18.7.2021

Minun Afrikkani – ja toki myös sinun

Afrikka safari Namibia

Monen toivelistalla on safari jossain Afrikan isoista luonnonpuistoista. Villieläinten näkeminen niiden oikeassa elinympäristössä on matkan arvoinen ja sävähdyttävä kokemus.

Kruger Etelä-Afrikassa, Serengeti Tansaniassa sekä Masai Mara Keniassa ovat sieltä tunnetummasta päästä, kun puhutaan Afrikan luonnonpuistoista. Etosha Namibiassa tarjoaa kuitenkin erinomaisen mahdollisuuden bongata mahdollisimman monta eläintä jopa hyvin lyhyessä ajassa.

Etenkin kuivan kauden aikana karun puiston etu on se, että eläimet kokoontuvat vesistöjen ääreen, joita ei Etoshassa ole liikaa. Juottopaikkoja on 30. Parhaimmillaan juottopaikalla voi olla melkoinen vilske.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pitkät perinteet

Etoshan kansallispuisto on perustettu jo vuonna 1907, eli se on yksi Afrikan vanhimpia puistoja. Sen koko on kutistunut vuosien saatossa neljäsosaan alkuperäisestä, mutta reilun 22 000 neliökilometrin kokoisena eli reippaasti yli kaksi kertaa Uuttamaata kookkaampana Etosha on yhä Afrikan kuudenneksi suurin luonnonpuisto.

Noin neljäsosan Etoshan luonnonpuistosta muodostaa Etoshan suolapannu eli suola-aavikko. Sadekaudella kesällä se muodostaa ihanteellisen matalikon linnuille, kun taas kuivaan aikaan talvella maa kuivuu kovaksi.

Runsaasti elämää

Etoshan puistossa asustaa eri vuoden aikoina eri määrä eläimiä. Linnut tykkäävät siis kesästä, kun suolapannu on muuttunut useiksi mataliksi järviksi. Silloin alueella pesii noin 340 lintulajia. Näistä kolmannes on muuttolintuja. Jos vierailun ajoitus on oikea, alueella saattaa olla tuhansia flamingoja.

Nisäkkäistä puhuttaessa Etoshan alueella on runsaasti norsuja, seeproja, kirahveja ja leijonia. Myös pensassarvikuono on yleinen näky. Leopardinkin voi tavata, mutta ne ovat yleensä sen verran ujoja päiväsaikaan, että tähän tarvitaan jo hieman tuuria. Ja jotta villikissat viihtyvät, alueella on runsaasti erilaisia antilooppilajeja. Yhteensä nisäkkäitä on 114 eri lajia.

Talviaikaan malariasta ei tarvitse juuri huolestua, koska vettä on niin vähän. Kesäaikaan kannattaa varata autoon ainakin riittävästi hyttyskarkotetta.

Yötä luonnon helmassa

Puiston alueella on kuusi leiriä, joissa voi majoittua. Niiden taso vaihtelee keskimääräisestä melko ylelliseen. Hinnat vaihtelevat sesongin ja laatutason mukaan 50 ja 230 euron väliin per yö, jos majoittuu majaan tai hotellihuoneeseen. Jos on liikkeellä vaikkapa leiriytymiseen tarkoitetulla avolavalla, leiripaikka maksaa noin 20 euroa.

Myös välittömässä luonnonpuiston läheisyydessä sijaitsee useampia yksityisleirejä, joista ylellisimmät tarjoavat jo melkoisen aikamatkaan menneeseen.

Puiston kotisivu on www.etoshanationalpark.org/

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat