Liikenne Uutinen 27.6.2014

Katsastusasemille arvosanat

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi arvostelee katsastusasemat katsastuksen laadun mukaan.

Katsastuksessa havaittujen vikojen määrä ja hylkäysprosentit toimivat perustana niin sanotulle suorituskykymittarille, joka annetaan katsastuksen laadun perusteella. Trafin osastonjohtaja Janne Huhtamäen mukaan arvosana kertoo siitä, kuinka hyvin katsastuksessa havaitaan ajoneuvon turvallisuuteen vaikuttavat asiat.

Katsastuksen lopputulos määräytyy kuitenkin ajoneuvon kunnon perusteella, jolloin poikkeuksellisen hyväkuntoisia, uusia tai ennakkotarkastettuja ajoneuvoja katsastavan aseman arvosana voi jäädä alhaiseksi, vaikka katsastuksen laatu olisikin kunnossa.

Laadun tilastoidun arvioimisen tarkoituksena on, että kuluttaja voi vertailla katsastusasemia katsastuksen laadun mukaan. Perinteisesti katsastuspaikan valintaan vaikuttavat erityisesti myös katsastuksen hinta sekä sijainti.

Katsastuksen valvontamallin uudistus on osa laajempaa heinäkuun alussa voimaan tulevaa katsastuslain muutosta. Uudistuksen myötä myös korjaamot voivat katsastaa. Katsastuksen laadunvalvonnassa korostuu katsastusasemien sisäinen valvonta.

Lähde: Trafi

Teksti ja kuva: Santeri Petrell

Jaa artikkeli