Liikenne | 27.9.2019

Päivän kuva: tältä näytti ilmastolakko Helsingissä

Eduskuntatalon edessä tuhannet kansalaiset ilmaisivat ilmastohuolensa maan poliittisille päättäjille kansainvälisen ilmastoviikon viime metreillä.

Jaa artikkeli

Kansainvälisen ilmastoviikon myötä mieltä on osoitettu eri puolilla maailmaa. Suomen mittakaavassa suurin yksittäinen tempaus nähtiin tänään Helsingissä, jossa ilmastolakoksi kutsuttu tapahtuma keräsi eduskuntatalon tuntumaan tuhansia kansalaisia. Merkittävä osa paikalle saapuneista oli koululaisia.

Epävirallisten arvioiden mukaan paikalla kävi parin tunnin aikana yli 16 000 ihmistä. Poliisin esittämä arvio on huomattavasti maltillisempi, mutta kaupunkikuvassa tapahtuma ei jäänyt huomaamatta. Paikalle saapui väkeä siinä määrin, että tapahtuma levittäytyi pian eduskuntatalon pihamaalta viereiselle Mannerheimintielle katkaisten sen kokonaan, jonka vuoksi poliisi ohjasi liikenteen kaupungin keskeisimmältä väylältä kiertoreiteille.

Mielenilmauksessa vaadittiin päättäjiltä konkreettisia ja pikaisia toimia ilmaston hyväksi. Kansalaisjärjestöjen edustajien lisäksi ääneen pääsivät myös tavalliset koululaiset. Näkemykset poliittisten päättäjien ponnisteluista ilmastonmuutoksen taltuttamiseksi eivät keränneet puheenvuoroissa mairittelevia arvioita.

Ilmastolakon äänekkäin osuus kesti minuutin, jonka aikana yleisö päästi yhteisen ”ilmastohuudon” rap-artisti Karri Miettisen, eli Palefacen johdolla. Se kuului mitä todennäköisemmin myös eduskunnan sisätiloihin, joten mielenilmaus tuskin jäi edustajilta huomaamatta.

Ulkona tapahtumaa seurasi vain muutama kansanedustaja. Mikrofoniin ei rohjennut tarttua yksikään, vaikka sana oli tilaisuuden lopuksi kaikille vapaa ja piha täynnä tulevia äänestäjiä.

Jaa artikkeli

Keskustelu