25.5.2021

Euroopan tehokkain latauskeskittymä sähköautoille – 10 megawattia ja 38 laturia

Euroopan tehokkain latauskeskittymä Oxfordiin – Oxford City Council, Pivot Power, Fastned, Tesla Superchargers & Wenea

Euroopan tehokkain latauskeskittymä nousee Oxfordiin, Englantiin. Yhteen paikkaan rakennetaan peräti 38 laturia, joiden yhteisteho on jopa 10 megawattia.

Euroopan tehokkain latauskeskittymä tulee kattamaan 38 laturia, joista 26 on suurteholatureita. Englannin Oxfordiin perustettava latauspaikka on usean toimijan yhteistyöhanke. Mukana on muun muassa Oxfordin kaupunki, Fastned, Tesla ja Wenea.

Hanke on selvä osoitus siitä, millaisia harppauksia tällä hetkellä tehdään latausinfran kehittymisen saralla. Suomessa suuret kauppaketjut ovat toistaiseksi olleet mukana vetämässä latausverkostojen kehittymistä yhdessä myös enemmän sähköön perehtyneiden toimijoiden kanssa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Euroopan tehokkain latauskeskittymä

Hollantilainen latausinfraan keskittynyt yritys Fastned on yhdistänyt voimansa Teslan kanssa rakentaakseen Oxfordiin sähköautojen latausasemia. Suunnitelmissa on Euroopan tehokkain latauskeskittymä.

Fastnedin ja Teslan suurteholatureiden osuus olisi lopulta peräti 26 kappaletta ja espanjalainen Wenea toimittaisi tähän lisäksi 10 kappaletta hitaampia AC-latausasemia. Latauskeskittymän rakentamisessa on mukana myös Pivot Power ja Oxfordin kaupunki. Kyseinen latauskeskittymä on tarkoitus avata kuluvan vuoden 2021 loppupuolella.

Ensimmäisessä vaiheessa Fastned on asentamassa 10 kappaletta 300 kilowatin suurteholatureita. Näillä kyettäisiin tarjoamaan samanaikaisesti lähes 500 kilometriä lisää toimintamatkaa vain 20 minuutin latauksen aikana kaikille kymmennelle sähköautolle samanaikaisesti. Teoriatason laskelma vaatii toki myös autojen puolelta ihanneolosuhteita akkujen lämpötilan ja akun varauksen suhteen – silti ajatus kuulostaa houkuttelevalta ja lisäisi varmasti sähköautojen kiinnostavuutta.

Aseman on tarkoitus käyttää vain uusiutuvaa energiaa, jota tuotettaisiin osin yhtiön omalla aurinkopaneelikatolla. Latauspaikka on suunniteltu kattamaan kaikkien ladattavien autojen täysi tehontarve yhtäaikaisesti.

Tulevaisuudessa tämänkaltaiset suuret latauskeskittymät lienevät ainoa tapa mahdollistaa sähköautojen laajamittainen yleistyminen. Pidempien matkojen taittaminen kun ei muuten onnistu kovin kätevästi.

Tiedotteen mukaan kyseessä tulee olemaan Euroopan tehokkain latauskeskittymä sen 10 megawatin teholla – tästä osa on tosin jätetty varalle tulevaisuutta varten. Se on joka tapauksessa varsin komea lukema.

Kyseessä on ensimmäinen tämänkaltainen asema Isossa-Britanniassa, mutta suunnitteilla on jo jopa 39 samanlaista. Näillä halutaan varmistaa latausverkoston riittävyys vuoden 2040 tavoitteiden mukaan.

Fastned on jo rakentanut 137 pikalatausasemaa Alankomaihin, Belgiaan, Isoon-Britanniaan, Saksaan ja Sveitsiin. Tulevaisuudessa se aikoo laajentaa toimintaansa myös Ranskaan.

Kuva ja lähde: Pivot Power

Luetuimmat