Liikenne 14.1.2014

Auton todellinen kunto puntarissa

Puolueeton AL-kuntotarkastus kertoo bensa- tai dieselkäyttöisen henkilöauton kunnon ja mahdollisen korjaustarpeen.

Konalan uusi AL-autopalvelukeskus on erikoistunut bensiini- ja dieselkäyttöisten henkilöautojen kuntotarkastukseen. Asiakkaille tarjottavaan valikoimaan kuuluu viisi erilaista tarkastuspakettia sekä mittaus- ja diagnostiikkapalveluja.

Avajaistarjoukset houkuttelivat paikalle kymmeniä autonsa kunnosta kiinnostuneita. Jatkossa edullisempi hinnoittelu on vain Autoliiton jäsenten ulottuvilla, mutta tarkastusta tarjotaan muillekin kiinnostuneille. Tarkastustyöstä vastaa Konalassa pitkään toiminut Suomen Vahinkotarkastus SVT Oy.

Kattavimmillaan tarkastettavan auton kunto käydään läpi jopa virallista vuosikatsastusta tarkemmalla otteella. Ajoneuvon kuntoa arvioidaan mittaamalla, kokeilemalla ja silmämääräisesti tarkastelemalla. Ajoneuvon rakenteita ei pureta tai tekniikkaan kajota tarkastuksen yhteydessä. Tarkastaja antaa puolueettoman arvionsa omien havaintojensa perusteella. Verrokkina käytetään saman ikäisiä ja ajomäärältään vastaavia ajoneuvoja.

Tarkastaja huomioi arviossaan myös normaalin kulumisen, eli moitittavaa ei hakemalla haeta. Esiin nostetaan vain ne puutteet tai viat, jotka edellyttävät ajoneuvon omistajalta huomiota tai korjaustoimenpiteitä. Mahdollisten korjausten suorittajan valinta jää asiakkaan oman harkinnan varaan.

Kuntotarkastus kauden vaihtuessa

Tarkastushallissa päivän kaksi ensimmäistä tarkastuskohdetta on nostettu hallinosturien avulla ylös. Molemmille autoille tehdään kausitarkastus. Parinkymmenen minuutin aikana selviää muun muassa akun, latausjärjestelmän ja jarrujen kunto, nesteiden jäätymisriski ja valojen toiminta. Tarkastuksessa katsotaan kunnolla myös auton alle.

– Alusta käydään läpi silmämääräisesti ruostesuojauksen riittävyyden arvioimiseksi ja mahdollisten öljy- tai nestevuotojen varalta, kausitarkastusta suorittava vahinkotarkastaja Mika Väisänen kertoo.

Suurempaa vikaa ei tällä kertaa löydy, joten auto lasketaan alas ja ajetaan ulos. Tarkastusraporttiin kertyy vain muutama merkintä. Ne Väisänen käy läpi  yhdessä odotustilassa tarkastuksen tuloksia odottavan Raimo Vannisen kanssa.

– On hyvä tietää varmuudella, mitä autolle kuuluu näin syksyllä. Tien päällä on vaikea korjata mitään, joten kausitarkastus tuntui hyvältä vaihtoehdolta auton ajokunnon selvittämiseksi, Vanninen arvioi.

Näkemys auton arvosta

Arvotarkastuksen valitseva asiakas saa autonsa kunnon lisäksi tietoonsa luotettavan arvion oman ajoneuvon käyvästä arvosta. Tarkastus on huomattavasti kausitarkastusta perusteellisempi. Mittalaitteiston avulla kurkistetaan myös kiiltävää pintaa syvemmälle.

– Mittaamme esimerkiksi auton maalipinnan paksuuden. Jos käy ilmi, että kolhuja on korjattu käyttämällä muovikittiä paksusti, näkyy se luonnollisesti myös auton arvossa, SVT:n aluepäällikkö Tero Hartikainen kertoo.

Auton arvoon vaikuttavien kohteiden tarkastus ja arvio auton arvosta tehdään kyseisen hetken markkinatilanteen mukaan. Tarkastus sisältää tärkeimmät mekaaniset kohteet, korin, maalipinnan ja  käyttölaitteiden arvioinnin ja rekisteritunnuksen historiatietojen haun Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tietokannasta. Saatujen tietojen perusteella arvioidaan auton käypä arvo markkinahintojen mukaan, mutta annettu arvio ei sisällä autoliikkeen myyntikatetta eikä myyntivoitto-odotuksia.

Ajanvaraus ja tarkat tuotekuvaukset löytyvät Autoliiton verkkosivuilta.

Teksti: Antti Hentinen Kuva: Jari Saarentaus

Jaa artikkeli