Ford Fiesta ST200

Ajoneuvot Koeajo 15.9.2016

Koeajo: Ford Fiesta ST200 on vastaväite etuvedon epäilijöille

Superhauska Ford Fiesta ST200 näyttää, ettei ilonpitoon tarvitse takavetoa. Hyvää: hauska ajettavuus lyhyempi perävälitys. Huonoa: Turha, jos ajamisesta ei halua nauttia; radion näppäimet

Ehkäpä kaikkein parasta Ford Fiesta ST200:ssa on, että se muistuttaa tavallisen Fiesta ST:n erinomaisuudesta.

Fiesta ST:stä kehitetty ST200 on syntynyt virittämällä moottorista mallimerkinnän lupaamat hevosvoimat, lyhentämällä perävälitystä ja muokkaamalla alustaa.

Erikoismallin tunnusväri on valittu Henry Fordin kunniaksi: Fiesta ST200:n saa minkä värisenä tahansa, kunhan se on harmaa Storm Grey.

Näppäimiä kuin ydinvoimalassa

Taajamassa Fiesta tuntuu jämäkältä, ajoittain jopa epämukavan kovalta. Päivittäistä käyttöä rasittaa suuri kääntösäde ja pitkän malli-iän paljastava stereosekamelska.

ford_fiesta_st200_2016_la-11

Pienen näytön alapuolelle on koottu radion ja auton asetusten hallintaan tarvittava käyttöliittymä: 34 näppäintä, pyöritettävä rulla ja nelisuuntainen kytkin. Käyttö helpottuu vasta, kun tärkeimmät painikkeet uppoavat lihasmuistiin.

Tärkein kunnossa

Onneksi raivostuttavinkaan käyttöliittymä ei pilaa riemua, joka pienestä harmaasta Fordista irtoaa mutkateillä.

ford_fiesta_st200_2016_la-3

Jo tavallinen Fiesta ST ansaitsee paikan yhtenä GTI-historian merkkipaaluista. Erinomainen Recaron istuin ja hyvä ajoasento tarjoavat perustan, josta upeasti toimiva alusta ja pirteä moottori ottavat kaiken ilon irti.

ST200-mallia varten 1,6-litraista Ecoboost-moottoria on viritetty: 182 hevosvoimasta tasan kahteen sataan. Oikeasti hevosia 215, sillä yliahtotoiminto nostaa tehoa ja vääntöä 20 sekunnin ajaksi.

ford_fiesta_st200_2016_la-7

Pelkän teholisän vuoksi ST200:sta ei tarvitse haaveilla. Fordille läheinen viritysfirma Mountune myy tavalliseen ST-malliin pakettia, joka nostaa huipputehon 215 hevosvoimaan – kuin sattumalta.

Aktiiviselle vaihtajalle

Merkittävin ST200-yksinoikeus on tihentynyt perävälitys (4,06:1 tavallisen ST:n 3,82:1:n sijaan). Aktiivisessa ajossa huomaa käyttävänsä ahkerasti kolmosta ja nelosta, ajoittain peräti kakkosta. Sulavan vaihteensiirron ansiosta vaihtaminen vain syventää auton ja kuljettajan suhdetta.

ford_fiesta_st200_2016_la-1

Tiheämmän välityksen ansiosta Fiesta ST200 tuntuu aidosti nopealle. Vauhdintuntua säestää imusarjalta kojelaudan alle kulkeutuva resonaattoriputki, joka välittää täyskaasulla pirteän pärisevää ääntä.

Mutkissa herkku

Moni autonvalmistaja voisi ottaa oppia Fiesta ST200:n erinomaisesta balanssista. Parhaiden etuvetojen tapaan kaasunnosto tiukentaa linjaa, mutta etuvetoisille harvinaisempaa on Fiestan pyrkimys hienoiseen yliohjautuvuuteen nopeissa kaarteissa. Siitä kiitos eTVC-kaarreajon hallintajärjestelmälle, joka parantaa ohjautuvuutta yksittäisiä pyöriä jarruttelemalla.

Ford Fiesta ST200

Fiesta ST200 on saanut tavallista ST:tä pehmeämmät jouset ja iskunvaimentimet, mutta etukallistuksenvaimenninta ja sen tehtävää takana hoitavan yhdystukiakselin jäykkyyttä on kasvatettu.

Riemukkaan ajettavuuden tarjoava alusta ei onneksi jää ST200-herkuksi: Ford kertoo tehneensä vastaavat muutokset hiljattain myös tavallisiin Fiesta ST –malleihin.

ford_fiesta_st200_2016_la-5

Se on oikea päätös, sillä Fiesta ST200 -mallissa on yksi kaupallisen menestyksen tuhoava heikkous: koeajoauto on ainoa Suomeen saapuva yksilö.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Ford

Kaikki koeajot

Uusimmat