21.7.2022

Lofootit – turkoosin meren ja jylhien vuorien saaristo

Kuva Sini Ylivakeri, Visitlofoten.com

Jos roadtrip upeissa maisemissa houkuttaa, kannattaa suunnata Lofooteille.

Lofootit – suomeksi ”ilveksen käpälä”, sijaitsee Pohjois-Norjassa ja koostuu lukuisista eri kokoisista saarista, joiden lomaan kätkeytyvät idylliset kalastajakylät. Koko matka Lofoottien juuresta kärkeen on kuin postikorteista, ja ihasteltavaa riittää.

Saariryhmän kärkeen asti pääsee ajamalla E10-valtatietä pitkin, joka päättyy Å:n kylään. Tie on hyväkuntoinen, mutta mutkia, nousuja ja laskuja riittää. Auto onkin kaikista paras keino liikkua, ja Suomesta nopein reitti Lofooteille on Tornion, Kiirunan ja Narvikin kautta. Jos haluaa matkustaa lautalla, on myös vaihtoehtona mennä Vaasasta Uumajaan, ajaa Ruotsin halki ja mennä Bodøsta taas lautalla Moskenesiin, joka on aivan Å:n vieressä.

Lofoottien päästä päähän ajaminen on upea kokemus, ja matkan varrella on paljon laadukkaita yöpymispaikkoja: leirintäalueita, kalastajamökkejä ja hotelleja. Puskaparkkejakin riittää pilvin pimein. Ravintoloissa kannattaa maistaa paikallisia ruokia, kuten turskaa, jota näkee kuivatustelineissä kasapäin ympäri saaria talvesta alkukesään.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Toinen toistaan hienompia vaellusreittejä

Lofootit on täynnä vaellusreittejä henkeäsalpaavissa maisemissa, joista useammat ovat päiväretken mittaisia vuorten huiputuksia. Reittejä löytyy monentasoisia aina helpoista haastaviin. Kärkikastiin kuuluvat Fløya ja Djevelporten, vapaasti suomennettuna ”pirunportti”.  590 metriin kohoava Fløya-vuori sijaitsee Svolvaerissa ja Djevelporten on taas siellä 450 metrin korkeudessa oleva kivilohkare, joka on kiilana kahden kalliohuipun välissä.

Suosittu Reinebringen on hehkutuksen arvoinen, jonka huipulta aukeaa satumainen näkymä Reinen kylään ja merelle, jota reunustavat jylhät terävähuippuiset vuoret. Vaikka huippu onkin ”vain” 448 metrissä, reitti on jyrkkää nousua nepalilaisten sherpojen rakentamia kiviportaita pitkin. Huiputus kannattaa tehdä joko aikaisin aamusta tai myöhään illasta, jolloin välttää pahimman ruuhkan.

Sumuisina ja sateisina päivinä ei kannata hulppeiden näköalojen toivossa lähteä kiipeämään vuorille. Lisäksi kiipeäminen mutaista ja liukasta rinnettä pitkin on hankalaa ja vaarallista, vaikka sekin on toisaalta aivan oma kokemuksensa.

Patikoinnin lisäksi saarilta löytyy monenlaista aktiviteettia: maastopyöräilyä, sukellusta, surffausta, vuorikiipeilyä, ratsastusta… ja tietenkin kalastusta! Voit harrastaa itsenäisesti, mutta lajiin kuin lajiin löytyy kokeneita oppaita.

Sadepäivinäkin riittää tekemistä

Svolvaerista, Lofoottien epävirallisesta pääkaupungista löydät runsaasti erilaisia ravintoloita, kauppoja ja gallerioita. Lyhyen ajomatkan päässä Kabelvågissa on Lofoottien meriakvaario, jossa pääsee näkemään alueen mereneläviä ja hylkeiden ruokintaa.

Viikinkimuseo – Loftor Vikingmuseum on ehdottomasti käymisen arvoinen. Museosta löytyy myös erilaisia viikinkiaiheisia aktiviteetteja, kuten kirveenheittoa, jousiammuntaa ja viikinkilaivalla purjehtimista.

Matkan varrella kannattaa poiketa ainakin pieneen pittoreskiin kalastajakylään Henningsvaeriin, joka on ansainnutkin lisänimen ”Lofoottien Venetsia”. Siellä on myös niemenkärkeen rakennettu hieno jalkapallokenttä. Toinen reitiltä poikkeamisen arvoinen kalastajakylä on ihastuttava Nusfjord, joka on yksi vanhimmista ja parhaiten säilyneistä kalastajakylistä koko Norjassa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vinkkejä matkalle:

–  Puhelimeen kannattaa ladata Park4night-sovellus. Sieltä näkee kätevästi matkan varrella olevat lukuisat puskaparkit ja leirintäalueet.

–  Vaikka matkan ajaksi olisi luvattu hyvää keliä, kannattaa varautua sateisiin. Sää saattaa muuttua hyvinkin nopeasti, ja ennusteet ovat enemmänkin suuntaa antavia ja hyvin paikkakohtaisia.

– Ota kesälläkin mukaan kuorivaatteet, kevyet vaelluskengät ja lämmintä vaatetta.

– Huomioi vuorovesi: Lofooteilla nousu- ja laskuveden vaihtelu voi olla jopa 3 metriä, joten mieti tarkkaan, mihin pystytät leirin tai jätät veneen.

– Turistisesonki on heinä-elokuun ajan, muulloin on rauhallista. Syksy on myös oivallinen ajankohta vierailulle, sillä ruska-aika on kaunista ja suhteellisen lämpimääkin, ja hyvällä tuurilla saatat nähdä revontuliakin.

Teksti Sini Ylivakeri: Kuvat: Sini Ylivakeri ja Visitlofoten.com

Luetuimmat