Matkailu Ulkomaanmatkailu 9.1.2014

Makujen maili

Manchesterissa makumatka Nepalista Libanoniin taittuu muutamalla askeleella.

Ensimmäinen havainto makujen kadusta syntyy nenän kautta. Astuminen ulos autosta on hölmistyttävä kokemus, sillä koko katu tuoksuu yli kilometrin matkalla mausteilta. Pimeän aikaan katua hallitsevat myös kirkkaat neonvalot – tunnelma on kuin Las Vegasissa.

Manchester Englannissa ei ole monelle ensisijainen turistikohde. Jos sinne kuitenkin eksyy, kuuluisa Curry Mile Wilmslow Roadilla kolmen kilometrin päässä kaupungin keskustasta tarjoaa unohtumattomia makuelämyksiä.

Curry Mile on kasvanut hiljalleen yli 70 ravintolan ja pikaruokalan keskukseksi. Yksi ensimmäisistä ravintoloista oli persialaista ruokaa tarjoava The Tandoori Kitchen, joka avattiin vuonna 1967 ruokkimaan alueen kasvavaa siirtolaisväestöä.

Varsinainen kasvu alkoi kuitenkin vasta 80-luvulla legendaaristen Sanamin ja Shezanin myötä. Molemmat ovat yhä elossa, ja varsinkin jälkimmäisen ruokalista on valikoimansa runsaudessa uskomaton.

Nykyään valtaosa ravintoloista on joko pakistanilaisia, intialaisia tai bangladeshlaisia, mutta niiden seassa on myös eksoottisempia vaihtoehtoja. Muutaman sadan metrin matkalla voi kokeilla myös Iranin, Libanonin, Nepalin tai Syyrian herkkuja. Myös turkkilaisten ruokapaikkojen osuus on ollut vuodesta toiseen kasvussa.

Syö kuin häissä

Kannattaa myös tarkkailla ravintoloiden ikkunoihin liimattuja mainoslauseita. Niistä jäi mieleen etenkin ”Eat like you would in an Indian wedding” eli syö niin kuin intialaisissa häissä… Ja jos haluaa kokea jotain todella erikoista, arabien paaston eli ramadanin jälkeen Curry Mile elää todellista syömäjuhlaa.

Koska ravintoloita on runsaasti, kilpailu pysyy kovana. Yksi henkilö syö 10 punnalla sen verran, että napa on ratketa. Monissa pikaruokaloissa saa vatsan täyteen jo muutamalla punnalla. Kilpailu pitää myös laadun kunnossa. Huono keittiö ei yksinkertaisesti menesty kauan.

Iso osa ruokapaikoista on auki arkisin kahteen asti yöllä ja viikonloppuisin jopa neljään. Sinne voi siis poiketa kuin kotoisalle snagarille kaupungilla vietetyn pitkän illan jälkeen.

Vierailu Wilmslow Roadilla on myös hyvä oppitunti ruoanlaitosta kiinnostuneelle. Ruokalistoja tutkimalla saa muistoksi mukaan hyviä vinkkejä siitä, mitä kaikkea currylla saa aikaan.

Ja loppuun vielä pieni varoituksen sana: jos curryruoka ei ole tuttua ennen matkaa, kannattaa aloittaa varovasti. Ruokien tulisuus vaihtelee, ja onneksi moni ravintola kertoo tästä ruokalistassaan. Suurempi ongelma onkin loppupeleissä tilaamisen vaikeus. Listat ovat toki englanniksi, ne voisivat olla yhtä hyvin hepreaa tai kiinaa. Siksi kannattaa selvittää, mitä esimerkiksi seuraavat sanat pitävät sisällään: Pani Puri, Dhabi vara, Balti, Korma, Vindaloo. Curry mile tarjoaa paljon muutakin ja oikeampaa alkuperäisruokaa kuin monen tunteman kana tikka masalan.

Lisäksi kadun varrella olevissa ruokakaupoissa saa kotiin vietäväksi uusia eksoottisia valmistusaineita. Tuoretta tavaraa ei kannata lähteä kuljettamaan, mutta säilykkeet ja valmiskastikkeet tarjoavat iloa pitkään matkan jälkeen.

restaurantsofmanchester.com/rusholme.htm

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Jaa artikkeli

Manchester

Englanti