27.6.2017

Koeajo: Smart Fortwo Cabrio Electric Drive – kuvitelmista keskustoihin

Smart Fortwo Cabrio Electric Drive

Smart Fortwo Cabrio Electric Drive on osoitus siitä, että pienellä autolla voi olla pitkä nimi ja iso sydän. Hyvää: hilpeys, näppäryys, sähköisyys Huonoa: hinta, navigaattori

Kaupunkisuunnittelijoiden upeissa visioissa kaduilla pyörivät autot ovat juuri Smart Fortwo Cabrio Electric Driven kaltaisia ihastuksia. Pikkuisen kaupunkiauton uusimman sukupolven sähköversio riisuu tarvittaessa katon ja kattokaiteet, jotta ympäristöstään voi todella nauttia hiljaisesti kujia kiiruhtaessakin.

Smartin onneksi sen lahjat eivät kuitenkaan lopu imagoon, vaan töpäkän ulkokuoren takana on oikeasti hauska kaupunkikulkine.

Smart Fortwo Cabrio Electric Drive

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

155 kilometriä yhdellä latauksella

NEDC-syklillä mitattu 155 kilometrin toimintamatka riippuu Smartin mukaan luonnollisesti monesta tekijästä, lämpötila mukaan lukien. Valmistaja arvioi, että autoilla ajetaan noin 35 kilometriä päivässä, joten käytännössä 17,6 kilowattitunnin akustolla voi huristella säästä riippuen 2–3 päivää ennen lataustarvetta.

Lataaminen sujuu ripeimmin ensi vuonna saapuvalla 22 kW:n pikalaturilla tai julkisella latausasemalla, jolloin 0–80% lataus sujuu kätevästi 45 minuutissa. Kotitöpselistä ladatessa sama saavutetaan reilussa 6 tunnissa.

Smart Fortwo Cabrio Electric Drive

Kun kuljettaja painaa oikeanpuoleista poljinta, hyrähtää 82 hevosvoiman tehoinen sähkömoottori töihin. 160 newtonmetriä vääntöä riittää piskuiselle Smartille mainiosti, joten 0–100 km/h taittuu 11,8 sekunnissa. Paikoiltaan lähdettäessä Fortwo selvittää kaupunkiajossa käytännöllisemmän 0–60 km/h kiihdytyksen 4,9 sekunnissa, joten kyseessä on todellinen katujen kasvatti.

Smart hyödyntää pieniä etuja myös sähköä säästäessään. Muiden sähköautojen tavoin matkustamon lämpötilan voi säätää etukäteen, auton ollessa vielä latauksessa. Jarrutusenergian talteenotossa hyödynnetään puolestaan etututkaa, jonka avulla auto arvioi sopivan keräystason – tai antaa auton rullata, mikäli latu on vapaa.

Hupia, hilpeyttä ja hiljaisuutta

Hiljaisesti etenevä Fortwo onkin hulvaton paketti kangaskaton ja sähköisen voimalinjan yhdistelmänä. Todellista avoautoilua varten voi kattokaiteet varastoida takaluukun sisäpuolelle, jolloin ne nipistävät kangaskaton kanssa siivun muuten kohtuullisesta tavaratilasta.

Smartin alusta on kontrolloidun napakka, mutta ketterä ohjaus ja vaivaton suorituskyky tekevät ajamisesta hilpeää puuhaa. 6,95 metrin kääntösäde naurattaa joka kerta. Moottoritiellä huippunopeutta voi kelata puolestaan 130 km/h verran.

Smart Fortwo Cabrio Electric Drive

Suunnistusharjoituksiin suunnaten

Monien nykyautojen tavoin Smart Fortwo tukee älypuhelimella käytettäviä etätoimintoja ajoneuvon tilan tarkkailusta ilmastoinnin esikäyttöön. Näppärään kaupunkiautoon ne sopivatkin erittäin hyvin.

Suurempi murheenaihe on keskikonsolissa majaileva navigaattori, jonka käytettävyys olisi ollut häpeäksi 1980-luvullakin. Käyttöliittymäsuunnittelussa tavoiteltu yksinkertaisuus on johtanut sekavaan kokonaisuuteen, jonka hämmentävyyttä lisää, että osa perustoiminnoista on käytössä vain auton ollessa pysähtyneenä.

Smart Fortwo Cabrio Electric Drive

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kahden voimalähteen mallisto

Smart kehuu olevansa ensimmäinen valmistaja, jonka koko mallisto on saatavilla sekä sähköisenä että polttomoottorilla. Niinpä voimalinjoja ja kattovaihtoehtoja ei kannata kytkeä toisiinsa, sähköisen avomallin ollessa Fortwo-malliston ääripäässä. Kalleimmalla Prime-varustetasolla Fortwo Cabrio Electric Drive lipsahtaa juuri yli 30 000 euron rajan. Sähköisestä voimalinjasta kertyy yksistään noin 8 000 euron hintalisä.

Avokatto sopii Fortwon tyyliin upeasti, kun lämpötila huitelee 30°C:n yläpuolella Geneven lähiseuduilla. Se on kuitenkin vähäistä verrattuna siihen, miten mainiosti sähköinen voimalinja soveltuu pienen kaupunkiauton konseptiin.

Smart Fortwo Cabrio Electric Drive

Smart Fortwo on aina ollut melko täsmällinen vastaus kaupunkiauton kaipuuseen. Siihen rooliin sähköversio sopii erittäin hyvin.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Smart Fortwo Cabrio Electric Drive

Hinta alkaen

29 502 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

30 125 €

Moottori

Sähkömoottori 60 kW, takaveto

Teho

60 kW (82 hv)

Vääntö

160 Nm

Vääntö

160 Nm

Toimintamatka

155 km

Kiihtyvyys 0–100 km/h

11,8 s

Huippunopeus

130 km/h

Mitat

pituus 2695 mm, leveys 1663 mm, korkeus 1553 mm, akseliväli 1873 mm
Tavaratila: 260–340 l
Omamassa: 1115 kg

Muu tieto

Akusto: 17,6 kWh litiumioni

Euro NCAP

4 tähteä

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat