12.5.2023

Jo toinen Splitin sisaruksista jättää Itämeren – Tallinkin M/S Isabellelle löytyi mahdollisesti pysyvä sijoituspaikka Kanadan vesiltä

Kuva Benjamin Helander

Ukrainalaispakolaisten majoituslaivana Tallinnan satamassa viime ajat viettänyt Isabelle vuokrataan heinäkuusta alkaen vähintään seitsemäksi vuodeksi Atlantin taakse "floatelliksi". Alun perin alus toimi lähes neljännesvuosisadan Viking Linen M/S Isabellana.

Tallinkin liiketoimintaan kuuluu yhtiön omien sanojen mukaan oleellisena osana laivojen vuokraaminen eteenpäin. Tämän voi uskoa pitävän paikkansa, sillä Isabelle mukaan luettuna neljä sen matkustaja-aluksista ovat pitkällä kuitilla kaukana kotivesiltään.

Tähän kuvaan mahtuu kolme Tallinkin alle vuoden sisään ulosvuokraamaa alusta, vasemmalta oikealle Isabelle, Europa ja Star. Kuvan ottopäivänä Europa lähti Tallinnasta kohti Hollantia, jossa se on edelleen. Isabelle ja Star puolestaan odottavat parhaillaan lähtöä.

Toukokuun alusta lähtien Helsinki - Tallinna -välin pikalaiva Star vuokrattiin Irlantiin. Jo viime vuodesta lähtien puolestaan nimekäs (Silja) Europa sekä Baltic Princessin entinen aisapari Turun-linjalta, Galaxy, ovat olleet kumpikin erillisillä komennuksilla läntisessä Euroopassa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

24 vuotta Isabellana

Isabelle valmistui vuonna 1989 Splitin telakalla silloisessa Jugoslaviassa Viking Linen väreihin. Aluksesta tuli sisar vuotta aiemmin samalta telakalta Viking Linelle luovutetulle Amorellalle. Myöhemmin alukset saivat vielä kaksi sisarta Splitistä, siinä välissä itsenäistyneestä Kroatiasta. Toinen näistä on tunnettu vuodesta 1997 lähtien Viking Linen Gabriellana. Yhdessä näitä aluksia on kutsuttu "Splitin sisaruksiksi".

Isabellan pystyi jo kaukaa erottamaan muista Viking Linen Splitin sisaruksista laivaa kiertäneen ohuen punaisen raidan perusteella. Gabriellassa on ylempänä tummansininen raita, Amorellassa raitaa ei ollut lainkaan. Viking Linen kuva vuodelta 2008. 

Isabella ajoi valtaosan urastaan Punaisilla laivoilla Turun ja Tukholman väliä, mutta alkutaipaleesta myös Helsingin ja Tukholman välistä reittiä. Kaikessa traagisuudessaan Isabellan mieleenpainuvin vuoro oli Tukholmasta Helsinkiin 28.9.1994. Tuolloin Isabella oli yksi neljästä matkustaja-aluksesta, jotka olivat päävastuussa Estonian onnettomuuden vaikeassa pelastusoperaatiossa.

Isabelle hybridivärityksessä vuonna 2016. KUVA: Arild Vågen via Wikimedia Commons

Viking Linella Isabellan ura jatkui vuoteen 2013, jolloin laivastoon liittyi uustuotanto Viking Grace. Alukselle löytyi ostaja läheltä, sillä Tallink tarvitsi kalustoa Riian ja Tukholman väliselle reitilleen. Alus sai Tallinkilla uuden nimen Isabelle, ja ennen nykyistä valkopohjaista värikuosia se seilasi jonkin aikaa Viking Linen ja Tallinkin eräänlaisessa hybridivärityksessä.

Vanha identiteetti kummittelee edelleen uuden nimen alla - ja kummittelee varmasti katkeraan sulattoon asti.

"Floatellin" rooliin

Latvian lipun alla Isabelle seilasi Riian ja Tukholman väliä vuoteen 2020 asti. Sen jälkeen aluksen rooli oli vaihtelevan epäsäännöllinen, kunnes Tallink ja Viron hallitus sopivat vuonna 2022 ukrainalaisten sotapakolaisten majoittamisesta alukselle Tallinnan satamassa.

Ukrainalaisia Isabellella asui enimmillään jopa 2 000, mutta viime aikoina Viro on useiden medioiden mukaan muuttanut otteitaan pakolaisten majoittamista kohtaan. Muutamat sadat jäljellä olevat ukrainalaiset muuttavat Isabellelta pois tulevien viikkojen aikana. Vuokrasopimus kanadalaisosapuolen kanssa astuu voimaan 1.7., mutta alus lähtee Atlantin ylitykselle vasta kuukausien päästä tästä. Väliajan Isabelle viettää muutostöiden parissa Tallinnassa, todennäköisesti korjaustelakalla Koplissa.

Kanadassa Isabellea - joka tulee saamaan uuden nimen - käytetään vähän samassa roolissa kuin missä se on viimeisen vuoden ajan jo ollutkin, majoituslaivana. Aluksen vuokraaja Bridgemans Floatels tarjoaa kelluvia hotelleja eli "floatelleja" eri käyttötarkoituksiin. Seitsemän vuoden vuokrasopimus Bridgemansin ja Tallinkin välillä käsittää myös osto-option, joten on mahdollista, että Isabelle lähtee Kanadaan lopullisesti. Näin alus on joka tapauksessa Amorellan jälkeen toinen Itämeren jättävä Splitin sisar.

Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun pohjoisella Itämerellä ja Tallinkin väreissä liikennöiviä tai liikennöineitä matkustaja-autolauttoja on juuri Bridgemansille vuokrattu. Mainittu Silja Europa on ollut yhtiön käytössä muun muassa Australiassa ja tälläkin hetkellä entinen Silja Linen Silvia Regina palvelee floatellina nimellä MV Saga.

Teksti: Benjamin Helander Lähde Tallink Kuvat: Benjamin Helander, Viking Line

Luetuimmat