3.7.2020

Suomi tutuksi polkien: pyörä kiinni ja automatkalle

fillarimatkailu–ahvenanmaa_vesa_eskola

Automatkailija, kiinnitä pyörä turvallisesti. Polkupyörä ja auto ovat hyvä yhdistelmä lomamatkalle, mutta kuljetustelineen on syytä olla tukeva ja oikeat kiinnitystavat hallussa.

Polkupyörä ja auto ovat toimiva ratkaisu kotimaanmatkailussa: autolla taittuvat siirtymät, pyörällä avautuvat maisemat­ – ja matkailijan kuntokin karttuu. Ennen automatkaa on syytä varustautua kunnollisella kuljetustelineellä ja opetella polkupyörän oikeaoppiset kuljettamistavat.

Pyörä tulee kiinnittää kuljetuksen ajaksi kunnolla. Pyörän voi kuljettaa auton kattotelineellä, mutta kattotelineen käyttö tietää sitä, että pyörän kuormaaminen voi olla nosteluineen turhankin työlästä. Pyörä katolla tekee myös autosta korkean.

– Kuorman korkeuden takia autolla ei voi välttämättä ajaa katettuihin tiloihin, kuten pysäköintihalleihin, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rekisterikilpi ei saa peittyä

Pyöriä voi kuljettaa vetokoukkuun kiinnitettävässä telineessä. Vetokoukkuteline pyörineen ei saa kuitenkaan peittää auton rekisterikilpeä tai takavaloja ja -vilkkuja. Liikenteessä tällaisia luvattomia viritelmiä kuitenkin näkee tämän tästä. Piittaamattomuus voi aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi sen vuoksi, ettei takana tuleva autoilija havaitse ajoissa edessä ajavan jarruttavan.

Kuljetustelineen laadusta tinkiminen voi tulla kalliiksi. Halvimmat vetokoukkuun asennettavat telineet voivat olla rakenteeltaan heppoisia. Pyörä saattaa tulla liian lähelle autoa, jolloin polkimet tai ohjaustanko naarmuttavat herkästi autoa.

– Polkupyöriä näkee liian usein kuljetettavan halvoilla saksimallisilla telineillä, joissa ei ole pyörälle kunnollisia kiinnitysmahdollisuuksia. Pyörän sitominen tukevasti saksimalliseen telineeseen on hankalaa ja siksi se jää valitettavan usein kokonaan tekemättä. Tällainen teline ei myöskään välttämättä lukitu vetokoukkuun riittävän tukevasti, jolloin koko teline saattaa pudota, Autoliiton Vesalainen varoittaa.

Laatutelineessä omat takavalot

Laadukkaissa vetokoukkuun asennettavissa telineissä on omat takavalot ja -vilkut sekä paikka kolmannelle rekisterikilvelle. Hyvässä telineessä on myös sidontahihnat ja kiinnitystangot.

Laadukkaassa telineessä pyörälle on paikka riittävän kaukana autosta, jolloin voidaan välttää auton ja polkupyörän naarmuuntuminen. Pyörä on lisäksi lukittavissa telineeseen ja teline autoon varkauksien ehkäisemiseksi.

Vesalainen mukaan hyvässä telineessä on helppokäyttöinen kippaustoiminto, minkä ansiosta tavaratilan luukun saa auki, vaikka teline olisikin auton perässä ja polkupyörä telineessä.

Pyörän irrallinen tavara, kuten pumppu, juomapullo, lastenistuin ja irrotettavat valaisimet pitää aina poistaa kuljetuksen ajaksi.

Kolme sähköpyörää kerralla

Moottorin pyörämatkalla Ahvenanmaalle oli koekäytössä vetokoukkuun kiinnitettävä Thulen kolmen pyörän kuljetusteline, jonka kantavuus on 60 kiloa. Kantavuus riitti kolmen sähköpyörän kuljettamiseen, kunhan irrotti pyörien painavat akut kuljetuksen ajaksi.

Sähköpyöriemme vanteet kiinnittyivät pumppusolkien ja rengashihnojen avulla telineeseen tiukasti. Hihnat olisivat saaneet kuitenkin olla pidemmät: paksujen renkaiden takia niiden mitta riitti vain niukin naukin. Solkien käyttö oli sinänsä vaivatonta.

Siirreltävät tankopidikkeet kiinnitetään pyörien runkoihin. Telineen saa lukittua auton vetokoukkuun ja kunkin pyörän omaan kiinnitystankoonsa. Jarruvalot ja suuntavilkut toimivat koekäytössä moitteitta. Koekäytetty Thule VeloSpace XT3 -kuljetusteline on rakenteeltaan vankka, kippaava, helppokäyttöinen – ja varsin hintava (750 €).

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hae lisäkilpeä ajoissa!

Vetokoukkuteline ei saa peittää auton rekisterikilpeä tai takavaloja ja -vilkkuja. Jos teline peittää rekisterikilven, on hankittava lisäkilpi Traficomista. Kolmas rekisterikilpi tilataan Traficomin nettisivujen, www.traficom.fi, sähköisellä lomakkeella. Rekisterikilpi toimitetaan hakijalle postitse. Lisäkilpi maksaa 23 euroa.

Lisäkilpihakemus kannattaa tehdä ajoissa, sillä etenkin kesän loma-aikojen vuoksi hakemusten käsittelyssä ja kilpien valmistamisessa voi olla ruuhkaa.

Pyörän kuormaamisen niksit videolla Autoliiton Ajokoulussa. 

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Jari Saarentaus, Vesa Eskola

Luetuimmat