Liikenne Uutinen 4.1.2017

Vielä voit vaikuttaa: moottoripyörien 150 euron vero on vasta esitys

Hallituksen esitys uudesta kevyiden moottoriajoneuvojen verosta on lausuntokierroksella.

Kyseessä on uusi valtiolle tuloutettava vuotuinen 150 euron suuruinen vero, joka koskisi moottoripyöriä sekä kolmi- ja nelipyöräisä ajoneuvoja.

Vero ei kuitenkaan koskisi ajoneuvoja, joiden moottorin sylinteritilavuus olisi alle 125 kuutiosenttimetriä, eikä L1 ja L2 -luokkaan kuuluvia mopoja eikä L6 -luokkaan kuuluvia mopoautoja.

Lausuntoaikaa on vielä jäljellä

Esityksen toteutumiseen on vielä mahdollisuus vaikuttaa. Sidosryhmillä on aikaa lausunnon antamiseen 16. tammikuuta asti. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnan käsiteltäväksi helmikuussa. Jos eduskunta hyväksyy lakiesityksen, moottoripyöristä on maksettava vuotuista veroa toukokuun alusta alkaen.

Liikennekäytöstä poistettu välttyy verolta

Kaikista 1.5. liikennekäytössä olevista moottoripyöristä on silloin maksettava tuo 150 euron vero riippumatta siitä, montako päivää ajoneuvo on verokauden aikana liikennekäytössä.

Verovelvollisuudelta välttyy vain, jos ajoneuvo on poistettu liikennekäytöstä ennen verokauden alkua, eikä sitä oteta takaisin liikennekäyttöön verokauden aikana.

Tuloennuste voi jäädä toteutumatta

Esitys kevyiden moottoriajoneuvojen verosta perustuu valtion vuoden 2017 talousarvioon ja sen arvioidaan lisäävän valtion vuotuisia verotuottoja noin 25 miljoonalla eurolla.

Uutinen veroesityksestä sai kuitenkin motoristit heti liikkeelle. Moottoripyöriä on viime kuukausina poistettu niin rekisteristä kuin liikennekäytöstäkin ennätyksellisen paljon. Jos tahti jatkuu tällaisena toukokuun alkuun saakka, jää verotuotto kauas tavoitteestaan.

Lähteet: Trafi, Verohallinto, Tulli, Valtiovarainministeriö

Jaa artikkeli