Matkailu Ulkomaanmatkailu 29.7.2023

Viking Linen erilainen nuori – tässä neljä on-board -faktaa Viking Cinderellalta

Ainoa punainen laiva, joka ei ole punainen, saapui kesäksi 2023 ajamaan peräti kahta erittäin suosittua risteilyreittiä. Tämä on antanut oivan mahdollisuuden verestää muistoja tai sitten tutustua ihan uuteen laivaan. Kummin tahansa, totuttelua se tuntui vaativan.

Viking Cinderella on Viking Linen laivoista suomalaisille vähiten tuttu, puhtaasti siksi, että se on viimeiset 20 vuotta toiminut ruotsalaisten irtiottona arjesta risteillessään Tukholman ja Maarianhaminan väliä leppoisasti vähän alle vuorokaudessa.

Aikoinaan 90-luvulla ja 2000-luvun ensimmäisinä vuosina Cinderella nähtiin sekä Helsingin ja Tukholman- että myöhemmin Helsingin ja Tallinnan välillä. Tämä Cinderellan 6.8.2023 asti ajama poikkeusreitti on siis tribuutti laivan omalle historialle, sillä Helsinki – Maarianhamina – Tukholma -risteilyjen välissä käydään joka toinen päivä Helsingistä Tallinnassa. Tällaisen Tallinnan-keikan yhteydessä myös Moottori otti Cinderellasta tyypit.

Tämän jutun julkaisuhetkellä Cinderella on vierailureitillään enää viikon verran, mutta risteilykulttuurin jälleen elvyttyä entiselleen ja Viking Linen laivaston supistuttua lähes historiallisen pieneksi, voisi Cinderellaa odottaa maisemiin ihan viimeistään ensi kesänä, mutta mahdollisesti jo aiemminkin esimerkiksi Gabriellan telakoinnin tuuraajana.

Hyvinkin ruotsalaistunut

Viking Cinderella on seilannut mainittua Tukholma – Maarianhamina -reittiään muutamia lyhyehköjä poikkeuksia lukuun ottamatta tauotta vuodesta 2003 lähtien. Tuona vuonna alus siirrettiin Suomen lipun alta Ruotsin lipun alle ja kotisatamaksi vaihtui nykyinen Tukholma. Niin ikään aluksen nimi piti vaihtaa Cinderellasta Viking Cinderellaksi, sillä Ruotsin alusrekisterissä oli jo ennestään Cinderella.

Juuri tuossa kohtaa myös värit vaihtuivat Viking Linen tavaramerkkipunaisesta kokovalkopohjaiseen, jossa on tekstit tummemmalla punaisella. Myös piipun punainen huippu on sävyltään laivastosisaria tummempi, näin on tosin ollut alusta lähtien. Tekstitkään eivät noudata normaalia kaavaa, vaan laivayhtiön nimi lukee taaempana pienellä ja Cinderella kaunokirjaimin isommin. Erikoisbrändäys on ikään kuin ”Cinderella by Viking Line”. Nyttemmin kylkiin on lisätty myös Viking Linen väritysuudistuksen mukaiset aaltoraidat, mutta nekin siis negatiivissa muihin laivoihin nähden.

Ruotsalaisuus näkyy Viking Cinderellalla joka puolella. Kuten lippuvaltiosta voi ennakoida, laivan miehistö on yleisesti ruotsalaista, eikä näin ollen esimerkiksi suomen kielen taitoa tarvitse miehistöltä odottaa – laivahan kulkee normaalisti Ruotsin ja täysin ruotsinkielisen Ahvenanmaan välillä.

Viking Linen pelastusliivihemmo on joka laivalla ja kielellä aivan yhtä maakrapu.

Niin ikään laivan sisällä olevat kyltit ja mainokset ovat valtaosaltaan pelkästään ruotsinkielisiä, jotkut ruotsin- ja englanninkielisiä. Kansilla tosin on esimerkiksi pelastusveneisiin ja -lauttoihin liittyviä ohjetauluja myös suomeksi. Nehän ovat joka laivassa samat. Myös matkustajia koskemattomat telakan alkuperäiset tekniset varoitus- ja ohjelaatat vaikkapa pelastusvenenostureissa ovat suomenkielisiä, sillä alushan on rakennettu Turussa.

Haltuunotto vaatii aikaa

Viking Cinderella jäi aikanaan ilman sisaraluksia, ja onkin siis melko ainutlaatuinen laiva. Vuonna 1989 valmistunut alus on kolme vuotta vanhempi kuin Splitin sisaruksiin kuuluva Gabriella ja neljä vuotta uudempi kuin nyttemmin laivastosta lähtenyt Mariella. Silti se vaikuttaa ulkoisesti jollain tavalla näitä molempia nuorekkaammalta.

