Matkailu Uutinen 15.1.2022

Uusi norjalainen viikinkilentoyhtiö Norse Atlantic Airways aloittaa pian mannertenväliset lennot

Norwegianin lakkautettua kaukoreittinsä, on sen jättämän tyhjiön täyttämässä viikinkiteemaan puettu Norse Atlantic Airways. Luvat ovat kunnossa ja ensimmäinen Norwegianin vanha Dreamliner on vastaanotettu laivastoon.

Norse Atlantic on suora seuraaja Norwegianille siinäkin suhteessa, että se toimii halpalentoperiaatteella. Liiketoimintamalli onkin tiivistetysti edullisten lentojen tarjoaminen suosituilla reiteillä Euroopan ja Pohjois-Amerikan välillä. Mittavan uudelleenjärjestelynsä jälkeen Norwegian lopetti lennot jotakuinkin samoilla reiteillä, keskittyen täysipainoisesti nyt jälleen isoilla luvuilla kasvavaan Euroopan liikenteeseensä. Norse Atlantic Airwaysia on käynnistelty karkeasti viimeisen vuoden päivät startup-pohjalta, eikä sillä ole sinänsä mitään tekemistä Norwegian Airin kanssa.

Norse Atlantic Airways

 

Norse Atlantic ammentaa brändäyksessään ja markkinoinnissaan suoraan Norjan muinaishistoriasta. Nimi Norse viittaa suoraan keskiajan Norjaan, ja viikinkeihin, vuosituhat takaperin. Viikingit tunnetaan merenkulkutaidoistaan, ja nykytiedon valossa he purjehtivat pitkäveneillään Pohjolasta aina Pohjois-Amerikkaan asti. Näin yhtiön logoon ja samalla käyntikorttiin eli lentokoneen peräsimeen onkin valikoitunut tällaisen viikinkilaivan, drekarin, tyylitelty lohikäärmekeulakuva.

Norse Atlantic Airways

Kaikki yhtiön koneet tulevat samaan oman nimen. Nimistössä nähdään kansallispuistoja niistä maista, joista käsin yhtiö liikennöi. Mukana ovat muun muassa Yellowstone USA:sta, Dartmoor Englannista sekä Jotunheimen Norjasta.

Laivasto kasvaa hiljalleen

Norse Atlantic tulee käyttämään lentokalustonaan Boeing 787 Dreamlinereita. Valinta on sama kuin aikanaan Norwegianilla, ja hyvästä syystä. Norse on tilannut tässä vaiheessa 12 kappaletta pidempää 787-9 -versiota (kuvissa) ja kolme kappaletta lyhyempää 787-8:aa. Ne ovat kaikki Norwegianin entistä kaukoliikennekalustoa, jotka on välissä palautettu leasing-yhtiölle, varastoitu, ja nyttemmin huollettu ja maalattu Norsen väreihin. Vanhimmat koneista ovat kahdeksan vuotta vanhoja, uusimmat taas 2 – 3-vuotiaita.

Norse Atlantic Airways

Norse Atlantic vastaanotti ensimmäisen lentokoneensa jouluviikolla. Ensimmäinen yksilö, 787-9, tullaan rekisteröimään muiden tavoin Norjan rekisteriin, tunnuksella LN-FNA. Kone oli ennen Osloon varastointiaan läpikäynyt muutostöitä Varsovassa. Kone nimettiin Rondaneksi, se on Norjan suurimpia kansallispuistoja Seuraavia koneita aletaan ottaa laivastoon pikku hiljaa alkuvuoden ja kevään aikana. Leasing-sopimukset BOC Aviationin kanssa ovat joustavia, eikä Norse joudu maksamaan turhaa seisonnasta.

Norse Atlantic Airways

LN-FNA oli siirtymävaiheessa siirtorekisteröitynä Itävaltaan.

Halpalentoyhtiökonseptin vuoksi Norse ei tule tarjoamaan lainkaan perinteistä bisnesluokkaa lennoillaan. Matkustusluokkia on kaksi. Economy Travel Class vastaa tavallista laajarunkokoneen turistiluokkaa, kun taas Premium Travel Classissa jalkatilat ovat jonkin verran paremmat ja lennonaikaiset palvelut astetta tasokkaammat. Koneissa on keskitasoa enemmän matkustajapaikkoja, sillä 787-8:t ottavat 291 matkustajaa, 787-9:t puolestaan 344.

Näillä eväillä Norse Atlantic haastaa perinteiset lentoyhtiöt hintatasollaan, ja houkuttelee asiakkaikseen mannertenvälisten työmatkalaisten lisäksi tavallisia turisteja.

Norse Atlantic Airways B789

Kesällä täysipäiväisesti liikenteessä

Yhtään kaupallista lentoa ei ole Norse Atlanticin väreissä vielä tehty, mutta tilanne muuttuu maalis-huhtikuussa mikäli transatlanttiset matkustussäädökset sen sallivat. Lentotoimintalupa on jo saatu ilmailuviranomaisilta. Ensimmäisenä tullaan lentämään Oslosta kolmeen kohteeseen Yhdysvalloissa. Aluksi yhtiö kertoo tähtäävänsä New Yorkiin, Los Angelesiin ja Floridaan, mikä tarkoittanee lomakohde Fort Lauderdalea. Oslon Gardermoenin jälkeen Euroopan puolella lähdetään liikkeelle Lontoon Gatwickistä ja Pariisin Orlysta.

Koko laivaston olisi tarkoitus olla liikenteessä kesän koittaessa. Yhtiön toiminnoista tullaan vastaamaan 1 600 hengen tiimillä. Lentäjät ovat norjalaisia, ja ainakin osan heistä voisi olettaa ohjanneen aikanaan Norwegianin Dreamliner-laivastoa.

Helsinki ei ainakaan alkuvaiheessa ole kuulumassa Norse Atlanticin reittikarttaan. Mutta mikäli viikinkiyhtiö alkaa elää toimivassa symbioosissa Norwegianin kanssa tai vaihtoehtoisesti solmii jonkun muun lentoyhtiön kanssa codeshare-sopimuksen, voinee lentävän pitkäveneen kyytiin päästä välilaskun kautta.

Norse Atlantic Airways

Viikinkiteema on päätynyt myös lentoyhtiön kutsukoodiin, joka on ”Longship”. Sillä yhtiö kommunikoi lennonjohdon kanssa.

Lisää aiheesta

Jaa artikkeli