Ferrari osasto

Matkailu Uutinen 15.1.2017

Kahviekspertin suodatetut vinkit Euroopan pääkaupunkeihin

Suomalaisen kahvihammasta kolottaa myös reissatessa. Missä Euroopassa sitten kannattaa piipahtaa sumpilla?

Ei ole mikään salaisuus, että suomalaiset ovat kahvikansaa. Henkeä kohti Suomessa kuluu noin kymmenen kiloa raakakahvia vuodessa, mikä on peräti kaksinkertaisesti kahvikoto Italiaan. Ei siis ole ihme, että juhlamokat ovat mielessä reissussakin.

Nettimatkatoimisto Ebookers tunteekin yleisönsä ja tiedusteli kahviasiantuntija Sanni Sointulalta, että mitkä ovat parhaat kahvivinkit muutamissa suomalaisten lempikohteista ulkomailla. Kahviyrittäjä Sointula on kahvinmaistelun, cup tastingin tai cuppingin, hallitseva Suomen mestari ja hän on edustanut Suomea myös maailmanmestaruuskisoissa.

Kahviekspertin suodatetut vinkit Euroopan pääkaupunkeihin

– Hyvä kahvi on kuin onnistunut matka. Se on henkilökohtaista. Se on makuasia. Myös konteksti, jossa kahvi nautitaan, merkitsee todella paljon, Sointula kiteyttää. Onnistunut kahvihetki voikin olla keskeinen osa mieleenpainuvaa matkakokemusta.

Millaista sitten on hyvä kahvi?

– Voi kiteyttää, että hyvä kahvi on kasvatettu otollisessa ympäristössä, prosessoitu, säilötty, kuljetettu ja lopulta keitetty oikein. Yleinen harhaluulo on, että tummapaahtoinen kahvi olisi jotenkin automaattisesti parempaa. Näin ei ole, vaan tummalla paahdolla saadaan korkeintaan peitettyä tehokkaammin huonon kahvin ikävät sivumaut, Sointula jatkaa.

Kahviekspertin suodatetut vinkit Euroopan pääkaupunkeihin

Matkavinkkinä kahvin perässä juokseville Sointula neuvookin erikoiskahvilat. Hiukan turistipaikkoja syrjemmässä sijaitsevat kahvipaikat ovat hauska tapa tutustua paikalliseen kulttuuriin.

– Hyvä kahvila on monen asian summa. Kun etsitään erittäin laadukasta kahvia, trendi on nyt sellainen, että kahvila keskittyy usein yksinomaan kahvin tarjoiluun. Aina ei saa edes välttämättä croisanttia.

Sointulan kahvivinkit Eurooppaan

Berliini

– Berliini on huikea kaupunki laatukahveja arvostavalle matkailijalle. Coffee Profilers on kansainvälisen World Brewers Cupin voittaneen Stefanos Domatiotiksen huippukahvila. Five Elephant tarjoilee laatukahvien ohella herkullisia juustokakkuja. Chapter One tarjoilee kreikkalaisen TAF-paahtimon kahveja, jotka ovat suosikkejani, Sointula fiilistelee.

Tukholma

– Mariatorgetin metroaseman läheisyydessä sijaitsee Tukholman kahvimekka. Drop Coffee on yksi pohjoismaisten paahtimoiden uranuurtajista. Kahvilan läheltä löytyy myös Helsingissä tutuksi tullut Johan & Nyström. Cafe Esaias tarjoilee Ruotsin arvostetuimpiin lukeutuvan paahtimon Da Matteon kahveja. Snickarbacken 7 -kahvila ja taidegalleria on yksi kauneimmista kahviloista, joissa olen vieraillut.

Kahviekspertin suodatetut vinkit Euroopan pääkaupunkeihin
Lontoo

– Lontoossa en ole itse päässyt käymään vuosiin, mutta kahviympyröissä olen tutustunut heidän kahveihinsa ja Lontoo on kuuluisa erinomaisista kahviloistaan. Kaffeine, Workshop Coffee ja Prufrock ovat vierailulistani kärkinimet ja odotan innolla, että pääsen testaamaan!

Kööpenhamina

– Coffee Collective on paahtimo, jolla on kahvilat kauppahallissa Tovrehallernessa ja ravintolakatu Jaegersborggadessa. Coffee Collective tekee mahtavaa työtä koko ketjun varrella viljelmiltä kahvikuppiin asti. Heidän kahviloissaan voi törmätä myös suomalaiseen Mikaela Wallgreniin, joka on parhaiten kahvikisoissa pärjännyt suomalainen ja tuli tänä vuonna hopealle suodatinkahvin maailmanmestaruuskisoissa World Brewer’s Cup:ssa. Myös kaunis Atelier September ja uusi tulokas April Coffee takaavat hyvän kahvihetken.

Lähde: Ebookers & Sanni Sointula Kahvituskuvat: Lauri Ahtiainen, Aake Kinnunen

Jaa artikkeli