1.7.2025

Video: Autoliitto testasi – näin vaikeaa on pelastautua uppoavasta autosta

Teksti Autoliitto
Kuva Autoliitto

Auton joutuessa veden varaan pitää ulos päästä nopeasti. Autoliitto testasi, mikä on paras tapa poistua uppoavasta autosta ja mitä on tehtävissä, jos sähköiset sivuikkunat eivät enää toimi.

Joka vuosi tapahtuu onnettomuuksia, joissa auto syystä tai toisesta joutuu veden varaan. Vaikka itse veteen ajautumisesta ei aiheutuisi matkustajille vammoja, on kyseessä erittäin vaarallinen onnettomuustyyppi, jossa nopea toiminta on pelastumisen kannalta välttämätöntä. Autoliitto testasi yhdessä viiden eurooppalaisen sisarjärjestönsä kanssa eri tapoja pelastautua vedessä olevasta autosta.

Kun auto ajautuu veteen, se uppoaa heti sen verran, että oven avaaminen ei ole mahdollista. Siihen, että auto uppoaa kokonaan kuluu kuitenkin muutama minuutti. Autojen kolariturvallisuutta mittaavan Euro NCAP:n mukaan sähköllä avattavien sivuikkunoiden pitäisi toimia vielä vähintään kymmenen minuutin ajan auton uppoamisesta. Tämä ei kuitenkaan aina toteudu. Ensimmäinen toimenpide onnettomuuden tapahduttua on joka tapauksessa avata auton sivuikkuna ja poistua sitä kautta välittömästi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kiinnitä ikkunansärkijä käden ulottuville

Jos ikkunannostimet menevät toimintakyvyttömiksi, paras tapa päästä autosta ulos on rikkoa sivuikkuna sitä varten suunnitellulla välineellä, kuten ikkunavasaralla tai jousella ja piikillä varustetulla ikkunansärkimellä, joihin on usein integroitu myös turvavyöleikkuri.

- Tällainen väline pitää olla sijoitettu niin, että siihen pääsee heti käsiksi eikä se saa lennellä ympäri autoa törmäystilanteessa. Paras kohta sivuikkunan rikkomiseen on sen reunasta, sillä keskeltä lasi joustaa eniten ja on siten vahvin”, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen sanoo.

- Turvavyöleikkurilla saa puolestaan turvavyöt poikki, jos ne eivät muuten avaudu. Turvalaitteessa olevan lapsen ei voi odottaakaan osaavan avata vöitä itse, vaan aikuisen pitää pelastaa lapsi.

Turvalasit tuottavat ongelmia

Auton sivuikkunat ovat nykyisin useimmiten joko karkaistua lasia tai laminoituja, tai sitten ne ovat nk. tuplaikkunoita eli akustiikkalaseja. Akustiikkalasi sekä laminointi vaimentavat hyvin ääntä ja suojaavat murtautumiselta, mutta niitä on erittäin vaikea saada rikottua hätätilanteessa.

Testissämme ikkunavasara ja jousen voimalla toimiva ikkunansärjin toimivat karkaistuun lasiin, mutta vahvaan akustiikkalasiin tai laminoituun lasiin ne eivät pure. Kokeilimme myös saako ikkunan rikki pääntuen metallipiikeillä, turvavyön soljella tai metallipiikkisellä sateenvarjolla siinä onnistumatta, Tolvanen kertoo.

Jos ikkunan rikkomiseen tarkoitetut työkalut eivät tehoa sivuikkunoihin, yhdeksi vaihtoehdoksi jää takaikkunan hajottaminen. Testissä takaikkunan sai ikkunansärkimellä rikki ja työnnettyä pois tieltä.

- Ongelmaksi muodostuu se, että takaikkunaan on auton ahtaudessa vaikea päästä käsiksi. Testihenkilömme piti muun muassa kaataa takapenkin selkänoja voidakseen ryömiä rikkomaan lasi ja kapuamaan ulos, Tolvanen toteaa.

Potkiminen ja oven avaaminen viimeisiä keinoja

Viimeisiä keinoja pelastautua on yrittää hajottaa sivuikkuna potkimalla. Testissä itse ikkuna ei hajonnut, mutta noin kymmenen voimakkaan polkaisun jälkeen se alkoi irrota kehyksistään. Haastavaa tässä toimenpiteessä on päästä asentoon, jossa potkuun saa kunnolla voimaa.

Veden varaan joutuneen auton ovia on käytännössä mahdotonta avata veden aiheuttaman paineen takia. Kun auto täyttyy kokonaan vedellä, paine tasaantuu ja ovi on mahdollista saada auki. Tämä vaihtoehto on kuitenkin tositilanteessa hyvin teoreettinen. Testiauton paine tasaantui yli 4,5 minuuttia veteen joutumisen jälkeen ja kuljettajan pääkin ehti olla veden alla yli 1,5 minuuttia. Tämän jälkeen oven avaamisessa meni vielä oma aikansa ja avaaminen vaati reilusti voimaa.

- Testissämme oli kontrolloitu ympäristö, pelastussukeltajat niin autossa kuin auton ulkopuolella ja testihenkilölläkin happilaitteet käytettävissä. Kun tositilanteessa on pimeää, kylmää vettä ja onnettomuuden aiheuttama paniikki, niin selviytymismahdollisuudet alkavat käydä vähiin, Tolvanen arvioi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat