28.6.2023

Askarruttaako sähköautoilu? – Autoliiton uusi tietopankki avoin kaikille

Sähköautoilu pohdituttaa monia. Sähköautoiluun myös liittyy kysymyksiä, joita autoilijan ei ole perinteisesti tarvinnut miettiä. Vastauksia on nyt tarjolla Autoliiton tietopankissa.

Sähköautoilijaksi siirtyminen pohdituttaa kuluttajia, liittyyhän sähköautoiluun kysymyksiä, joita autoilijan ei perinteisesti ole tarvinnut miettiä. Sähköautojen ominaisuudet ja erityisesti lataamiseen ja latausverkostoon liittyvät asiat vaativat hieman perehtymistä.

Autoliiton kaupallinen johtaja Niila Rajala kertoo, että uusi kaikille eli muillekin kuin Autoliiton jäsenille avoin tietopankki on koottu eritoten heitä varten, jotka ovat uusia sähköautoilijoita tai sellaisiksi mieliviä.

Tietopankkiin on koottu ensimmäistä sähköautoa harkitsevalle autoilijalle hyödyllistä tietoa, Moottori-lehden artikkeleita ja koeajotuloksia, suoria linkkejä erilaisiin sähköautoiluun liittyviin tietolähteisiin sekä vinkkejä sähköautoilijalle.

– Tietopankki-ajatus on syntynyt sosiaalisessa mediassa käynnissä olevista sähköautoilua koskevista keskusteluista. Myös Autoliittoon on tullut kysymyksiä sähköautoiluun ja autojen lataamiseen liittyviä kysymyksiä, Rajala taustoittaa.

Tietopankista löytyy vastaus esimerkiksi siihen, miksi sähköauton latauksen hinta voi muuttua samalla asemalla eri sovelluksia käytettäessä moninkertaiseksi.

Tietopankki löytyy osoitteesta www.autoliitto.fi/sähköautoilu

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuinka pitää tiedot tuoreina?

Nyt avattua uutta tietopankkia päivitetään ja kehitetään koko ajan muun muassa Autoliiton jäseniltä tulevien kysymysten ja toiveiden perusteella. Rajala uskoo, että tiedot saadaan päivitettyä yhtä tahtia sähköautoilualan rivakan kehittymisen tahdissa.

– Autoliitto on mukana kahdessa kotimaisessa hankkeessa, joiden tavoitteena on tuottaa kuluttajille informaatiota sähköautoilusta. Tämän lisäksi saamme tietoa sisarjärjestöiltämme Euroopasta, jota voimme hyödyntää paikallisesti, Rajala kertoo.

Rajala tuo myös esiin, että Autoliiton edunvalvonta osallistuu alan lainsäädännön valmisteluun antamalla asiantuntijalausuntoja myös sähköautoiluun liittyvissä asioissa.

– Painetun Moottori-lehden oma sisältö elää ja päivittyy jokaisen julkaistavan numeron muodossa. Sähköautoilun uusista ilmiöistä uutisoidaan tiuhaan eri näkökulmista myös kaikille avoimilla Moottorin nettisivuilla.

Myös osa uusista Autoliiton Luulot pois autoilusta -podcastsarjan jaksoista käsittelee sähköautoilua esimerkiksi talviolosuhteissa.

Maailman suurin sähköautotesti

Sähköautoista kiinnostuneita palvelee myös Autoliiton ja sen norjalaisen sisarjärjestö NAF:n solmima yhteistyösopimus koskien NAF:n tekemää maailman suurinta sähköautojen testausohjelmaa. Autoliitto on testin virallinen yhteistyökumppani ja julkaisee tulokset Suomessa.

Testausohjelmassa läpikäydään markkinoilla olevat sähköautot, niiden todelliset ajomatkat ja akuston latausajat sekä -tehot niin talvi- kuin kesäolosuhteissa. Vuoden 2022 ensimmäinen testi tehtiin tammikuussa kaikkiaan 31 eri sähköautomallilla. Autoliitto julkaisee testituloksia kevään aikana Moottori-lehden numeroissa sekä Moottorin nettisivuilla.

Ensimmäiset tulokset julkaistiin Moottori-lehden numerossa 3/2022, joka ilmestyi 23.2.2022. Keskiviikkona 23.3. ilmestyvässä painetussa Moottorissa julkaistaan sähköautojen pikalataustestin tulokset.

Oma latausverkko rakenteilla

Autoliiton voimin syntyy rivakkaa tahtia monenlaista uutta, sillä autoilijoiden etujärjestö kertoi  helmikuun puolivälissä rakentavansa valtakunnallisen latausverkoston sähköautoilijoille.

Tarve on aito, sillä Suomessa vuonna 2021 rekisteröidystä uudesta henkilöautosta joka kymmenes oli sähköauto ja joka viides ladattava hybridi. Kehitys on ollut voimakasta, sillä edellisvuonna ladattavien henkilöautojen osuus ensirekisteröinneistä oli noin 18 prosenttia.

Sähköautojen yleistyessä Autoliitto on nähnyt tärkeäksi osaltaan huolehtia kattavasta ja nopeasta latausverkostosta. Autoliitto on rakentamassa valtakunnallista latausverkostoa yhteistyössä Virran kanssa.

Autoliiton latausverkostosta tulee kaikille avoin, mutta yhdistyksen jäsenten kerrotaan saavan erityisetua latauksiinsa.

Niila Rajala kertoo, että Autoliitto käy paraikaa neuvotteluita eri tahojen kanssa latausasemista. Tarkemmin asennussuunnitelmat selviävät tämän vuoden kesään mennessä.

Virran Suomen latausverkoston maajohtaja Aleksi Patana kuvasi uutta yhteistyötä seuraavasti: ”Autoliitolla on Virta-yhteistyön kautta mahdollisuus tarjota uudenlaisia palveluita niin jäsenilleen kuin muillekin autoilijoille tuottamalla moderneja latausratkaisuja julkiseen käyttöön.”

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto Lähde: Autoliitto 

Artikkeli julkaistu alun perin 21.3.2023

a:1:{i:0;s:6:"109241";}

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy