3.4.2025

Testi: sähköautojen kesärenkaat – säästöä turvallisuuden kustannuksella

Teksti pasi piironen / Test Finland Oy
Kuva ville-veikko heinonen

Liikenteen sähköistyminen lisää rengasvalmistajien paineita. Sähköautoon kehitetyn kesärenkaan pitää olla herkästi rullaava, mutta painava ja tehokas auto vaatii myös renkaan muilta ominaisuuksilta uudenlaista tukevuutta. Testasimme nämä ekokumit, ja erot yllättivät.

SÄHKÖAUTO painaa yleensä satoja kilogrammoja enemmän kuin vastaavan kokoinen polttomoottoriauto, mikä tuo näihin autoihin tarkoitettujen renkaiden suunnitteluun omat haasteensa. Niistä ensimmäinen liittyy ajettavuuteen: sähköauton renkaasta pitää tehdä niin vakaa, ettei akuston mukanaan tuoma lisämassa heikennä ajokäytöstä.

Ylimääräiset kilot tuntuvat etenkin kaarreajossa, jossa renkaisiin kohdistuu suuria, jatkuvasti muuttuvia erisuuntaisia voimia. Koville joutuvat erityisesti ulkokaarteen puoleiset renkaat. Renkaan runkorakennetta onkin vahvistettava, ja kulutuspinnan on oltava tukeva sekä sorronkestävä riittävän ajovakauden aikaansaamiseksi.

Esimerkiksi tässä testissä mukana olevan Michelin Pilot Sport EV:n kohdalla valmistaja ilmoittaa renkaan kykenevän kehittämään testaamassamme 255/45 R19 -koossa 15 prosenttia enemmän sivuttaisvoimaa tavanomaiseen Pilot Sport SUV -renkaaseen verrattuna.

Kompromissi on onnistuttu selättämään varsin hyvin, sillä eräät varta vasten sähköautoiksi suunnitellut urheilulliset autot ovat suorastaan erinomaisia ajettavia. Näiden autojen matala massakeskipiste ja leveä raideväli yhdistettynä suorituskykyisiin renkaisiin häivyttää edellä mainitun lisämassan aktiivisessa ajossa hämmästyttävän hyvin.

VAHVEMPAA rakennetta edellyttää myös sähköauton suurempi maksimivääntömomentti, mikä pistää kumit kiihdytyksissä koville. Yleinen uskomus siitä, että sähköauto kuluttaa renkaita polttomoottoriautoa enemmän pitänee paikkansa, jos kuljettaja ulosmittaa tehokkaan sähköautonsa voimapotentiaalia jatkuvasti.

Tasapainoa tuo kuitenkin se, että sähköauton luistonestojärjestelmä on polttomoottoriauton vastaavaa kehittyneempi, ja sähkömoottorin nopean tehonsäädön ansiosta rengas luistaa kiihdytysten aikana vähemmän. Vetotavallakin on merkitystä: nelivetoinen auto on renkaalle hellävaraisempi kuin tehokas taka- tai etuvetoinen.

Kuljettaja voi myös vaikuttaa ajotavallaan merkittävästi renkaiden kulumiseen. Rauhalliset kiihdytykset, maltilliset kaarrenopeudet ja energian talteenoton hyödyntäminen ovat tie renkaan pitkäikäisyyteen. Myös säännöllinen renkaiden kierrättäminen auton etu- ja taka-akselien välillä on erityisen tärkeää tasaisen kulumisen varmistamiseksi.

NÄIDEN vaatimusten ohella sähköauton renkaan tulisi luonnollisesti olla vierintävastukseltaan mahdollisimman alhainen. Renkaan vieriessä eniten energiaa syö renkaan kulutuspinta, jonka kumiseoksen koostumuksella onkin ekotalkoissa merkittävä rooli.

Renkaiden kumiseokset ja niiden sekoitukset ovat tarkasti varjeltuja yrityssalaisuuksia. Tässä asiassa suurilla rengasvalmistajilla on valttikortit taskussaan, sillä näillä jäteillä on varaa palkata tuotekehitykseen riittävä määrä asiantuntevia kemistejä. Renkaan suorituskykyä parantavien sekoitusten kehittäminen on todellista tiedettä, ja uusinta uutta edustavilla ainesosilla on taipumus nostaa sekoituksen hintaa.

Vastaavasti pienemmillä pelureilla tuotekehitys- ja mate-riaalibudjetit ovat luonnostaan pienempiä, mikä usein näkyy tavalla tai toisella lopputuotteen ominaisuuksissa. Tämän olemme havainneet useassa aikaisemmassa rengastestissämme – nyt nähdään kuinka käy, kun sähköauton alle asettuu seitsemän EV-rengasta ja kiinalainen Tracmax, jonka otimme mukaan verrokiksi astetta edullisempana vaihtoehtona.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Märkä keli: kaikenlaisia kompromisseja

Märällä asfaltilla tehdyt kokeet osoittivat, että matalan vierinvastuksen ja hyvän märkäpidon yhdistäminen saman renkaaseen on edelleen haastava tehtävä.

Kiinalainen Tracmax yllättää nimekkäät kilpakumppaninsa vastustamalla vesiliirtoa kaikkein parhaiten. Hankook on märän kelin kokeiden suurin pettymys: se jäi kaikilla osa-alueilla viimeiseksi.

VESILIIRTOKOKEESSA Tracmax ylitti ainoana 80 km/h -rajapyykin. Viimeiseksi jäi Hankook 73,2 km/h -kirjauksellaan. Aivan kuten edullisten renkaiden testissämme (Moottori 3/2025), tälläkään kertaa renkaiden urasyvyydet eivät suoraan vaikuttaneet vesiliirtoherkkyyteen, vaikka kolmesta heikoimmasta suorituksesta vastasivatkin matalan urasyvyyden omaavat renkaat. Merkittävä tekijä veden poistamisessa renkaan alta onkin kulutuspintakuviolla.

Hanki rajaton lukuoikeus

Haluatko jatkaa lukemista?

Autoliiton jäsenenä saat rajattoman pääsyn kaikkiin Moottori+ -sisältöihin.

Jäsenenä saat nämä edut ja paljon muuta

Moottori

Moottori+ -sisältöjen lukuoikeus ja painettu lehti 9 kertaa vuodessa.

Tiepalvelu

Autoliiton Tiepalvelu turvaa Plus- ja Premium-jäsenten matkan Suomessa ja ulkomailla.

Kommentit (1)

  • JYRI VILAMO

    Artikkelin perusteella sai vahvan vaikutelman, että pre-facelift Tesla Y ei ollut oikein sovelias rengastestin testiautoksi? Ensi kerralla joku muu yleinen sähkö-auto kuten Enyaq, ID4.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat