Matkailu Päivän kuva 10.3.2023

Päivän kuva: Viking XPRS seilaa nyt siniristilipun alla

Viking XPRS vaihtoi aiemmin tällä viikolla lippuvaltionsa Virosta Suomeen.

Suomi on Viking Linen Tallinnan-laiva M/S Viking XPRS:lle jo kolmas lippuvaltio sen 15-vuotisen olemassaolon aikana. Kun alus vuonna 2008 kastettiin ja otettiin liikenteeseen, tuli sen lippuvaltioksi Ruotsi ja kotisatamaksi Norrtälje. Näin ei alun perin pitänyt olla, sillä kun alusta rakennettiin Helsingin telakalla, maalattiin sen nimen alle kotisatamaksi Maarianhamina. Viking Linen ja Suomen Merimiesunionin välille ei kuitenkaan tuolloin saatu aikaan sopimusta, ja siksi alus rekisteröitiin lopulta Ruotsiin.

Ruotsin lipun alta Viking XPRS vaihtoi Viroon, jälleen kustannussyistä, vuonna 2014. Aluksen kotisatamaksi vaihtui tuolloin Tallinna. Lippuvaltiolla on paljon muutakin kuin seremoniallista merkitystä, sillä se vaikuttaa verotukseen, miehistöön ynnä muuhun. Tämän vuoksi monet rahti- ja risteilyalukset on rekisteröity mitä ihmeellisimmiltä kuulostaviin maihin. Myös nyt tapahtunut Suomen lipun alle vaihtaminen liittyi nimenomaan miehistöön. Viking Linen tiedotteen mukaan ”varustamo haluaa helpottaa henkilökunnan rekrytointia ja hallinnoida kaikkea henkilöstöä itse ilman välikäsiä.”

Nyt Viking XPRS siis seilaa Suomen lipun alla, ja sen kotisatama on Maarianhamina. Vaihdoksen jälkeen Viking Linen aluksista kaikki muut, paitsi Tukholma – Maarianhamina -reittiä ajava ja Ruotsiin liputettu Viking Cinderella, ovat Suomen alusrekisterissä, kotisatamanaan Maarianhamina. Erikoisuutena tammikuussa 2023 Kreikkaan lähteneen M/S Rosellan peräkannella liehui viimeiset yhdeksän vuotta nimenomaan Ahvenanmaan sinikeltapunainen lippu.

Helsinki – Tallinna -reitillä tätä ennen ainoastaan Eckerö Linen M/S Finlandia oli Suomen lipun alla. Tallinkin kaikki kolme alusta kyseisellä reitillä ovat puolestaan Viron lipun alla.

Jaa artikkeli