Floridan eteläkärki Florida Key West Key Largo Islamorada

Matkailu Ulkomaanmatkailu 21.11.2021

Sillat yli turkoosin veden – Floridan eteläkärki odottaa

Kultahiekkaiset rannat, turkoosi meri, sininen taivas ja punaiset auringonlaskut asiaankuuluvine juomineen. Siinä varmasti tärkeimmät syyt, miksi moni matkustaa Floridaan. Matka Key Westiin tarjoaa myös elämyksellisen roadtripin.

Florida on iso osavaltio, jossa riittää nähtävää ja koettavaa. Yksi – ainakin autoilijoille – suurimpia elämyksiä on matka USA:n eteläkärkeen. Matkaa taitetaan hieman alle 200 kilometrin mittaista Overseas Highway -tietä pitkin, joka on osa pitkää ja koko USA:n itärannikon halki vievää US 1 -reittiä

Floridan eteläkärki Florida Key West Key Largo Islamorada

Key Largo

Nimi lienee monille tuttu, ainakin vanhempien elokuvien ystäville. Humphrey Bogartin ja Lauren Bacallin tähdittämä Myrskyvaroitus-elokuva on kaikkien leffaentusiastien tiedossa. Miamista on tultu jo yli sata kilometriä, ja matkaa Key Westiin on vielä 155 kilometriä. Edessä on vielä 44 siltaa, joista etenkin se kuuluisin eli seitsemän mailin -silta on jo yksistään matkan arvoinen.

Jos välin ajaa ilman taukoja, perillä ollaan noin kahdessa tunnissa. Järkevämpää on kuitenkin kuluttaa matkaan ainakin yksi kokonainen päivää; tai jos haluaa oikein nautiskella, tekemistä riittää jopa kahdeksi viikoksi.

Florida eteläkärki Key West Key Largo

Key Largossa viimeistään selviää, että on saavuttu tropiikkiin. Silmä lepää upeissa rannoissa, meressä sekä paikallisessa arkkitehtuurissa. Paikallisten tyylistä näkee heti, että boheemi elämäntapa ja rentous rehottavat täällä.

Floridan eteläkärki Florida Key West Key Largo Islamorada

Jos aika antaa myöten, heti kannattaa pysähtyä. John Pennekampin koralliriuttapuisto on ensimmäinen USA:n vedenalainen luonnonpuisto. Siellä voi snorklata, sukeltaa, meloa tai ihastella vedenalaista elämää lasipohjaisessa veneessä matkustaen.

Florida eteläkärki Key West Key Largo

Key Largo tarjoaa myös lukuisia mahdollisuuksia täyttää vatsa ahdin antimilla. Tonni- ja miekkakalaa, tai miksei myös dolfiinia kannattaa maistella. Ja ei, en tarkoita delfiiniä vaan mahi mahia eli suurta aina 40-kiloiseksi asti kasvavaa ahvenkalaa…

Islamorada

Seuraava isompi saari on Islamorada, joka tunnetaan erityisesti kalastuksen mekkana. Parhaalta se mahi mahi maistuu luonnollisesti tuoreena ja itse pyydettynä. Syvämerenkalastusta on helppo harrastaa, tarjolla on runsaasti vuokraveneitä.

Pysähdyksen arvoinen on myös Theater of The Sea -vesipuisto, jossa voi uida sekä delfiinien että hylkeiden kanssa. Rohkeat voivat kokeilla myös polskuttelua haiden kanssa, hait ovat tosin tässä tapauksessa melko pieniä. Kavereille kerrottavasta tarinasta tulee kuitenkin selvästi mielenkiintoisempi, jos on halannut haita delfiinin sijaan.

Marathon

Islamoradan jälkeen ajetaan jo muutaman hienomman sillan yli, kunnes saavutaan seuraavalle isommalle saarelle eli Marathoniin. Täällä kannattaa pysähtyä Aquarium Encounters nimisessä puistossa, jossa pääsee tutustumaan hyvin koralliriuttojen kaloihin. Puiston erikoisuus on iso lähes 800 000 litraa vetävä akvaario. Siellä uiskentelevat rauskut, ankeriaat ja pienemmät kalat melko sulassa sovussa.

Florida eteläkärki Marathon Key West Key Largo

Matka on tullut samalla jo puoliväliin. Edessä on silloista se hienoin eli Seven Mile -silta. Silta on niin pitkä, että alussa sen loppupää hukkuu horisonttiin. Sillan jälkeen seuraava pysähdys kannattaa tehdä Bahia Hondan luonnonpuistossa, jossa sijaitsevat yhdet tämän reitin hienoimmista hiekkarannoista. Puistossa on myös leirintäalue ja vuokramökkejä – jos tavallisissa motelleissa yöpyminen kyllästyttää.

Florida eteläkärki Marathon Key West Key Largo

Key West

Saapumista Key Westiin voi juhlistaa kahden kilometrin mittaisessa avoimessa baarissa eli Duval-kadulla. Fiilis on samantapainen kuin New Orleansin Bourbon Streetillä – etenkin auringon laskettua.

Floridan eteläkärki Florida Key West Key Largo Islamorada

Key Westissä riittää tarjontaa ja koettavaa, ostajan on vain päätettävä, minkä arvoista mikäkin hupi oikeasti on. Katamaraanin kyydissä auringonlaskua kohti seilatessa ja sampanjaa nauttiessa rahalliset huolet tosin unohtuvat nopeasti – ainakin hetkeksi.

Key West on myös sen verran kompakti, että autolla ei tarvitse välttämättä liikkua joka paikkaan. Ja jos patikointi ei kiinnosta, vuokralle tarjotaan sekä fillareita että skoottereita.

Floridan eteläkärki Florida Key West Key Largo Islamorada

Ja… Ernst Hemingwayn kotitalo on totta kai pakollisen visitiin arvoinen. Tummilla mahonkilattioilla kävellessä voi yrittää aistia Hemingwayn henkeä. Kissojen ystäviä ilahduttavat talossa nykyisin asuvat noin 50 kissaa.

Toinen must juttu on Key Lime eli limettipiirakan syönti jossain sopivassa välissä. Mättöruoan ystäville voi suositella myös Slopy Joes -ravintolaa, joka on säilynyt melko muuttumattomana niistä ajoista, kun Hemingway oli siellä kanta-asiakkaana.

Floridan eteläkärki Florida Key West Key Largo Islamorada

Ja jos haluaa kokea todella vapauttavan hetken muuten niin konservatiivisessa USA:ssa, kannattaa pistäytyä Garden of Eden -baarissa. Siellä itsensä vaatettaminen on vapaaehtoista.

Teksti: Vesa Eskola Kuvat: alueen matkailualan toimijat

Jaa artikkeli