3.6.2021

Maistiainen: Kaikkien aikojen tehokkain ja nopein Golf

Volkswagen Golfista on moneksi. Uusimman sukupolven myötä mallisto on laajentunut paitsi taloudellisempaan myös tehokkaampaan suuntaan.

Volkswagen Golfin tehokkain versio on jo useamman sukupolven ajan totellut ytimekästä mallinimeä R. Uusi kahdeksannen sukupolven Golfin R-malli nostaa rimaa suorituskyvyn suhteen jälleen uudelle tasolle. Kyseessä on nimittäin kaikkien aikojen tehokkain ja nopein Golf.

Tämä ei kuitenkaan tule mieleen ensikäynnistyksellä. Nykymaailman tyyliin äänimaailma pysyy varsin hillittynä ja samaa voi sanoa auton muustakin olemuksesta. Perusajossa ero perusmalleihin jää varsin pieneksi. Säädettävä iskunvaimennus mahdollistaa miellyttävän kyydin ja voimalinjan toiminta on erittäin sulavaa. Uusi R suoriutuu arkiajoista siis hyvin golfmaisesti.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yllättää radalla

R:n keulalta löytyy monista konsernin tuotteista tuttu 2,0-litrainen bensaturbo, joka tarjoaa nyt tehoa 235 kW (320 hv) ja vääntöä 420 newtonmetriä. Uusi R kiihtyy satasen nopeuteen 4,7 sekunnissa ja saavuttaa 270 km/h huippunopeuden, minkä ansiosta se saa tehokkaimman R:n tittelin lisäksi harteilleen historian nopeimman R:n kunnian. Vaivattoman arkikäytettävyyden lisäksi nämä lukemat riittävät todistettavasti myös ratapäivistä nauttimiseen. Moottori vetää hienosti läpi kierrosalueen ja vaihteisto on hyvin tehtäviensä tasalla. Alustan jämäkämpi asetus sopii hyvin tasaiselle pinnalla ja auto tottelee kuljettajan käskyjä nöyrästi.

Kuva: Eetu Kokkonen

Nelivetoisuudesta ja tasauspyörästön lukkojen puutteesta huolimatta auto ei hukkaa tehoa sutimiseen. Kiitos kuuluu kehittyneelle voimanohjaukselle sekä uudella tavalla toteutetulle nelivetojärjestelmälle. Uudesta R:stä löytyy takatauspyörästön molemmin puolin omat levykytkimet, joiden avulla takapyörille menevää voimaa voidaan säädellä yksilöllisesti. Esimerkiksi mutkista ulos kiihdytettäessä ulommalle pyörälle siis voidaan ohjata enemmän voimaa kuin sisemmälle.

Tämän järjestelmän mahdollistamana Golf R on varustettu myös uudella Drift-ajotilalla. Tällöin käytännössä kaikki taka-akselille menevä voima ohjataan ulommalle pyörälle, mikä mahdollistaa varsin harvinaisen hauskuuttelun. Pikaisen kokeilun perusteella pitävällä moottoriradan asfaltilla auton saa kyllä luisuun pienellä yrittämisellä, mutta pidemmät ja oikeasti näyttävät luisut vaatisivat huomattavasti enemmän tehoa.

Uusi Golf R on mainio esimerkki arkikäytettävyyden ja suorituskyvyn yhdistämisestä. Se hoitaa arkipäiväset tehtävät nimensä edellyttämällä vaivattomuudella, mutta suorastaan yllättää radan puolella suorituskyvyllään ja hauskuudellaan.

Teksti ja kuvat: Mikko Autio

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat