11.6.2023

52 000 moottoripyörää vaihtaa vuosittain omistajaa Suomessa

Moottoripyöräkaupan volyymista puhuttaessa keskitytään liikaa uusien pyörien myyntimääriin, mutta käytettyjen kauppa huomioiden selviää koko bisneksen laajuus.

Uusia moottoripyöriä myydään Suomessa vuositasolla noin 4000 kappaletta, mikä esimerkiksi autokauppaan verrattuna on häviävän pieni määrä. Moottoripyöräkaupan laajuus selviää paremmin, kun huomioidaan myös käytettynä omistajaa vaihtavien pyörien lukumäärä. Kun mukana on uudet moottoripyörät sekä liikkeiden ja yksityisten myymät käytetyt moottoripyörät, niin päädytään noin 52 000 kauppaan rullaavan 12 kuukauden ajanjaksoa tarkasteltaessa.

Käytettyjen moottoripyörien myynti onkin moottoripyöräliikkeille tärkeä bisnes, sillä pelkkien uusien pyörien myynnillä eivät valot pysyisi liikkeissä päällä. Hyvän lisän liikevaihtoon tuovat myös huoltotoiminta sekä tarvikkeiden, varaosien ja ajovarusteiden myynti.

Kun tarkastellaan uusien ja käytettyjen moottoripyörien myyntimäärien suhdetta, niin siitä voidaan päätellä montakin asiaa. Ensinnäkin jos uusien moottoripyörien myynti säilyy nykyisellä suhteellisen alhaisella tasolla, tarkoittaa se moottoripyöräkannan ikääntymistä.

Trendia voidaan lievittää käytettyjen pyörien maahantuonnilla, mutta oikeampi uusien moottoripyörien myyntimäärä olisi silti nykyistä korkeampi taso. Käytettyjen vilkas kauppa kertoo myös siitä, että jos nyt ostaa uuden pyörän, niin sillä todennäköisesti on hyvä kysyntä siinä vaiheessa kun tulee aika luopua siitä.

Koko Euroopan markkinaa tarkasteltaessa tilastot kertovat tämän vuoden alkupuolen uusien moottoripyörien myyntimäärän kasvaneen 15,5 prosenttia viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Koko Euroopassa uusia moottoripyöriä on alkuvuoden aikana myyty noin 250 000 kappaletta.

Suomessakin uusien myynti oli huhtikuun loppuun mennessä pari prosenttia edellä viime vuotta, mutta kylmä toukokuu hidasti myyntiä. Kesäkuusta maahantuojat ja kauppiaat odottavat hyvää ja jos säät suosivat, niin on mahdollista jälleen päästä takaisin kasvu-uralle.

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat