Liikenne Autoilu Liikenneturvallisuus Uutinen 9.6.2023

Yllättävän moni lähtisi humaltuneen kyytiin

Silti 74 prosenttia suomalaisista kertoi sanovansa kuljettajalle, jos hänen ei ajokuntonsa vuoksi kannattaisi ajaa ollenkaan, selviää Liikenneturvan kyselystä.

Peräti joka neljäs lähtisi päihtyneen kuljettajan kyytiin, selviää kyselytutkimuksesta. Silti 74 prosenttia suomalaisista kertoi sanovansa kuljettajalle, jos hänen ei ajokuntonsa vuoksi kannattaisi ajaa ollenkaan, selviää Liikenneturvan kyselystä.

Kyselystä selviää muutakin kiinnostavaa:

  • 14 % kertoo olleensa joskus matkustajana päihtyneen kuljettajan kyydissä
  • 20 % ei kokenut päihtyneen kyytiin menemisessä olevan mitään vaaraa tai ongelmaa

Kaveripaine ja nuoruus

Liikenneturva toteaa tiedotteessaan, että kaverit ja alkoholikokeilut ovat osa monen nuoren elämää. Päihteet eivät kuitenkaan kuulu liikenteeseen lainkaan.

Liikenneturva suosittelee, että kaverit voivat pitää toisistaan huolta esimerkiksi sopimalla yhteisistä pelisäännöistä liikenteessä.

”Kaveriporukalla on mahdollisuus vaikuttaa matkan turvalliseen sujumiseen esimerkiksi kannustamalla turvallisiin valintoihin tai puuttumalla riskialttiiseen käytökseen liikenteessä.”

Arviointikyky heikkenee

– Jo pienikin määrä alkoholia veressä heikentää ajokykyä ja lisää onnettomuusriskiä. Nuorilla itsesäätely on vasta kehittymässä. Alkoholin euforinen ja emotionaalinen vaikutus on usein suurempi kuin aikuisilla. Nuoret myös usein aliarvioivat oman humalatilansa, Liikenneturvan nuorten suunnittelija Hanna Rutila muistuttaa.

Päihtyneen kuljettajan kyytiläisistä 38 prosenttia kertoi syyksi sen, että kuljettajan ajokunto tajuttiin liian myöhään.

Rutila pitää myönteisenä sitä, että moni on myös kieltäytynyt turvattomasta kyydistä. Kyselyn vastaajista 13 prosenttia kertoi jättäneen nousematta päihtyneen kuljettajan kyytiin.

Liikenneturva kampanjoi nuorille läpi kesän. #SafeSpaceAutoon-kampanjan pääteemana ovat matkustajataidot, joiden avulla matkustaja voi tukea kuljettajaa ja edesauttaa matkan turvallista etenemistä.

Kampanja näkyy ja kuuluu mm. nuorten suosimissa somekanavissa, suoratoistopalveluissa ja radiossa.

Liikenneturva selvitti suomalaisten mielipiteitä autoiluun liittyvistä väittämistä kyselytutkimuksella maaliskuussa 2023. Kantar Publicin toteuttamaan kyselyyn vastasi 1 073 henkilöä.

Jaa artikkeli