6.6.2017

Maistiainen: Bentley Bentayga W12 – katumaasturien kuningas

Bentley Bentayga W12

Nopeimmasta katumaasturista nautitaan ajan kanssa.

Oikean jalan alta löytyvä alumiininen poljin on kuin laukaisupainike. Tieto sen kätkemistä voimavaroista lämmittää mieltä, mutta nyt ei ole kiire. Kevyillä painalluksilla Bentley lipuu ääneti liikennevirrassa. Suuren katumaasturin moottori pyörii lähes tyhjäkäyntinopeudella. Miksi matkaa pitäisi taittaa vauhdilla, kun perillä odottanee yltäkylläisesti nahkaverhoiltuja sisätiloja kurjempi paikka?

Bentley Bentayga W12

Se on Bentley Bentaygan hämmentävin piirre. Suuren katumaasturin suorituskyky on niin järjetön, että pelkkä tieto rauhoittaa vauhdinnälkäisen mielen. 301 kilometrin huippunopeudella Bentayga on kiistatta äärimmäisen suorituskykyinen auto. Silti sen todellinen luonne paljastuu tunneissa, ei sekunneissa nollasta sataan.

Huomion vie viimeistely ja yksityiskohdat. Lähes kaikki pinnat ovat nahkaa, jopa kattoverhoilu. Kun kädet koskettavat ohjauspyörää, sormet tapaavat verhoiluammattilaisen viiden tunnin työn. Istuinten tikkaukset vievät 37 tuntia. Pettymyksiä ei löydä: jos jokin ohjaamossa näyttää metallilta, se myös on metallia. Koeajoyksilön sisustaa koristavat pianolakatut jalopuupaneelit, eivät muovikopiot.

Bentley Bentayga W12

Kun lopulta tyhjä tie aukeaa, alumiininen poljin painautuu syvälle upottavaan lattiamattoon. W12-moottorin turboahtimet heräävät, vaihteisto vaihtaa alaspäin. Muristen vapautuvat 608 hevosvoimaa eivät niinkään piiskaa autoa rajuun kiihtyvyyteen, vaan siirtävät 2,4 tonnia jalomaasturia seuraavaan nopeuteen. Tunne lienee tuttu kaikille astronauteille, mutta avaruusaluksissa ei taatusti saa tukea nahkaverhoilluista kahvoista.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat