18.8.2022

Fintraffic ja poliisi muistuttaa: kevyt liikenne ei kuulu maantietunneleihin

Tie E18

Kesän myötä osassa nuorisoa heräsi kiinnostusta maantietunneleita ja niissä olevia kameroita kohtaan.

Moottoriliikenne- ja moottoriteiden maantietunneleissa jalankulkijat ja pyöräilijät ovat ehdottomasti kielletty, sillä ne ovat tarkoitettu ainoastaan moottorikäyttöisille ajoneuvoille, muistuttavat Fintrafficin tieliikennekeskus ja poliisi.

Tunneleissa pienikin häiriötilanne voi johtaa vakaviin vaaratilanteisiin. Tunneliliikenne onkin Fintrafficin ympärivuorokautisessa erityisseurannassa ja tieliikennekeskus turvaa autoilijoiden matkaa tunneleiden läpi aina Helsingistä Rovaniemelle saakka.

– Saamme keskukseen heti tiedon, kun tunneleissa tapahtuu jotain tavallisuudesta poikkeavaa. Näin kesäisin hälytyksiä aiheuttavat esimerkiksi tunneliin eksyneet jalankulkijat, pyöräilijät ja potkulautailijat. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kevyt liikenne ja maantietunnelit eivät kuulu yhteen. Pahimmillaan asiaton oleskelu tunnelissa aiheuttaa hyvin vakavia vaaratilanteita. Tätä kannattaa painottaa vanhempana myös omalle jälkikasvulle, muistuttaa Fintrafficin tieliikenteenohjauksesta liikennekeskuspäällikkö Kari Tarkki.

Myös poliisi painottaa liikennesääntöjen haltuun ottamista tunnelialueella ja kertaa keskeiset tunnelialueen liikennesäännöt.

– Moottori- tai moottoriliikennetiellä sijaitsevissa tunneleissa liikkuminen muilla, kuin sallituilla ajoneuvoilla on kielletty. Joillakin tieosuuksilla myös jonkin erillisen tienkäyttäjäryhmän liikkuminen tunneleissa on voitu kieltää liikennemerkillä, summaa poliisitarkastaja Heikki Kallio.

Tunnelissa ei sallituin keinoin liikkuminen on lähtökohtaisesti rangaistava teko, ja siitä on seuraamuksia poliisin toimesta.

– Seuraamuksena on lähtökohtaisesti liikennevirhemaksu liikennerikkomuksesta. Liikennevirhemaksun ja sakon määräämisen perusteena olisi joko jalankulku ja pyöräily moottoritiellä tai moottoriliikennetiellä olevassa tunnelissa. Perusteena voi myös olla liikkuminen tunnelissa, jossa jalankulku ja pyöräily on erikseen kielletty liikennemerkillä. Jalankulkijalle ja pyöräilijälle voidaan määrätä liikennevirhemaksun sijaan sakko liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, jos teko on omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen turvallisuudelle, muistuttaa Kallio.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Turvalaitteita ei saa häiritä

Tunneleissa tärkeintä on turvallisuus. Niissä on paljon turvalaitteita, kuten sammuttimia, kuulutusjärjestelmiä ja liikennekameroita, joiden avulla Fintraffic huolehtii tunneleiden liikenneturvallisuudesta jatkuvasti.

– Tunneleissa työmme koostuu tunneleiden liikenteen seuraamisesta sekä järjestelmän hälytyksiin reagoimisesta. Esimerkiksi liikennekamerat ovat osa ohjausjärjestelmää, jolla varmistetaan ennen kaikkea turvallinen ja sujuva liikkuminen tunneleissa. Kamerat lähettävät tilannekuvaa tieliikennekeskukseemme, mikä mahdollistaa nopean reagoinnin poikkeamiin. Tunneleissa turvalaitteilla on siis merkittävä tehtävä liikenneturvallisuuden kannalta ja siksi niiden toimintaa ei saa häiritä, summaa Tarkki.

Lähde: Fintraffic

Luetuimmat