12.1.2022

BMW näyttää, kuinka autosta tehdään interaktiivinen taideteos

BMW iX Flow

Consumer Electronics Show 2022 Las Vegasissa toimi näyttämönä monen muun muassa BMW:lle, jolla on uutta annettavaa autojen personointiin sekä viihdetarjontaan automatkan ajaksi.

Otsikkokuvan BMW iX on valkoinen ja seuraavan kuvan iX musta. Kyseessä on sama auto aivan samassa hetkessä. Miten tämä on mahdollista?

Auton maalipinnassa on useita miljoonia pienen pieniä mikrokapseleita, joista jokainen sisältää tasaisesti sekä negatiivisesti varattuja valkoisen pigmenttejä että positiivisesti varattuja mustan pigmenttejä. Pintaan luotavan sähkökentän varausta ohjailemalla voi muuttaa mitä tahansa alueita tai koko auton päinvastaisen väriseksi. Myös tasainen harmaa on mahdollista tuottaa. Tätä kutsutaan nimellä elektroforeettinen värjäys.

BMW iX Flow

Elektroforeettinen värjäys ei ole pelkästään visuaalinen juttu, vaan sillä on merkitystä myös auton energiatehokkuuden kannalta. Valkoinen ja musta reagoivat esimerkiksi auringon lämpösäteilyyn täysin eri tavalla, joten värin muuttaminen vitivalkoiseksi säästää kesäkuumalla huomattavastikin sähköauton ilmastointiin kuluvaa energiaa. Päinvastaisessa tilanteessa hyötyä voi taasen olla kokomustasta ulkoväristä.

BMW iX Flow
Elämä ei ole mustavalkoista. Harmaan sävyjä voi olla lukemattomasti.

Tekniikan on kehittänyt E Ink ja elektroforeettista BMW:tä kutsutaan iX Flow’ksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Elokuvateatteri autossa

Eräs toinen CES:issä BMW:ltä nähty väläytys on BMW Theatre Screen. Se laajentaa huomattavasti käsitystä takamatkustajien perinteisistä viihdenäytöistä etuistuinten pääntuissa.

BMW Theatre Screen

Theatre Screen on ultra-wide -luokan 32:9 näyttöruutu. Sen koko, 31 tuumaa, vastaa jo ihan hyvän kokoista taulutelevisiota. Näyttö on yhteydessä 5G-verkkoon, ja se välittää kuvaa 8K -resoluutiolla. Theatre Screenin kautta voi nauttia ajomatkan aikana monipuolista sisältöä elokuvista sarjoihin, musiikkivideoihin tai vaikka podcasteihin. BMW:n mukaan Kiinan markkinoita varten sisällölle on oma tarjontansa. Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System vastaa mahdollisimman tasokkaasta äänentoistosta.

Digital Art Mode

Jos edellinen tapaus muutti takapenkin elokuvateatteriksi, tekee tämä keksintö tietoviihdenäytöstä elävän taulun. Projekti juhlistaa BMW Cultural Engagementin eli kulttuurin tukiohjelman 50-vuotista taivalta.

BMW Digital Art Mode

Digital Art Mode on maailmankuulun kiinalaisen nykytaiteilijan Cao Fein luomus. BMW Curved Displaylle ilmestyy jos jonkinlaista syvää ja moniväristä grafiikkaa. Teos on saanut inspiraationsa kaukaa valovuosien päästä, sillä sen nimi on ”Quantum Garden” eli ”kvanttipuutarha”, ja siinä esiintyvät kuviot kuvaavat muun muassa kierregalakseja, tähtiä ja tähtisumuja.

BMW Digital Art Mode

Digital Art Mode on yksi tuoreen iX M60 -huippumallin tietoviihdenäytön personoitavista ”modeista” eli tunnelmatiloista, mutta teosta näytettiin myös laajalla screenillä taustalla, kun BMW esitteli sen CES:issä yleisölle.

Teksti: Benjamin Helander Lähde ja kuvat: BMW

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat