Budapest Rakkauslukko

Matkailu 17.4.2016

Päivän kuva: Suomalaista rakkautta Budapestissa

Rakkauslukkovillitys hurmaa maailmalla – myös suomalaisia.

Viime vuosina trendiksi räjähtänyt rakkauslukkovillitys ei sinänsä ole uusi ilmiö edes meillä, sillä lukoista ja niiden poistamisista on taisteltu jo kotimaassakin useamman vuoden ajan.

Rakkauden kaupunki Pariisi on ollut erityisesti helisemässä lukkojen kanssa, sillä perinteikkäiden siltojen kaiteet ja rakkauslukot ovat olleet siellä vaikea yhdistelmä. Vuonna 2014 osa Pont des Arts -sillan kaiteesta romahti lukkojen painon alla. Koko Pont des Artsin osalta lukkojen on arveltu painavan jopa 40 tonnia, mutta suurelta tuntuvalla painolla ei ole suurta merkitystä itse varsinaisen siltarakenteen osalta.

Silloistaan tunnetussa Budapestissa hämmästys on silti melkoinen, kun ensimmäinen silmiin osuva rakkauslukko on suomalainen. Mustanpuhuva ja varta vasten kaiverrettu lukitsemisväline erottautuu positiivisesti tussattujen rautakauppalukkojen seasta. Toivottavasti Piia ja Jouni ovat olleet yhtä tosissaan myös itse rakkauden kanssa.

Sillaksi pariskunta oli valikoinut parhaan mahdollisen Budapestin silloista, eli Széchenyin ketjusillan. Klassinen ketjusilta rakennettiin toisen maailmansodan jälkeen uudelleen alkuperäiseen 1840-luvun tyyliin ja siitä on tullut Budan ja Pestin kaupunkien yhdistymisen symboli. Jyhkeä silta onkin upea sekoitus klassista tyyliä, hienoa insinöörityötä ja yllättävää kotoisuutta vihanneskuormien ja purjeveneiden kulkiessa pääkaupungin polttopisteen kautta.

Teksti ja kuva: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli