27.4.2017

Autoliiton Fillarimestaruus meni Etelä-Pohjanmaalle

Fillarimestari 2017
Soinin koulu. Kuvassa vasemmalta Tahiti Korkeakangas, Frida Österlund, Jasper Nappari ja Tuukka Tiukkanen

Lasten ja nuorten liikenneturvallisuutta edistävän Fillarimestari-kilpailun Suomen mestaruus ratkaistiin jo 15:sta kerran. Polkupyörän hallintaa sekä liikennesääntötuntemusta testaavan kisan voitti Soinin koulu.

Fillarimestari-kilpailu eli FIA European Traffic Education Contest on kansainvälisen autoliitto FIA:n koordinoima, 10-12 -vuotiaille lapsille suunnattu liikenneturvallisuuskilpailu, jonka Suomessa järjestää Autoliitto.

Kisaan osallistuu vuosittain yli kaksi miljoonaa eurooppalaista lasta kahdesta pojasta ja kahdesta tytöstä muodostetuissa joukkueissa. Suomessa nämä joukkueet ovat koulujen muodostamia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

19 koulua mukana mestaruustaistossa

Suomen mestaruus ratkaistiin tiistaina 25.4. Kylpylähotelli Peurungassa, Laukaassa. Kisaan oli edennyt yhteensä 19 koulun joukkueet eri puolelta Suomea viime syksynä järjestetyistä aluekarsinnoista.

Kolmesta ajokokeesta ja kolmesta teoriakokeesta koostuvan kisan voittajaksi nousi Soinin koulu Soinista ensimmäistä kertaa vuodesta 2003 järjestetyn kisan historiassa. Toiseksi tuli Myllykankaan koulu Soinin naapurikunnasta Alajärveltä ja kolmanneksi sijoittui Jokelan koulu Paimiosta.

– Liikennesääntöjen tuntemus on kansalaistaito ja liikennekasvatus tulisi aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, sillä ihan jokainen on mukana liikenteessä. On hienoa, että monissa kouluissa liikennekasvatukseen panostetaan jo nyt voimakkaasti, Autoliiton järjestöpäällikkö Taina Kytäjä-Roimu toteaa.

Taidot kisakuntoon ajamalla ja netissä

– Meillä on vain 250 oppilaan yhtenäiskoulu. Teimme syksyllä aluekilpailuihin kolmos-, nelos- ja viidesluokkalaisista joukkueet, joista viitosluokkalaisten joukkue pääsi finaaliin. Saimme keväällä kunnalta käyttöön tyhjän teollisuushallin ja sinne esteitä, jotta pystyimme harjoittelemaan ajotaitoja. Teoriaa harjoittelimme muun muassa netissä, koulunkäynninohjaaja Sisko Korpela kertoi kisan jälkeen.

Kilpailun ohessa lapset pääsivät tutustumaan kansainvälisen autoliitto FIA:n pyöräilysimulaattoriin, jossa tutustutaan liikennesääntöihin animoidussa maailmassa virtuaalilasit päässä. Simulaattorirasti sai lapsilta innostuneen vastaanoton.

Voittajakoulun joukkueessa kisasivat Tahiti KorkeakangasJasper NappariFrida Österlund ja Tuukka Tiukkanen. Jokainen voittajajoukkueen kilpailija sai palkinnoksi muun muassa uuden Helkaman polkupyörän. Koko kisan paras tyttö oli Tahiti Korkeakangas ja poika Jasper Nappari.

Fillarimestari 2017
Soinin koulu. Kuvassa vasemmalta Tahiti Korkeakangas, Frida Österlund, Jasper Nappari ja Tuukka Tiukkanen

– Pyöräilen kesällä ja talvella ja siitä tulee varmaan tasapainoa. Teoriakokeet olivat vaikeampia kuin ajorastit. En kyllä osannut voittoa silti odottaa, vaikka koko päivä puhuttiin, että pyörien kanssa lähdetään kotiin, iloinen Nappari myhäili kisan jälkeen.

Lähde ja kuva: Autoliitto

Fillarimestari 2017 -kilpailun tulokset:

  1. Soinin koulu, Soini
  2. Myllykankaan koulu, Alajärvi
  3. Jokelan koulu, Paimio
  4. Aseman koulu, Hamina
  5. Luonetjärven koulu, Tikkakoski

6.-19 Kellokosken koulu, Tuusula
Luolajan koulu, Hämeenlinna
Hakolan koulu, Alahärmä
Herajärven koulu, Saarijärvi
Aleksanteri Kenan koulu, Sodankylä
Lapin yliopiston harjoittelukoulu, Rovaniemi
Hirvikosken Yhtenäiskoulu, Loimaa
Alajärven koulu, Alajärvi
Vuokatin koulu, Sotkamo
Salmelan koulu, Sotkamo
Suhmuran koulu, Suhmura
Taavetin koulu, Luumäki
Pyhäniemen koulu, Hollola
Nerkoon koulu, Nerkoo
Kalevalan koulu, Kuopio

Luetuimmat