iäkäs autoilija

Liikenne Uutinen 28.11.2017

Älytekniikasta apua iäkkäiden liikkumiseen – nämä asiat vaikuttavat auton valintaan

Ikääntyminen muuttaa kykyä toimia liikenteessä. Liikenneturvan mukaan älytekniikka ja oikean auton valinta lisäävät selvästi sekä kuljettajan että muiden tienkäyttäjien turvallisuutta.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista suomalaisista suuri osa uskoo, että liikkuminen tulee muuttumaan suuresti älytekniikan kehittymisen myötä. Älytekniikan uskotaan helpottavan erityisesti ikääntyneiden turvallista, itsenäistä liikkumista.

Varustelutasosta tukea ajamiseen

Liikenneturvan mukaan moni ikäkuljettaja vaihtaa ajoneuvoa ja hakee uuden ajoneuvon varustelutasosta tukea ajamiseen.

– Esimerkiksi kaistavahti, ajonvakautusjärjestelmä, hätäjarrutusjärjestelmät ja mukautuva vakionopeussäädin ovat ikääntyvälle kuljettajalle hyviä apuvälineitä. Onhan näistä turvatekniikoista apua ihan jokaiselle autoilevalle, Liikenneturvan suunnittelija Mia Koski sanoo.

Kosken mukaan jokaisen kuljettajan ikään katsomatta tulisi tutustua autonsa teknisiin ominaisuuksiin esimerkiksi myyjän kanssa. Näin ei säikähdä, jos kaistavahti tärisyttää rattia tai mukautuva vakionopeussäädin painaa kaasupoljinta.

Jos ajoneuvoon tarvitaan varsinaisia apuvälineitä, kuten käsihallintalaitteita tai erikoisistuimia, auto on mahdollisesti muutoskatsastettava. Muutoskatsastus täytyy tehdä, jos ajoneuvoa muutetaan olennaisesti lisäämällä tai poistamalla siitä osia.

Vinkit oikean auton valintaan

Liikenneturvan ylläpitämä Ikänsä ratissa –sivusto antaa jokaiselle autoilijalle soveltuvat vinkit itselle sopivan ajoneuvon valintaan.

1.Käyttötarve

Ennen auton hankintaa kannattaa miettiä, mihin autoa tarvitaan ja millaisia matkoja sillä ajetaan. Liikutaanko autolla yksin vai porukalla? Kuljetetaanko sillä lastenlapsia, lemmikkejä, tavaraa tai pyörätuolia? Millaisissa ympäristöissä autolla liikutaan?

Käyttötarpeet ja -tilanteet vaikuttavat siihen, millainen auto ja korimalli kannattaa valita. Tarvetta arvioidessa erityisesti ikääntyneiden kannattaa Liikenneturvan mukaan miettiä mahdollisia elämäntilanteen muutoksia ja sitä, onko pakko ajaa.

2. Turvallisuus

Liikenneturvan mukaan auton turvallisuudella on erityisen suuri merkitys ikääntymisen aiheuttavan kehon haurauden vuoksi. Hauraus lisää riskiä vahingoittua tai menehtyä onnettomuuden sattuessa. Turvallisin valinta saattaakin olla suhteellisen uusi ja mielellään Euro NCAP -törmäystesteissä viisi tähteä saanut auto.

3. Taloudellisuus

Auton energiankulutukseen ja päästöihin vaikuttavat Liikenneturvan mukaan auton koko, korimalli, varustelu, käyttövoima ja moottori. Lisäksi ajon taloudellisuuteen vaikuttavat ajo-olosuhteet, ajotapa, liikenneympäristö sekä ajoneuvon kuormitus ja kunto. Yleensä suuren auton hankinta-, ylläpito- ja käyttökustannukset ovat suurempia kuin pienen auton.

Lähde ja kuva: Liikenneturva

Jaa artikkeli