24.4.2024

Koeajo: Mercedes-Benz V 300 d 4Matic – pröystäilemätöntä luksuskyytiä

Kuva Janne Huhtala ja Mercedes-Benz

Uudistettu V-sarja tarjoaa kuljettajalle aiempaa laajempaa varustelua ja vaivatonta ajettavuutta, mutta matkustajille on luvassa vieläkin mukavampaa matkantekoa. 

Vitoihin pohjautuvat henkilöautomaiset V-sarjalaiset tila-autot uudistuvat, ja sekä polttomoottorimallit että täyssähköinen EQV saavat käytännössä samat uudistukset.  Perustekniikkaan ei malliuudistuksen yhteydessä kosketa. Tilaa on istuinkokoonpanosta riippuen 6, 7 tai 8 hengelle. Koeajoon saimme dieselkäyttöisten mallien huipulta V 300 d 4Maticin eli nelivetoversion. 

Ennakkofiilis on hieman kaksijakoinen, sillä huolimatta hienoista ulkoisista yksityiskohdista ja tyylikkäistä värivaihtoehdoista olo on vähän sellainen, että monipaikkaista pakettiautoa tässä ollaan menossa ajamaan. Pakettiautotunnelma karisee nopeasti, kun istahtaa kuljettajan paikalle; kaikki Mercedeksen henkilöautomalleista tutut hallintalaitteet ja elementit ovat täsmälleen samoilla paikoilla, eikä sähkösäätöisen kuljettajan istuimen monipuoliset säädötkään jätä varaa toiveille. 

Viimeisetkin viittaukset pakettiautoon karisevat viimeistään siinä vaiheessa, kun lähdetään liikkeelle. Diesel-malliston tehokkaimmassa 300 d -mallissa on tehoa 174 kilowattia (237 hv), kun pienemmät mallit tyytyvät 140 kW/190 hv (250 d) ja 120 kW/163 hv (220 d) teholukemiin. Moottorin jatkeena on tutusti yhdeksänpykäläinen automaattivaihteisto. Moottori täyttää kaikki hyvän moottorin tunnusmerkit siinä mielessä, että käytännössä koko moottoria ei tule ajateltua ajon aikana; siinä on riittävästi suorituskykyä kaikkiin ajotilanteisiin, se on äänetön eikä valittua vaihdetta tee kertaakaan mieli itse manuaalisesti vaihtaa isommaksi tai pienemmäksi. Vain liikkeelle lähdettäessä kuuluu dieselin murahdus ohjaamoon, muuten äänieristys pitää äänet ulkopuolella. Vaihteiden vaihtumisen huomaa vain kierroslukumittarin neulasta. 

Pakettiautomaisen korkea ajoasento auttaa kuljettajaa näkemään liikenteessä henkilöautojen yli, kuljettajan istuimelle ja siltä pois nousu on helppoa, ja ajoasennon ja istuimen korkeuden säätö on helppoa. Koeajoautossa oli taustapeiliin vaihdettavissa napinpainalluksella kameranäyttö, jolloin näkymä on selkeämpi eikä takapenkkien niskatuet, matkustajien päät tai likainen takaikkuna rajoita näkyvyyttä taakse. Sisätilat ovat mukavan hiljaiset niin etu- kuin takamatkustajille. Kuusipaikkaisena takamatkustajille on käytössään erittäin mukavat, sähkösäätöiset erillisistuimet. Matkustusmukavuus ei niistä enää juurikaan voi parantua, ja tämä kuuluukin niiden autojen joukkoon, jossa mieluummin taivaltaa pitkät matkat takapenkillä.

Taustapeilin paikalla näkyvän kameran kuva on hyvin luonnollinen.

Pitkä akseliväli tuo mukanaan kankeutta verrattuna keskikokoisiin henkilöautoihin, minkä huomaa lähinnä parkkipaikkapyörityksissä. Pitkä akseliväli vastaavasti tekee maantiellä autosta vakaamman. Lisähintaan tarjolla on ilmajousitus, mutta koeajoauto oli varustettu perinteisin rautajousin. Jousituksen kantavuus ja progessiivisuus ovat kohdallaan, mutta pienet kolahdukset kaivonkansien ylityksissä kertovat, että, että painavan auton kyseessä ollen pintaherkkyys ei ole jousituksen suunnittelussa ykkösprioriteetti. Koeajoauto oli nelivetoinen, joskaan eteläisen Ranskan kesäkeleillä sen tuomia etuja ei päässyt hyödyntämään. Suomessa sen sijaan 45/55 -suhteessa eteen ja taakse voimaa jakava neliveto on selkeä etu niin talviolosuhteissa kuin mäkisemmillä ja pehmeämmillä mökkiteilläkin. Tavaroiden lastaaminen sujuu käsiä likaamatta, sillä takaluukku aukeaa ja sulkeutuu Easy Pack -järjestelmän ansiosta sähköisesti.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uudenlainen kuljettajan valtakunta

Perinteiset pyöreät päämittarit ja keskikonsolin näyttö on korvattu S-sarjasta tutulla yhtenäisellä ja erittäin leveällä näyttökokonaisuudella. Sen yhteydessä MBUX-järjestelmä (Mercedes-Benz User Experience) on uudistunut, ja toisen polven järjestelmä sekä intuitiivisempana käyttäjäystävällisempi että ominaisuuksiltaan monipuolisempi. Uusi mittaritaulu on helppolukuinen ja esimerkiksi navigointi näyttää nyt sekä auton sijainnin että nuolimerkein kääntymisen todella selkeästi, millä on merkitystä kun ajetaan koeajon tapaan vieraassa kaupungissa ja risteyksiä on tiheästi eikä kaupunkikuva ole kuullutkaan ruutukaavasta.

Uudistuksia turvavarusteissa

Turvallisuusvarusteiden määrä on kasvanut malliuudistuksen yhteydessä. Risteyksiinajotoiminnollinen aktiivinen jarrutusavustin hidastaa tarvittaessa autoa terävällä jarrutuksella tutkatunnistimien havaitessa sivulta lähestyvän auton ennen kuljettajaa, esimerkiksi risteyksissä tai parkkiruudusta peruutettaessa. Se huomioi myös törmäysuhan jalankulkijoihin ja jarruttaa tarvittaessa silloinkin aktiivisesti. Lisäksi autossa on mm. aktiivinen hätäpysäytysavustin, joka jarruttaa auton pysähdyksiin havaitessaan ettei kuljettaja ole pidempään aikaan osallistunut auton ajamiseen, eli käytännössä tarkoittaa esimerkiksi kuljettajan sairaskohtausta tai nukahtamista. 

Dieselkäyttöinen V-sarjalainen sopii pakettiautomaisen ulkonäön ansiosta mainiosti myös hänelle, joka ei halua tehdä naapuria kateelliseksi liian hienolla autolla, sillä asiaan vihkiytymätön ei välttämättä oivalla V-sarjalaisen maksavan kuusinumeroista summaa, eikä sitä miten hienoa luksusluokan kyytiä se tarjoaa. Samana päivänä oli mahdollisuus koeajaa V 300 d 4Maticin ohella sen täyssähköinen sisarmalli EQV. Periaatteessa ne molemmat tarjoavat samat tilat ja saman mukavuuden niin matkustajille kuin kuljettajalle, mutta samaan aikaan ne edustavat malliston kahta ääripäätä. Kun EQV 354 kilometrin toimintamatkalla soveltuu paremmin joko vähän lyhyemmille matkoille tai useammin taukoja pitäville matkaajille, niin V 300 d 4Matic on yksi mukavimpia autoja pitkille matkoille. Oletkin ehkä kuullutkin heistä, jotka haluavat ajaa pysähtymättä ja kusematta Lappiin peräkärry perässä. Heille!

Maahantuojan hintaneuvottelut ovat tätä kirjoittaessa vielä kesken, mutta edeltävän mallin hinnat samalla moottorilla ja koripituudella alkoivat noin 125 000 eurosta. Parantunut varustetaso ennakoi, että nyt alkaen-hinta on jonkin verran korkeampi. Vaikka esimerkiksi perhekäytössä auto vastaakin helposti sekä henkilö- että pakettiautoa, niin silti hintaa ei voi pitää millään mittarilla arvioituna edullisena. Hinta ei siltikään ole pahin este V-sarjalaisen hankinnalle, vaan se että jo auton perustietojenkin löytäminenkin on maahantuojan sivuilta käytännössä mahdotonta. Siellä kyllä maalaillaan tyylikkäästi, että siinä on ”tunnistettava etuosan muotoilu” ja ”urheilullinen sivuprofiili”, mutta potentiaalista ostajakandidaattia saattaisi kiinnostaa lisäksi esimerkiksi auton korkeus, että mahtuuko se omaan autotalliin tai -katokseen. Tai kantavuus, jolla on merkitystä jos takaosan penkit poistetaan ja käytetään autoa tavarankuljetukseen. Edes moottorivaihtoehtoja ei löydy muualta kuin lataamalla erillinen hinnasto. Tätä voidaan jo pitää jo todellisena rimanalituksena perinteiseltä maahantuojalta. 

Hyvät ja huonot puolet

  • ajo-ominaisuudet
  • tilat
  • turvavarusteet
  • korkea hinta
  • kankeus parkkipaikkapyörityksissä

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat