15.6.2017

Koeajo: Muotovalio huippumalli – Volkswagen Arteon

Volkswagen Arteon

Uusi Volkswagen Arteon asettuu mallistossa Passatin yläpuolelle. Viistoperä on hartaasti odotettu ja linjakas ilmestys – runsaalla avustinkatraalla kuorrutettuna. Hyvää: muotoilu, moottori, etuistuin, ajettavuus, tilat. Huonoa: sisäilme, korkeahko hinta.

Saksassa koeajettu uusi Volkswagen Arteon asettuu mallistossa Passatin yläpuolelle. Viistoperä on hartaasti odotettu, linjakas ja vastaus edesmenneen Passat CC:n haikailijoille.

Uuden Arteonin valtit ovat muotoilussa, viimeistelyssä, erinomaisissa moottoreissa sekä kattavassa mukavuutta ja turvallisuutta tuovassa avustinkatraassa, joista osa tulee Volkswageneissa ensimmäiseksi tarjolle Arteonissa.

Volkswagen Arteon

Arteon on muodoiltaan ajan hammasta kestävän pelkistetty mutta myös urheilullinen. Ilmeen tärkeä osanen ovat kookas konepelti, kehyksettömät sivuikkunat ja kaareva kattolinja. Keulailme on muhkea ja hyökkäävä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pettymys sisällä

Näyttävä ilmestys luo kovat odotukset myös sisätiloille, jotka ovat viimeistellyt, mutta muistuttavat auton hintataso huomioiden vähän liikaa perusvolkkareita. Nahka toki hellii ja persoonallisia yksityiskohtiakin on, mutta silti ilme jää hieman tylsäksi.

Selkäystävälliset ja 14-asentoisesti säätyvät ergoComfort-istuimet ovat mainiot. Kuljettajan istuimessa on myös muisti ja ristiselän hieronta.

Volkswagen Arteon

Tilat osoittautuvat koeajossa väljiksi, joskin takana korkea keskikotelo syö muutoin väljiä jalkatiloja. Takaluukku aukeaa kuin ahnas kita, ja paljastaa viistoperäksi tilavan 563 litran kontin.

Volkswagen Arteon

Jouhevaa käytöstä

Koeajettavina oli ruudikkaimmat vaihtoehdot eli kaksilitraiset diesel- ja bensiinimoottorit.

Nelisylinterinen 280 hevosvoiman bensiinimoottori sopii voimiensa ja hienovaraisen käytöksensä puolesta hyvin Arteonin sydämeksi. Verta sille pumppaa jouhevatoiminen seitsenlovinen DSG-automaattivaihteisto.

Volkswagen Arteon

Voimalinjan yhteispeli on eri ajotilanteissa ihailtavan saumatonta: ruuhkanytkyttely sujuu vaivattomasti ja toisaalta kierrosten noustessa teho tarjoutuu käyttöön viiveittä. Maksimivääntö on tarjolla laajalla kierrosalueella, joka tekee ajamisesta vaivatonta eri ajotilanteissa. Tarvittaessa auto myös liikahtaa, sillä nollasta sataan taittuu 5,6 sekunnissa.

Luonteva ohjaus

Ohjaustuntuma on volkkarimaisen luonteva ja tylsän yllätyksetön. Ohjaus palauttaa nöyrästi. Suorilla auto ei vaeltele tai vaadi ylenmääräistä paimentamista.

Volkswagen Arteon

Alusta- ja jousitusratkaisu kuolettavat tärähtelyt hyvin. Arteonin äänieristys on samalla tasolla auton hintaluokan kanssa: sisälle kantaa vain rengashumina. Koeajoautoissa oli akustiset sivuikkunat, jotka maksavat lisävarusteena 878 euroa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kattavasti avustimia

Arteonissa on enemmän kuljettajaa avustavia järjestelmiä kuin missään Volkswagenissa aiemmin.

Volkswagen Arteon

Uusin hätätilanneavustin yhdistämää mukautuvan vakionopeudensäätimen sekä kaistanvaihto- ja kaistanpitoavustimen kyvyt – jos kaikki menee suunnitellusti. Jos sensorit havaitsevat, ettei kuljettaja reagoi hälytyksiin eikä hallitse ajoneuvoa, varoittaa järjestelmä kanssaliikkujia hätävilkuin, ohjaa auton tien sivuun ja pysäyttää sen.

Mukautuva, ennakoivalla nopeuden säätimellä varustettu vakionopeudensäädin (ACC) hyödyntää tutka-anturia sekä tuulilasin kameran ja navigointijärjestelmän reittitietoja.

Kun ACC:n kyvyt ja uusi mutka-avustin tekevät yhteistyötä, luvataan auton kykenevän tunnistamaan oman sijaintinsa navigointijärjestelmän reittitietojen avulla ja säätämään nopeutta, kun lähestytään mutkaa, liikenneympyrää ja risteystä.

Volkswagen Arteon

Lyhyen koeajon aikana ei ollut mahdollista koetella tältä osin Arteonin älyavustinten kykyjä. Perusteellisen kokeilun aika on kotimaan koeajon koittaessa loppukesällä. Ja tosikoitos koittaa talven tullen, jolloin avustinten toiminta voi jäädä auttamattomasti vajavaiseksi. Jos kamera ei esimerkiksi näe tieviivoitusta, ei auto tiedä sijaitseeko se omalla kaistallaan.

Suomeen syksyksi

Arteonin ennakkomyynti on jo käynnistynyt ja hinnatkin ovat osittain selvillä. Arteon rantautuu Suomeen syyskuun tullen.

Arteon on edullisinta malliversiota lukuun ottamatta varustettu DSG-kaksoiskytkinvaihteistolla. Neliveto on tarjolla sekä bensiini- että dieselautoihin.

Volkswagen Arteon

Bensiinipuolella tarjolle tulee kolme eri tehoista voimanlähdettä, jotka tuottavat 150, 190 tai 280 hevosvoimaa. Bensiiniversioiden hinnastossa on toistaiseksi vain Saksassa koeajettu kaksilitrainen (280 hv) ja nelivetoinen R-Line-malli, jolla on hintaa 63 103 euroa.

Muiden bensiinimallien hinnat selviävät syksyllä tai loppuvuodesta.

Dieselmoottorien tehot ovat 150, 190 ja 240 hevosvoimaa. Diesel-katraan huipulla on kaksilitrainen (240 hv) R-Line, jolla on hintaa 62 372 euroa.

Edullisin dieseliä nielevä vaihtoehto on käsivaihteinen kaksilitrainen (150 hv), jonka hinta selviää syksyllä. Tämä malli automaattivaihteisena on jo hinnoiteltu 44 997 euroon.

Volkswagen Arteon

Varustetasoja on kolme: Arteon, Elegance ja R-Line.

Jos lompakko kestää, voi autoa räätälöidä. Tarkkanäyttöinen virtuaalimittaristo on aivan ehdoton: muunneltava, miellyttävä ja tarkkapiirtoinen. Se on vakiona Elegance- ja R-Line -autoissa. Ja jos haluaa kasvattaa kahdeksantuumaisen näytön uuteen eleohjattavaan 9,2-tuuman kosketusnäyttöön (Discover Pro), kurittaa se lisävarusteena kukkaroa 1 338 eurolla.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Lisätietoja: www.volkswagen.fi/arteon

Volkswagen Arteon 2.0 TSI Elegance 4MOTION DSG

Hinta alkaen

63 103 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 984 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 7-v. automaattivaihteisto, neliveto.

Teho

206 kW (280 hv), 5100–6500 r/min

Vääntö

350 Nm (1700–5600 r/min)

Vääntö

350 Nm (1700–5600 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

5,6 s

Huippunopeus

250 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 7,3 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

164 g/km

Mitat

pituus 4862 mm, leveys 1871 mm, korkeus 1450 mm, akseliväli 2837 mm

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat