10.2.2021

Koeajo: Peugeot e-Expert -sähköpaku on äänetön yhtiökumppani

Peugeot-e-Expert

Sähköinen hyötyauto Peugeot e-Expert on oiva työkaveri, joka ei turhia ääntele. Hyvää: ajettavuus, äänettömyys, tavaratila. Huonoa: etuistuimen tuki, vaihteiston viiveet.

Pakettiautot ovat viime aikoina sähköistyneet laajalla rintamalla, joten vaihtoehtoja on aiempaa runsaammin. Tarjolla on Peugeot e-Expert -mallin lisäksi jo muun muassa MAN eTGE, Nissan e-NV200 sekä Citroën Ë-Jumpy, Opel Vivaro-e ja Toyota Proace EV.

Peugeot-e-Expert

Näistä kolme jälkimmäistä ovat koeajo-Peugeotin kanssa varsin toistensa kaltaisia konsernisisaria, jotka perustuvat PSA-yhteistyöhön. Sähköinen sisarusperhe palkittiin hiljattain International Van Of the Year 2021- eli Vuoden kansainvälinen pakettiauto -tittelillä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vauhti kasvaa, kilometrit hupenevat

Peugeot e-Expertin ehdoton valtti on sen äänettömyys ajossa: melunlähteinä ovat käytännössä vain renkaiden rallatus ja tuulen suhinat.

Toimintamatkaa luvataan akut täynnä 330 kilometriä. Koeajossa käy ilmi, että kilometrit hupenevat selkeästi ajettuja kilometrejä nopeammin, jos pakettiautolla ajaa pidempää taivalta tasaisella moottoritienopeudella. Tällöin voi hyvänä nyrkkisääntönä pitää, että jakaa luvatun toimintamatkan kahdella.

Peugeot-e-Expert

Kannattaa ottaa varteen myös maahantuojan muistutus, että toteutuva toimintamatka voi vaihdella kesä- ja talviolosuhteiden vaikutuksesta 35 prosentin verran. Talvikäyttöä ajatellen tehokkaimpia tapoja varjella toimintamatkaa on pakettiauton esilämmitys, kun auto on liitettynä sähköpistokkeeseen.

Peugeot-e-Expert

Peugeot e-Expert mahdollistaa 100 kW -pikalatausasemien käytön ja 80 prosenttisen latausasteen saavuttamisen noin 45 minuutissa. Käytännön kokemuksia latauksesta raportoimme jo Opel Vivaro-e -sisarmallin koeajossa.

Vaihtamisen haasteita

Vaihdevipunen on arkikäyttöä ajatellen turhan pienikokoinen: ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun sormet lipeävät vipusesta. Tätäkin ärsyttävämpi piirre on kummallinen viive, joka hankaloittaa etenkin niissä tilanteissa, missä on tarve viikkailla autoa ahtaissa pysäköintihalleissa tai sovittaa pakettiautoa kadunvarren pysäköintilokoseen.

Peugeot-e-Expert

Muutamankin kerran luulin auton jo hyväksyneen peruutusvaihteen käytön, mutta viiveen vuoksi D-asetus oli yhä kytkettynä. Katse oli jo sivupeileissä ja taakse suunnattuna, mutta auto halusikin mennä eteenpäin. Ominaisuuteen toki tottuu ajan olon, mutta silti käytös riepoo: viiveet hankaloittavat jakelukäyttöön soveltuvan hyötyauton käyttöä.

Näppärää käsiteltävyyttä

Taajamassa e-Expertillä ajaa silti mielikseen, sillä ajotuntuma on monelta osin hyvin henkilöautomainen. Alusta ja jousitus kuolettavat varsin hyvin kallistelut käännöksissä.

Valttina on myös vakaus. Suuresta tuulipinnasta huolimatta auto etenee kiitettävästi valitulla ajolinjalla maantieajossa, se tuli todistetuksi myös loppusyksyn myrskypuhureilla. Pakettiauto pysyy myös tyhjänä ajettaessa varsin tanakasti tiessä. Raskas akusto on sijoitettu rakenteissa mahdollisimman alas, joka tuo matalan painopisteen ja edesauttaa osaltaan vakaata etenemistä. Kuoppaisilla sorateillä auton paino sen sijaan tuntuu: jousitus ei pohjaa, muttei paljon puutukaan.

Peugeot-e-Expert

Työtuoliksi kuskin pukki on kehnonlainen. Ohjauspyörä säätyy kahdessa suunnassa, joten ajoasennon saa säädettyä kohtuutarkasti sopivaksi, mutta etuistuimen sivuttaistuki on puutteellinen. Istuinosa on reunoiltaan tahdottoman löysä. Voi vain kuvitella miten istuin ajan mittaan ja kovassa käytössä kuoleentuu. Mittaristo on erittäin selkeälukuinen ja kosketusnäyttö mukavan kookas. Valittavana on kolme ajotilaa.

Peugeot-e-Expert

Oven avausvipu on rimpula. Ovi on varsin kookas ja painava, joten avausvipu saisi olla kookkaampi ja jämäkämpi. Sivupeilitkin saisivat olla kookkaammat etenkin korkeutensa puolesta. Nyt niistä kyllä näkee takaviistoon muun liikenteen, mutta pysäköitäessä haluaisi tähytä alemmaskin mahdollisten betoniesteiden tai muiden pysäköintihaasteiden vuoksi.

Peruutuskamera on umpinaisen pakettiauton ehdoton varuste, joka osaltaan ehkäisee turhia peltien oikaisutarpeita. XL-kokoisena takaylitystä riittää.

Peugeot-e-Expert

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hyötytilaa riittää

Ranskalaisen pakettiautokatraan kookkain eli pitkä XL-versio on tavaratilan käytettävyyden puolesta erinomaisesti ratkaistu. Koeajoyksilön liukuovia kummallakin kyljellä voi kehua: ne helpottavat lastaamista ja purkamista. Vaivattomuutta tuovat myös kookkaat ja avaralle aukeavat takaovet. Tilavuutta on yli kuusi kuutiota.

Tavaratilassa väliseinän alaosassa on kätevä liukuoviluukku, joka avaa apukuskin penkin alle lisätilaa hieman pidempien tavaroiden kuten vaikka puurimojen kuljettamiseen.

Peugeot-e-Expert

Ympäriinsä alumiinilevyin paneloitu tavaratila kestää kovempaakin käyttöä. Tämä Modul-Floor-ratkaisu maksaa lisävarusteena noin 1 500 euroa.

Sähkötoimisen pakettiauton omamassa on 2 128 kiloa, kokonaismassa 3 055 kiloa ja kantavuus 927 kiloa. Akut painavat ja syövät hieman kantavuutta. Jos verrokiksi otetaan samankokoinen dieselmalli (Expert Blue HDi 120 EAT8 XL), ovat sen vastaavat arvot 1 845, 3 100 ja 1 255 kiloa. Sähköisessä pakettiautossa kantavuutta on näiden arvojen vuoksi 328 kiloa vähemmän kuin dieselversiossa.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Petri Munukka

Peugeot e-Expert 75 kWh XL

Hinta alkaen

49 375 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

55 717 €

Moottori

Sähköauto etuveto.

Akku

Akuston energiasisältö teoreettinen/käytössä oleva: 75 / 67,5 kWh. Lataus: Type 2 11 kW (3 x 16 A), CCS 100 kW.

Toimintamatka

330 km

Hybridijärjestelmän yhteisteho

100 kW

Kiihtyvyys 0–100 km/h

13,1 s

Huippunopeus

130 km/h

Mitat

pituus 5309 mm, leveys 1920 mm, korkeus 1940 mm, akseliväli 3275 mm

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

1000 / 750 kg

Euro NCAP

Ei testattu

Takuu

5 vuotta, ajoakku 8 vuotta / 160 000 km (70 %:lle latauskapasiteetista)

Kommentoi artikkelia