kg

Euro NCAP  5 (2022’9

Takuu  2 v / ei km-rajaa

Hinta alkaen  76 399 €

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat