Liikenne Uutinen 7.2.2017

Suomen suurin liikennekokeilu laajenee – tarjolla ennakkotietoa vaaranpaikoista

Tieliikenteen vaaranpaikkojen viestintäkokeilu laajenee. Mukaan kaivataan erityisesti ammattikuljettajia.

Trafin luotsaaman liikenneturvallisuuden parantamiseen tähtäävä kokeilu kerää tietoa liikenteen vaaranpaikoista eteläisessä Suomessa autoilevilta. Tieto jaetaan kokeiluun osallistuvien kesken älypuhelinsovelluksen välityksellä.

Kokeiluun osallistuvat tuottavat kanssa-autoilijoiden ulottuville ajantasaista tietoa esimerkiksi huonosta näkyvyydestä, onnettomuuksista, tiellä olevista esteistä tai eläimistä. Tietoja lähettää myös tieliikennekeskus. Kokeilu kestää kevään loppuun.

Kokeilussa koko Etelä-Suomi

Viestintäkokeiluun osallistuvia on houkuteltu mukaan jo aiemminkin, mutta testiryhmää on Trafin mukaan päätetty laajentaa, joten nyt mukaan pääsevät kaikki eteläisessä Suomessa autoilevat.

– Mukana kokeilussa on tällä hetkellä lähes tuhat autoilijaa, mutta mukaan mahtuu vielä, kertoo johtava asiantuntija Anna Schirokoff Trafista.

– Aloitimme kokeilun pienemmässä mittakaavassa Helsinki-Turku moottoritiellä, mutta laajensimme pian kaikille Etelä-Suomen moottoriteille ja Helsingin ja Tampereen kehäteille. Ja nyt kokeilu kattaa koko eteläisen Suomen.

Hankkeeseen osallistuvan Liikenneviraston mukaan sovellusta aktiivisesti käyttäneet ovat kokeneen palvelun hyväksi. Sovelluksen tarjoaman tiedon avulla onnistuu esimerkiksi oman matkareitin muuttaminen ja liikenteen ongelmakohtien kiertäminen.

– Viestiminen muiden tiellä liikkujien kanssa, nopeasti metrien tarkkuudella välittyvä vaaranpaikka ja kuljettajan etäisyys tuohon pisteeseen on koettu hyödyllisenä, sanoo projektipäällikkö Ilkka Kotilainen Liikennevirastosta.

Ammattikuskit mukaan

Nyt mukaan kaivattaisiin erityisesti ammattikuljettajia.

– He ajavat paljon ja voivat siten varoittaa muita ennakolta ja myös itse hyötyä sovelluksesta. Ammattilaiset myös tunnistavat tilanteet, joista on haittaa liikenteen sujuvuudelle”, Schirokoff arvioi.

Mukaan kokeiluun liittyäkseen tarvitsee Android-älypuhelimen. Muilla käyttöliittymillä sovellus ei toimi. Ei ainakaan toistaiseksi.

Kokeilun vaiheita voi seurata sosiaalisessa mediassa hashtageja #NordicWay- ja #varoitamuita seuraamalla. Kiinnostuneet voivat ilmoittautua mukaan kokeilun verkkosivuilla.

Automaattiautoilu kehittyy kokeilemalla

– Erilaiset kokeilut ovat tärkeä osa automaattiautojen kehitystä ja liikenteen digitalisoitumista. Tämän yhteispohjoismaisen Nordic Way, Coop keskustelevat ajoneuvot -kokeilun kautta uskommekin saavamme tärkeää tietoa siitä, miten vertaispalautetta ja jo olemassa olevaa dataa voidaan yhdistää liikenneturvallisuuden parantamiseksi, toteaa tieliikennejohtaja ja kokeilun sidosryhmäyhteistyön vetäjä Marko Sillanpää Trafista.

Kokeilu on osa yhteispohjoismaista EU-tuettua NordicWay -hanketta. Hankkeen Suomen Coop-kokeilun toteuttavat yhteistyössä Liikennevirasto, Trafi, HERE ja Inforipla Oy.

Lähde: Trafi Kuva: Moottorin arkisto, Roman Razinkov

Jaa artikkeli