Katsastus

Liikenne Uutinen 10.12.2016

Katsastuslainsäädäntöä viilataan kevyemmäksi – merkittäviä parannuksia ehdolla

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee katsastuslainsäädännön uudistamista. Uusien säännösten luonnokset on lähetetty lausuntokierrokselle. Toteutuessaan muutokset toisivat merkittäviä parannuksia.

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee katsastuslainsäädännön uudistamista. Hanke on edennyt luonnosten lausuntokierrokselle, joka päättyy tammikuun alussa. Uudistuksen myötä säädöksistä on tarkoitus poistaa Suomessa nyt voimassa olevia kansallisia lisäsäädöksiä. Tämä merkitsee ministeriön kertoman mukaan muun muassa määräaikaiskatsastusten välin pitenemistä.

Suomessa edellytetään tällä hetkellä EU:n katsastusdirektiiviä tiheämpää katsastusaikaväliä. Lisäksi katsastusvelvollisuus koskee myös jarrullisia kevytperävaunuja, nelipyöriä sekä kevyitä nelipyöriä.

Vuosikatsastus vasta yli kymmenvuotiaille

Nyt valmisteltavassa uudistuksessa kevyiden ajoneuvojen, kuten henkilö- ja pakettiautojen määräaikaiskatsastuksen katsastusaikaväliä muutettaisiin siten, että ensimmäinen katsastus olisi viimeistään neljän vuoden kuluttua käyttöönotosta, sen jälkeen kahden vuoden välein kunnes auto on ollut käytössä kymmenen vuotta. Yli kymmenvuotiaat autot katsastettaisiin vuoden välein.

Samalla mahdollistettaisiin ministeriön mukaan myös niin sanottu rullaava katsastus. Ajoneuvon katsastusajankohta ei olisi enää sidottu tiukasti käyttöönottopäivään tai rekisteritunnuksen viimeiseen numeroon, jolloin katsastusajankohtaa voisi muuttaa helpommin mieleisekseen.

Moottoripyörille ei katsastusvelvoitetta

Jatkossa luvanvaraisessa liikenteessä käytettävät traktorit tulisi katsastaa ensimmäisen kerran neljän vuoden kuluttua käyttöönotosta ja sen jälkeen kahden vuoden välein. Muutoksella saatettaisiin voimaan direktiivin vaatimus katsastaa sellaiset traktorit, joita käytetään muussakin tarkoituksessa kuin maa-, puutarha- tai metsätaloudessa, maanviljelyssä tai kalataloudessa.

Moottoripyörille ei olla esittämässä katsastusvelvoitetta, vaan niiden liikenneturvallisuutta pyritään edistämään vaihtoehtoisilla tavoilla.

Monivaiheinen uudistus

Katsastuslainsäädännön uudistamista on tarkoitus jatkaa hankkeen toisessa vaiheessa. Tuolloin olisi tarkoitus tarkastella laajemmin eri ajoneuvoluokkien, kuten museoautojen, jarrullisten perävaunujen ja mopoautojen katsastusvelvoitteita.

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoo, että luonnokset uusiksi säädöksiksi on lähetetty lausuntokierrokselle, joka päättyy 13. tammikuuta 2017.

Lähde: Liikenne- ja viestintäministeriö Kuva: Antti Hentinen

Jaa artikkeli