Ehkäpä juuri johtuen siitä, ettei laivalla ole sisaraluksia, on sen pohjaratkaisu jonkin verran muista saman aikakauden ja saman kokoluokan punaisista laivoista poikkeava. Cinderellan kansikartta ja pohjaratkaisu aiheuttivat kanssamatkustajissa selvästi hämmennystä, ja allekirjoittanutkin myöntää olleensa pari kertaa aika eksyksissä laivan käytävillä. Vastaan voi tulla hämmentävissä kohdissa kulku estetty -kylttejä, ja joskus lyhin reitti saman kannen eri osista toisille voi kulkea pykälää ylemmän tai alemman kannen kautta.

Cinderellan pohjaratkaisu ei ehkä tuottaisi samalla tavalla hämmenystä, jos ei olisi tottunut esimerkiksi Gabriellan tai ex-Mariellan kaltaisiin kansiratkaisuihin, joissa yleiset käytävät kulkevat viihde-, ravintola-, info- ja ostoskansilla suunnilleen koko laivan ympäri niin, että itse toiminnot sijoittuvat keskisaarekkeisiin sekä aivan keulaan ja perään. Cinderellalla tämä ei siis täysin päde.

Perän Énage Night Club kattaa kaikkiaan peräti kolme kantta, joten sen pitäisi tulla ennemmin tai myöhemmin vastaan.

On kuitenkin varmasti niin, että jos suuntaansa kolmen tunnin Tallinnan-reissu ei riitä Cinderellan täyteen haltuunottoon, on se mahdollista viimeistään Tukholman-risteilyn aikana.

Ihanan paljon ulkokansia

Monet risteilymatkustajat tykkäävät kiertää laivojen ulkokansia ja hyvällä säällä viettää niillä aikaa. Valitettavasti joillain aluksilla ulkokansia on rajoitetusti tai, mikä vielä yleisempää, kaikkein parhaat näköalat ovat crew only -alueilla.

 

Viking Cinderellalla sen sijaan on varsin mukavasti ulkokansia matkustajien nautittavana. Ylimmältä kannelta 12 eli Panorama Deckiltä sekä kannelta 9 eli Conference Deckiltä aivan aluksen perästä löytyvät hyvillä säillä ulkoilmabaarit pöytineen ja tuoleineen. Istumapaikkoja on kuitenkin tarjolla myös muualta, mikä on kiitettävää. Nämä paikallistuvat kannelle 9 pelastusveneiden alle, jossa pelastusliivien säilytyslaatikoita käytetään perinteikkäällä tavalla myös penkkeinä.

Erityisen mukavaa on se, että niitä crew only -alueita ei Viking Cinderellalla kovinkaan paljon ole. Panorama Deckillä on pääsy tutkamaston etupuolelle, miltei komentosillan päälle. Tällä avonaisella alueella on viistetty ”tuulilasi” ja mukavasti istumapaikkoja, jolloin matkasta voi nauttia katsomalla suoraan menosuuntaan vähän kuin komentosillalta. Sillasta puheen ollen, matkustajat päästetään myös kannella 11 eli Captain’s Deckillä aivan komentosillan viereen, miten ei ole todellakaan joka laivalla. Sieltä on mahdollista seurata lähietäisyydeltä ikkunan takaa, kuinka ohjaaja taiteilee 191 x 29 -metrisen laivan metrilleen satamalaituriin tai siitä irti.

Viehättävän klassinen sisusta

Kuten tiedämme, Viking Line on viime aikoina tiuhaan tahtiin luopunut monista 80-luvun ikonisista aluksistaan, ja Cinderella on kuin onkin nyt varustamon vanhin laiva. Ikä näkyy Cinderellan sisustassa, mutta mitä viehättävimmällä tavalla. Tällaisia sisustoja ei muuten enää tehdä.

Vaikka Cinderellan sisustassa on mainittuja eroja saman aikakauden laivastosisariin, on mukana myös paljon tuttuja sisustaelementtejä. Esimerkiksi aulassa on neljän kannen läpi porautuva marmoria ja messinkiä yhdistävä monumentti, joka olisi visuaalisesti aivan liian raskas nykylaivoihin, mutta erittäin mahtava yksityiskohta 80-luvun laivassa. Muutoinkin eri värit ja materiaalit sisustassa ovat vahvasti oman aikansa tuotteita.

Kannen 7 varsin brittiläinen Admiral Hornblower’s Pub sekä kannen 11 tyyrpuurin eli oikean puoleisen porrasaulan decór sisältävät voimakkaita vivahteita useiden vuosikymmenten takaa valtamerilaivojen kultakaudelta. Mainittu tyyrpuurin puoleinen portaikko on Cinderellalle ominainen ratkaisu. Se käsittää kierreportaat, lasihissin sekä isot ikkunat, jotka tuovat runsaasti luonnonvaloa sisälle alukseen.

Jaa artikkeli