20.2.2021

Apple-sähköauto lähivuosina – Volkswagen-pomo ei hermoile tulevasta kilpailijasta

Volkswagen tulevaisuus Herbert Diess
Herbert Diess

Huhut Applen autonomisen sähköauton ympärillä vain kiihtyvät, etenkin auton valmistajaa arvuutellaan innokkaasti. Volkswagenin toimitusjohtaja ei ole kuitenkaan hypestä huolimatta peloissaan uudesta kilpailijasta.

Teknologiajätti Applen on huhuttu valmistelevan parhaillaan tekniikkaa autonomista autoa varten. Reutersin tietojen mukaan Applen täyssähköisen robottiauton olisi määrä valmistua esittelykuntoiseksi vuonna 2024. Reutersin lähteet ovat myös maininneet, että Applen autossa saatetaan tulla käyttämään valmistajan uutta, edistyksellistä akkuteknologiaa.

Perinteisten autonvalmistajien tulevaisuutta on arvuuteltu viime vuosina paljon: pystyvätkö pitkään hyvin samankaltaisesti toimineet yritykset muuttamaan tarvittaessa suuntaansa, jos autobisnes muuttuu digitalisaation aikana. Esimerkiksi Tesla on onnistunut nousemaan maailman arvokkaimmaksi autonvalmistajaksi muista valmistajista poikkeavalla lähestymistavalla, joten miksi vahvasta brändistä tunnetulla Applella ei olisi mahdollisuuksia samaan?

Volkswagenin toimitusjohtaja Herbert Diess ei ole kuitenkaan huolissaan uudesta kilpailijasta. Diessin mukaan sähköauto on luonnollinen askel Applelle, jolla on jo ennestään vahvaa osaamista ohjelmistoista ja akuista.

– Tästä huolimatta emme ole peloissamme, Diess toteaa Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungille.

Diessin mukaan Apple ei voi vain kaapata autoalaa yhdessä yössä, eikä VW-pomo usko myöskään, että Volkswagenin tulevaisuus olisi itsenäisen autoyhtiön sijaan toimia eri teknologiayhtiöiden sopimusvalmistajana.

Mainittakoon, että Applen lisäksi useat teknologiayhtiöt, kuten Waymo ja Zoox ovat kehittäneet jo vuosia autonomista ajamista, joten autonomisten autojen parissa on vahvaa kilpailua. Luonnollisesti myös perinteiset autonvalmistajat, kuten Volkswagen, Mercedes-Benz ja Ford kehittävät omaa autonomiaansa jatkuvasti.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mikä yritys yhteistyökumppaniksi?

Vaikka Apple kehittää autoon liittyvää teknologiaa tällä hetkellä luultavimmin itse, tulee se todennäköisesti tarvitsemaan jotain autonvalmistajaa liikekumppaniksi auton valmistamiseen. Aiemmin tähän hommaan huhuiltiin Hyundaita, mutta kovin poru asian tiimoilta on jo laskenut, eli kaikki on vielä auki.

Automotive News Europen mielestä todennäköisimmät valmistajat Applen autolle ovat tällä hetkellä toinen teknologiajätti Foxconn, autoalan tunnettu alihankkija Magna International, korealaiset autonvalmistajat Hyundai ja Kia, Nissan-Renault-yhtymä, sekä vastikään fuusioitunut autojätti Stellantis. Näistä vaihtoehdoista Nissan on jo ilmoittanut ettei ole puheissa Applen kanssa auton valmistamisesta.

Teksti: Eetu Kokkonen Lähteet: Reuters, Automotive News Europe Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Luetuimmat