19.5.2018

Maistiainen: unohda superautohaaveet, Ford Fiesta ST on kaikki mitä tarvitset

Ford Fiesta ST

Nopeutta tärkeämpää on hauskuus, ja sitä Ford Fiesta ST:ssä riittää.

Edellisen sukupolven Ford Fiesta ST:tä voisi jopa ylistää aikakautensa Peugeot 205 GTi:ksi. Pikkusportti oli luokkansa hauskin saapuessaan markkinoille, eikä tilanne paljoa muuttunut tuotannon päättyessä.

Fiesta ST:n voittokulun aikana pikkusporttien luokka kehittyi huomattavasti. Markkinoille saapui esimerkiksi Peugeot 208 GTi by Peugeot Sportin ja Toyota Yaris GRMN:n kaltaisia uutuuksia, jotka tasauspyörästön luistonrajoittimineen nostivat luokan odotuksia.

Fordin resepti uuteen Fiesta ST:hen olikin yksinkertainen: jalostetaan ja kehitetään, mutta ei muuteta mitään turhaan.

Merkittävin muutos uutuudessa on 1,6-litraisen nelosturbon vaihtuminen 1,5-litraiseen kolmisylinteriseen turboon. Iskutilavuuden pienentymisestä huolimatta huipputeho on noussut 200 hevosvoimaan, johon edeltäjäkin pääsi Fiesta ST200 -erikoismallin myötä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kolme sylinteriä riittää

Kolmoskone on onnistunut: sen äänimaailma on kyllin rikas ja riittävän voimantuntoinen, ja tunnelmaa ehostetaan pakoputkiston paukkein.

Toinen suuri muutos on lisävarusteena saatava tasauspyörästön luistonrajoitin, jollainen löytyi myös ensikoeajoon valikoituneesta autosta. Luistonrajoittimen ansiosta keulalla on erinomainen pito, ja kaasun voi avata hyvin varhain.

Fiesta ST on säilyttänyt eloisan luonteensa. Mutkateillä autoa tuntee ajavansa jo vauhdeissa, jotka superautoilla tuntuisivat tylsältä kruisailulta. Kun eloisuuteen yhdistyy tunnokkuus ja harkitusti toimivat hallintalaitteet, jatkaa Fiesta ST jälleen yhtenä markkinoiden hauskimmista pikkusporteista – tai yhtenä markkinoiden hauskimmista autoista ylipäänsä.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat