6.5.2023 Automatkailu Ruoka nousee keskiöön Finnlinesin uusilla laivoilla syksyllä Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Huippukokki Henri Alénin suunnittelema uusi merellinen ruokamaailma tarkoittaa makuelämyksiä, laadukkaita raaka-aineita ja ruokahävikin hallintaa. Finnlines satsaa vahvasti matkustajille tarjottaviin elämyksiin, joiden keskiössä ovat uusien rahti-matkustaja-alusten viihtyisiksi suunnitellut tilat mutta myös aivan uudenlaiset makuelämykset.Ne tulevat tarjolle Naantali–Långnäs–Kapellskär -reitin uusilla syksyllä liikennöintinsä aloittavilla Superstar-luokan aluksilla.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy1 1000 matkustajan aluspariUudet sisaralukset tulevat syksyn tullen liikennöimään erityisesti auton kanssa matkaavien turistien sekä rekkaliikenteen suosimalla Naantali–Långnäs–Kapellskär -reitillä. Alusten matkustajakapasiteetti on merkittävä, sillä kyytiin mahtuu jopa 1 100 matkustajaa, kuten Moottori uutisoi tuoreeltaan tammikuussa.Alusten rahtikapasiteetti on kunnioitettavat 5 200 kaistametriä eli esimerkiksi 250 rekkaa ja 200 henkilöautoa.”Annoksella pitää olla oma tarina”Laivayhtiö heittää kilpaileville matkustaja-alustoimijoille kovan haasteen merellisten makuelämysten puolesta, sillä sisaralusten ruokamaailma on suunniteltu puhtaalta pöydältä täysin uusiksi varustamon historiassa.Suunnittelu alkoi jo yli vuosi sitten ja yhtiö valitsi kunnianhimoisesti ulkopuolista apua menuiden ja ravintoloiden ominaisilmeen suunnitteluun. Ruokakonseptin muokkaajaksi valikoitui tv:stä tuttu kokki ja ravintoloitsija Henri Alén, joka teki tiivistä yhteistyötä Finnlinesin keittiöpäällikkö Dan Grönvallin ja muiden laivayhtiön keittiövelhojen kanssa.Tavoitteena n ollut, että laivamatkustajille on tarjolla runsaasti vaihtoehtoja ja makuelämyksiä perinteisen laivabuffetin lisäksi. Menuiden ytimessä on vastuullisesti tuotettu saaristolainen lähiruoka välimerellisellä mausteella.– Tarjoamme saariston makuja ja elämyksiä kansainvälisellä otteella ja panostamme siihen, että ruoka ei ole laivalla muonitusta vaan elämys. Olkoon kyse aamupuurosta, kokousleivoksesta tai illallisesta, kaikilla tuotteilla pitää olla pieni tarina kerrottavana, Alén kiteyttää.Finnlinesin Dan Grönvall kertoo, että ravintolamaailman rakentaminen oli yhtiölle uusi aluevaltaus.– Siksi päädyimme pyytämään ulkopuolista apua. Alén on maanläheinen ja työskentelee edelleen tv-hommien lisäksi hellan äärellä. Ideoita ja apua on tullut paljon, kuvaa Grönvall mutkatonta yhteistyötä.Laadukasta ruokaa vastuullisestiFinnlines kertoo panostavansa laadukkaisiin raaka-aineisiin ja tavoittelevansa kaikessa myös ruokahävikin vähentämistä – se on matkustajien toive, vastuullista yritystoimintaa ja myös taloudellisesti järkevää.selkänojana valitulle linjalle on ollut myös lavayhtiön aiemmin teettämä asiakaskysely, jonka perusteella 60 prosenttia matkustajista piti kestävyyttä ja vastuullisuutta erittäin- tai melko tärkeänä perusteena matkapäätösten teossa, kuten Moottori uutisoi.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyMikä saisi hymyilemään?Huippukokki kertoo, että aloitti ruokakonseptin suunnittelun ihan perusteista, ilman kikkailuja.– Lähdin pohtimaan, mitä haluaisin itse saaristossa nauttia ja mikä saisi minut hyvälle tuulelle tai hymyilemään. Millainen ruokaelämys istuisi eri tilanteisiin kokouksista romanttiseen risteilyyn?Alén kertoo olevansa erityisen ylpeä Micke’s Wine & Dine À la Carte -ravintolan aamiaisesta, eikä pidä kynttilää vakan alla muidenkin laivaravintoloiden annin suhteen.– Veikkaan että Fishmarketin & Grillin Barbeque -tuotteet ja kastikkeet ovat jotain, mitä laivoilla ei ole nähty.Alén arvioi hiteiksi nousevan myös Barrel Bay -baarin pikkusyötävät ja Fishmarketin rapuämpärin.Lähiruokaa ja hävikin taklaamistaVastuullisuus on tätä päivää kaikissa kuluttajavalinnoissa, myös annosten suunnittelun alkumetreillä.– Hävikin vähentäminen nautinnosta luopumatta on mielestäni asia, jonka suunnittelu ottaa aikaa. Mutta olemme maapallolle sen työn velkaa. Raaka-aineiden ristiin käyttöä on suunniteltu tarkasti, joka vähentää hävikkiä ja samoin energian käyttöä kokkauksessa. Pieniä asioita, joista helposti saa suuria muutoksia, Alén taustoittaa.Lähialueen tuottajat ovat tärkeässä roolissa.Maissa jo ennakolta maisteltujen menuiden raaka-aineet ovat löytyneet esimerkiksi saaristosta. Leipomotuotteet ovat Turun seudulta, Ahvenanmaalta tulee muun muassa karitsaa, saaristolaispöytä ja paikallisia limonadeja.Finnlinesin Suomen ja Ruotsin välisen laivaliikenteen raaka-aineista vastaa Kespro, jonka avulla voidaan käyttää myös pientilatoimittajia.Finnlines luottaa siihen, että raaka-aineet ovat vastuullisesti tuotettuja.– Tarjontamme korostaa kotimaisia raaka-aineita sekä lähituotantoa. Haluamme tarjota Saaristomeren parasta ruokaa, Finnlinesin toimitusjohtaja Tom Pippingsköld kiteyttää yhtiön ajattelutavan.Teksti ja kuvat: Marko JokelaLisää aiheestaM/S Finncanopus laskettiin vesille – Finnlinesin uusista lippulaivoista molemmat luovutetaan tänä vuonna Finnlinesin matkustajamäärät ovat kasvussa – valittu liiketoimintastrategia linjassa asiakkaiden arvojen kanssa Tähdestä supertähdeksi – Finnlines investoi uusiin laivoihinMainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Lue lisää Kaikki artikkelit 15.7.2025 Moottoriurheilu Goodwood ja Festival of Speed: aistien autovaltakunta 14.7.2025 Uutinen Nissanin tehdas Sunderlandissa on ensimmäinen laatuaan Euroopassa – näin siellä syntyy koko kansan katumaasturi Nissan Qashqai 14.7.2025 Matkailu Rooma – nälkäisenä Dan Brownin jalanjäljissä 13.7.2025 Matkailu Pohjanmeren rannalla Belgiassa sijaitseva Sea Life jätti toivomisen varaa 13.7.2025 Uutinen Volkswagenin Yhdysvaltain piina jatkuu: ID. Buzz huilaa nyt tariffien takia 11.7.2025 Matkailu Suomen suurin ulkoilmagalleria – Kotkan veistospromenadi on ainutlaatuinen myös talvella 10.7.2025 Matkailu Matkalla Itäisen Suomenlahden saarilla – elämyksiä sään ehdoilla 9.7.2025 Ajoneuvot Puolustusvoimat tilaa Scanialta 15 paloautoa – autojen täysi varustelu tehdään Säynätsalossa 8.7.2025 Autonhoito Yksi yllättävä kohta naarmuuntuu helposti sähköautossa – auton maalipinnan suojaaminen suojakalvolla yleistyy koko ajan enemmän Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 14.7.2025 Laivat Star of the Seas luovutettiin varustamolleen Meyer Turun telakalta - ei enää lisää kokoa, mutta muutamia pikkuparannuksia 14.7.2025 Koeajo Koeajo: Smart #5 Brabus – raju perhe-SUV on oikea lataushirmu 13.7.2025 Tekniikka Viimeiset käynnistykset: kolmoskone – uuden ajan oletusmylly 13.7.2025 Sähköautot BYD:n sähköautot kasaantuvat varastoihin, kysyntä sakkaa 11.7.2025 Kuluttajat Käytetty BMW myytiin asiakkaalle vuoden 2019 autona, vaikka se oli valmistettu vuonna 2017 – myyjäliikkeen mielestä ei merkitystä markkina-arvoon 7.7.2025 Autoilun hinta Tässä on polttoaineiden hinta Virossa – yksi asia saa suomalaiset hätkähtämään 11.7.2025 Kuluttajat Käytetty BMW myytiin asiakkaalle vuoden 2019 autona, vaikka se oli valmistettu vuonna 2017 – myyjäliikkeen mielestä ei merkitystä markkina-arvoon 8.7.2025 Autoilun hinta Päivän kuva: tämän verran polttoaineet maksoivat Latvian Ainažissa – ennen mysteerialennusta 9.7.2025 Liikenne Lux Express by OnniBus -vuorolla Helsingistä Jyväskylään – näin premium-bussi eroaa tavallisesta 9.7.2025 Ajoneuvot Kia EV5 tarjoaa lopultakin Kian vastauksen Enyaqin, ID.4:n ja Model Y:n haasteeseen myös täällä Euroopassa 21.6.2025 Ajoneuvot Auto per 10 sekuntia – maailman suurin autotehdas pyörii lähes tauotta 21.6.2025 Päivän kuva Päivän kuva: Huomaatko mikä tässä kuvassa on pielessä? 3.7.2025 Uutinen RAM-autojen virallinen maahantuoja: ”Kamuxin väite autojen valmistusmaasta on väärä” 23.6.2025 Uutinen Moottori paljastaa: Suomessa on rekisteröity jenkkiautoja väärillä papereilla – kaksi avolava-autoa myynnissä Kamuxilla 3.7.2025 Sähköautot "10 vuotta liian aikaisin" – Mercedes myöntää EQS-mallin virheen