Talviautoilua

Liikenne Uutinen 12.2.2018

Tarkkana talviliikenteessä – vinkit aura-auton kohtaamiseen

Liikenneturva muistuttaa, että tärkeintä talviliikenteessä ja työkoneen kohtaamisessa on ajaa kelin mukaan ja varmistaa näkyvyys joka tilanteessa.

Aura-auto on yleinen näky talviliikenteessä. Liikenneturva muistuttaa, että aura-auton ollessa liikkeellä keli on useimmiten huono ja vielä huonompi sen edellä.

Liikenneturvan mukaan tärkeintä on ajaa tien oikeassa reunassa, koska auran toinen reuna voi yltää hieman vastaantulevien kaistalle. Myös tilannenopeus on valttia kohtaamistilanteessa.

Ohi vain, jos on pakko

Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi painottaa, että ohittaa ei kannata, jos se ei ole välttämätöntä.

– Aura-auton kuljettaja kyllä näkee peileistään takana tulevat autot ja päästää niitä aika ajoin ohi, kun se on turvallista. Maltilla siis eteenpäin, Kinisjärvi neuvoo.

Muista näkyvyys

Aura-auto tulee vastaan usein taajamassa myös kävellessä tai pyöräillessä. Liikenneturvan yksinkertainen vinkki kohtaamiseen on näkyvyys: heijastin ja valot varmistavat, että liikenteessä pieninkin tulee huomatuksi.

Liikenneturva muistuttaa myös, että talviliikenteessä pöllyävä lumi voi nollata näkyvyyden.

– Tärkein asia on turvaväli, jota kannattaa pitää huonoissa olosuhteissa normaalia enemmän. On ajettava sellaisella nopeudella, että pystyy itse hallitsemaan tilanteen. Ohituksia kannattaa moottoritielläkin harkita tarkkaan, sillä oikea kaista on yleensä turvallisin paikka ajaa haastavassa kelissä, Kinisjärvi sanoo.

Lähde: Liikenneturva Kuva: Antti Hentinen / Moottorin kuva-arkisto

Jaa artikkeli