1.3.2025

Elämyksiä Tšekissä: halpaa olutta, kansallisruokana makkaraa ja kuohuvaa historiaa

Kuva Tuomas Rajala

Tšekki on monen suomalaisturistin mielessä paratiisimainen paikka: olut on halpaa ja usealla alueella kansallisruoka on makkara. Mutta maa tarjoaa toki paljon muutakin.

Olut virtaa kultaisena nauhana kohti lasin pohjaa. Kellertävän nesteen päälle muodostuu vahva valkoinen vaahto, joka saa oluesta pitävän makunystyrät heräämään. Istumme yhdessä Tšekin sadoista panimoista, ja seinän takana tekeytyy tuhansien litrojen edestä maan kansallisjuomaa.

Juomakulttuuri on Tšekissä perinteikäs ja mittava. Arvioiden mukaan maassa on yli 400 panimoa, joista tunnetuin on Pilsner Urquellia valmistava Plzenský Prazdroj. Pienpanimoita on melkeinpä jokaisessa pienessä kylässä ja osa näistä on niin sanottuja mikropanimoita, jotka tuottavat vain pieniä määriä oluita.

Yksi tällaisista mikropanimoista on Velká Bystricessa sijaitseva Tvarg. Panimo on perustettu vanhaan oluttehdaskortteliin, vaikka yhteyttä vanhaan juomamerkkiin ei sinänsä enää olekaan. Tvarg perustettiin vuonna 2020, jolloin Tšekki oli monen muun maan tavalla suljettu koronapandemian vuoksi. Olutta ei saanut tuolloin toimittaa ravintoloihin, mutta oluen valmistaminen oli sallittua. Tvargille se oli oiva aika aloittaa.

Tvarg tuottaa vuodessa 4 000 hehtolitraa viljaista nektaria. Panimon historiaan on mahtunut kymmeniä oluttyyppejä, mutta tällä hetkellä valmistuksessa on neljä erilaista juomaa. Valmistukseen käytetään normaalista prosessista poiketen mäntypel-lettejä, jotka antavat olueen persoonallisen maun. Tvargin tuotteet iskenevät erityisesti IPA- ja APA-oluista pitävien makuhermoon.

Tšekkiläiseen olutkulttuuriin kuuluu olennaisesti viisi erilaista kaatotapaa, jotka tuottavat lasiin erilaisen vaahdon. Niukkavaahtoisin on cochtan ja runsain mliko. Jälkimmäinen näyttää siltä, että lasissa on käytännössä pelkkää vaahtoa. Vaahdon määrä vaikuttaa maun lisäksi siihen, kuinka pitkään olut säilyy lasissa juontikelpoisena. Vakavan olutharrastajan tunnistaakin Tšekissä siitä, että tämä osaa vaatia oluensa tietyllä tavalla kaadettuna.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Palan painikkeeksi palloa

Juoman rinnalle kuuluu luonnollisena osana ruoka. Perinteinen tšekkiläinen ruokakulttuuri koostuu pitkälti liharuoista. Kalaa tai kasviksia ei ravintoloiden listoilla juuri ole, vaan lihan kyytipojaksi tarjoillaan mykyjä, jotka on tehty perunoista tai vehnäjauhoista. Jauhomaiset klöntit on leikattu viipalemuotoon, ja kokonaisuus kruunataan usein reippaalla määrällä ruskeaa kastiketta. Ruoka ei ole sieltä kaikkein keveimmästä päästä, vaikka kastikkeen raaka-aineisiin kuuluukin porkkana. Alkuruokana tarjoillaan usein valkosipulikeittoa.

Hanki rajaton lukuoikeus

Haluatko jatkaa lukemista?

Autoliiton jäsenenä saat rajattoman pääsyn kaikkiin Moottori+ -sisältöihin.

Jäsenenä saat nämä edut ja paljon muuta

Moottori

Moottori+ -sisältöjen lukuoikeus ja painettu lehti 9 kertaa vuodessa.

Tiepalvelu

Autoliiton Tiepalvelu turvaa Plus- ja Premium-jäsenten matkan Suomessa ja ulkomailla.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat