11.7.2016

Ajoneuvon omistajanvaihdos nyt myös sähköisesti ilman ilmoitusosaa

Trafin sähköiset palvelut ovat laajentuneet nyt myös omistajanvaihdoksiin. Sähköisen varmenteen avulla ajoneuvon myynnin voi hoitaa ilman ilmoitusosaa, mutta varmennuskoodi toimii myös toimipisteissä asioidessa.

Trafin mukaan ajoneuvon myyntitilanteessa ei enää välttämättä tarvita rekisteröintitodistuksen ilmoitusosaa, sillä myyjä voi nykyisin luovuttaa ajoneuvon ostajalle kuusimerkkisen tunnistuskoodin avulla. Koodi siis toimii omistajanvaihdoksen varmenteena.

– Myyntitilanteessa ajoneuvon myyjä hakee Trafin sähköisen asioinnin kautta ajoneuvolle varmenteen ja luovuttaa sen ostajalle. Tämän jälkeen ostaja voi rekisteröidä ajoneuvon varmenteella ja rekisteritunnuksella sähköisessä palvelussa tai asioimalla paikan päällä rekisteröintitoimipisteessä, kertoo Trafin osastopäällikkö Toni Pallaspuro.

Jos sähköisen palvelun käyttäminen ei ole mahdollista, auton voi edelleen luovuttaa uudelle omistajalle tilaamalla myyntiä varten maksullinen ilmoitusosa. Varmenteen luomisen yhteydessä on mahdollista tulostaa esitäytetty luovutuskirja. Luovutuskirjan tekeminen on tärkeää siksi, että sen avulla vahvistetaan omistusoikeuden siirtyminen kaupan osapuolien välillä.

– Tärkeintä on, että kaupasta jää sekä myyjälle että ostajalle saman sisältöiset dokumentit, joista löytyvät ajoneuvon tiedot, myyjän ja ostajan tiedot, luovutuspäivämäärä ja allekirjoitukset. Tähän voi käyttää kauppakirjaa, luovutuskirjaa tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosa, tarkentaa Pallaspuro.

Myyjän kannattaa myös aina tehdä kaupan jälkeen luovutusilmoitus, jolla hän varmistaa ajoneuvon velvoitteiden katkeamisen luovutuspäivään. Samalla varmistetaan, että ostaja ja myyjä käyttävät rekisteröinnissä yhteisesti sovittua luovutuspäivää. Päivän lisäksi ilmoitukseen tarvitaan ostajan nimi- ja osoitetiedot, sähköisissä palveluissa myös henkilötunnus tai y-tunnus.

Trafi muistuttaa, että myös rekisteröintitoimipisteet palvelevat edelelen henkilökohtaista asiointia haluavia, sillä sähköisen asioinnin laajeneminen ja yleistyminen ei poista mahdollisuutta paikalliseen asiointiin. Sähköinen varmenne toimii myös rekisteröintitoimipisteessä asioidessa.

Varmenteen luomisesta lisää Trafin verkkosivuilla: https://asiointi.trafi.fi/web/asiointi/henkiloasiakkaat/tieliikenne/ajoneuvon-omistajanvaihdos
Trafin sähköisiin palveluihin pääsee puolestaan osoitteesta: https://asiointi.trafi.fi/

Lähde: Trafi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat