28.2.2018

Koeajo: Perusteellisesti uudistettu – Ford Ecosport

Ford EcoSport

Ford Ecosport on uutuus, jonka turvin valmistaja haluaa osansa kasvavasta pikkumaasturiboomista. Hyvää: istuma-asento, nopea lämpenemään. Huonoa: automaatin toiminta, luistonesto, kulutus, iso kääntösäde.

Ford Ecosport on alun perin esitelty 2013 eteläisen pallonpuoliskon huonoille teille simppeliksi monikäyttöautoksi. Samaan aikaan maasturiepidemian oireet tarttuivat Euroopassa aina vain pienempiin autoluokkiin. Fordilla ei ollut pientä katumaasturia edes suunnitteilla, mutta Ecosport ominaisuuksiltaan ja viimeistelyltään parannettuna saatiin kauppoihin Suomessakin 2016.

Ford EcoSport

Kuitenkin samaan aikaan kilpailijoilta tuli markkinoille modernimpia ja näppärämpiä vaihtoehtoja. Ford joutui uudistamaan Ecosportin vielä perusteellisemmin, nyt uusittuja osia kerrotaan olevan 2 300. Tuotantokin on siirtynyt lähemmäs, Intiasta Romanian Craiovaan.

Ford EcoSport

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luokkansa lyhyin ja korkein

Korin keskiosa, akseliväli ja sisätilat ovat ennallaan, vain etuylitys on kasvanut polleamman keulan ansiosta. Ecosport on edelleen kilpailijoihinsa verrattuna lyhyempi, mutta kuitenkin koko joukon korkein. Pystympi istuma-asento helpottaa tilantarvetta pituussuunnassa.

Korkea takaistuin on istuma-asennoltaan miellyttävä aikuiselle. Tavaratila on lyhyt, mutta korkea. Pohjan saa asetettua kolmelle eri korkeudelle. Lisävarusteena saatava varapyörä tulee kiinni peräpeiliin, sen takia takaluukku aukeaa hankalasti sivulle.

Keulailmeen jälkeen eniten on muuttunut kuskin paikka, viimeistelyn taso on pykälää korkeammalla. Mittaristo, viikset, ratti ja osa keskikonsolia on lainattu Fiestasta. Nappuloiden määrä on vähentynyt, näkymää hallitsee suuri kosketusnäyttö. Istuimet ovat uudet ja verhoilu laadukkaampi.

Ulkonäköä voi piristää vaihtamalla katon väriä. Varusteluvaihtoehdot ovat perustaso Trend, kattavampi Titanium ja sporttinen ST. Törmäykseneston puuttuminen varustelistasta paljastaa mallin ikääntymisen.

Kolmisylinterinen bensiinimoottori

Alkuun Ecosportin konepellin alla on aina litrainen kolmisylinterinen bensiinimoottori, joko 125 tai 140 hevosvoimaisena. Vain säyseämmän saa perinteisellä automaattivaihteistolla. Bensiinimallit ovat etuvetoisia. Neliveto ja 1,5-diesel liittyvät mallistoon keväämmällä.

Ford EcoSport

Paljon kiitelty pikkuturbo ei pääse nyt loistamaan. Automaattivaihteisto ei osaa hyödyntää alavääntöä vaan kierrättää moottoria iloisesti suorituskyvyn jäädessä silti vaatimattomaksi. Kierroksia ja leveiden kitkarenkaiden vetopitoa on hallittava herkällä kaasujalalla, sillä luistonesto on huoleton otteissaan.

Maasturin näköisellä autolla liikennevaloissa sutiminen kierrokset korkealla on jo tarpeeksi noloa, Ecosport nuljuu kaiken lisäksi sivusuunnassakin.

Vaikka sutimista yritettiin välttää, testin keskikulutus nousi kahdeksaan litraan. Ecosport-mallinimen molemmat puolikkaat jäävät vähälle katteelle. Jousitusta kehutaan hiotun eurooppalaiseen makuun napakammaksi, huonoille teille ja Helsingin polanteisille kaduille pehmeämpi versio olisi ollut miellyttävämpi.

Yllättäen korkea, lyhyt ja kevyt maasturinpentu ei olekaan maantiellä kallisteleva ja hutera, vaan kokoisekseen vakaa, hiljainen ja nopeasti lämpenevä matkakumppani.

Teksti ja kuvat: Petri Munukka

Lisätietoja: www.ford.fi/uusi-ecosport

Ford Ecosport 1.0 Titanium A6

Hinta alkaen

20 611 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

24 853 €

Moottori

Bensiinimoottori 998 cm³, 3 sylinteriä, turboahdin, 6-v. automaattivaihteisto, etuveto.

Teho

92 kW (125 hv), 6000 r/min

Vääntö

170 Nm (1400–4500 r/min)

Vääntö

170 Nm (1400–4500 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

11,6 s

Huippunopeus

180 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 5,8 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

134 g/km

Mitat

pituus 4096 mm, leveys 1765 mm, korkeus 1713 mm, akseliväli 2519 mm

Euro NCAP

4 tähteä

Takuu

5 vuotta / 100 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat