19.9.2019

Koeajo: Yhä useamman vaihtoehto – Hyundai Ioniq Electric

Hyundai Ionic Electric

Kolmannes lisää toimintamatkaa merkitsee sitä, että uusi Hyundai Ioniq Electric vastaa entistä laajemman asiakaskunnan tarpeisiin. Hyvää: pidempi toimintamatka. Huonoa: etähallintaa joutuu vielä odottamaan.

Hyundai Ioniq on jo aiemminkin ollut ostettavissa niin hybridinä, ladattavana hybridinä kuin täyssähköautonakin. Syksyn kuluessa kaikki kolme tulevat markkinoille uudistuneina. Ensikoeajoon päätyi tällä kertaa täyssähköinen versio.

Kaksi vuotta Suomea kahdensadan kilometrin toimintamatkallaan valloittanut Ioniq Electric siirtyy nyt uudelle sataluvulle. Uusi täyssähköinen Ioniq lupaa jo hiukan yli 300 kilometrin suorituksen yhdellä latauksella.

Koeajon alkaessa Ioniqin ajotietokone näyttää liki täydellä latauksellaan 294 kilometrin ajomatkaa. Nopeusrajoitusten mukaan ajetun 137 kilometrin lenkin jälkeen toimintamatkasta oli huvennut 119 kilometriä, joten ainakin tässä tapauksessa Ioniqin ajotietokoneen lupaus piti hyvin.

Hyundai Ionic Electric

Jos toimintamatka kuitenkin alkaa huveta liian ripeästi ennen seuraavaa latauspaikkaa, apua voi hakea uudesta eco+ -ajotilasta. Se rajoittaa nopeuden tasoon 90 km/h ja pyrkii muutenkin säätelemään auton toimintoja niin, että virtaa riittää mahdollisimman pitkälle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Isompi akku ja tehokkaampi lataus

Pidentynyt toimintamatka yhdellä latauksella on entistä isomman akun ansiota. Uusi 38,3 kilowattitunnin akku riittää WLTP-normin mukaan 311 kilometrin taipaleelle. Tehonlisäystäkin on saatu hieman: entisen 120 hevosvoiman sijasta tehoa on nyt 136 hv väännön pysyessä ennallaan.

Myös laturi uudistui. Entisen 6,6-kilowattisen sijaan käytössä on nyt 7,2 kilowatin laturi. Type 2 ja CCS-pikalataus ovat entuudestaan tuttuja. Jos reitille osuu 100 kW:n latausasema, joka myös tuottaa lupaamansa lataustehon, saa täyssähköisen Ioniqin akun lähes tyhjästä 80 prosenttisen täyteen 54 minuutissa.

Hyundai Ionic Electric

Uudistukset eivät isommin tunnu Ioniq Electricin ajettavuudessa. Ohjaustuntuma sopii leppoisaan ja taloudelliseen ajamiseen, eikä herätä minkäänlaisia lisätoiveita. Kiihtyvyys ohituksiin on sähköautolle tyypillisesti ripeää ja tasaista, kori ei suuremmin kallistele kaarteissa ja matkustamon tilat ovat mainiot neljälle, mutta viideskin matkustaa takaistuimen keskipaikalla ihan kohtuullisesti.

Isompi näyttö ja uutta ilmettä

Uuden sukupolven myötä Ioniqin ulkoiseen ilmeeseen tulee pieniä muutoksia. Selkeimmin tämän erottaa valoista ja keulan ilmeestä. Sisällä mittaristo on kokenut kevyen uudistuksen, mutta näkyvin muutos on uusi 10,25-tuumainen näyttö.

Navigoinnin yhteydessä Ioniqin ostaja saa veloituksetta käyttöönsä viideksi vuodeksi live-palvelut, joiden avulla saa ajantasaista tietoa esimerkiksi säästä, liikenteestä, nopeusvalvontakameroista, pysäköintipaikoista, latausasemista ja kiinnostavista kohteista.

Selkeä ja hiukan ylemmäs nouseva näyttö on jaettu kolmeen lohkoon, mikä käytännössä palvelee loistavasti esimerkiksi navigointia monikaistaisissa liittymissä. Uuteen Ioniqiin voidaan myös liittää kaksi matkapuhelinta yhtä aikaa.

Varustukseen kuuluu myös eCall, automaattinen järjestelmä, joka soittaa apua, jos auton turvatyynyt laukeavat tai taustapeilin yläpuolella olevaa painiketta painetaan. Järjestelmä osaa ilmoittaa hätäkeskukseen auton tiedot, onnettomuuden ajan, ajosuunnan, turvatyynyjen tilan ja törmäys-anturin tiedot.

Odotettavaakin jää

Vaikka uudet mallit esitellään asiakkaille syksyn aikana, ei kaikilla markkina-alueilla saada vielä kaikkia ominaisuuksia käyttöön.

Suurin puute meidän näkökulmastamme on, että nimenomaan sähköautoilijoiden odottama etähallinta ei ole vielä saatavilla Suomeen. Blue Link -nimeä kantava palvelu on saatavissa Suomeen tämänhetkisten tietojen mukaan vasta vuonna 2021. Se mahdollistaa muun muassa akun lataustilanteen tarkistamisen tai sisätilojen lämmityksen käynnistämisen etänä matkapuhelimen avulla.

Hyundai Ionic Electric

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Helposti lähestyttävä

Kahden ensimmäisen vuoden aikana täyssähköisiä Ioniqeja on rekisteröity Suomen liikenteeseen 224 kappaletta. Moni niiden omistajista voi hyvinkin innostua uuden sukupolven pidentyneestä toimintamatkasta ja vaihtaa uuteen.

Kun Ioniq kykenee tarjoamaan myös uusille sähköautoilijoille matalan kynnyksen eli siirtymisen sähköautoilijaksi autolla, joka ei juuri eroa polttomoottoriautoista tiloiltaan tai ulkoasultaan, on helppo ennustaa Ioniq Electricille menestystä – kunhan toimitusajat eivät veny kohtuuttoman pitkiksi.

Teksti ja kuvat: Eila Parviainen

Hyundai Ioniq Electric

Hinta alkaen

39 390 €

Moottori

Sähköauto, etuveto.

Teho

100 kW (136 hv), 295 r/min

Akku

Akuston energiasisältö teoreettinen 38,3 kWh.

Toimintamatka

311 km

Kiihtyvyys 0–100 km/h

10,2 s

Huippunopeus

165 km/h

Mitat

pituus 4470 mm, leveys 1820 mm, korkeus 1450 mm, akseliväli 2700 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

7 vuotta, ajoakku 8 vuotta / 200 000 km

Luetuimmat