11.9.2016

Heijastimet esiin – Kuusi vinkkiä syysulkoiluun koiran kanssa

Koiran heijastin

Syksy tekee tuloaan, illat pimenevät ja heijastimia tarvitaan jälleen. Oman näkyvyyden lisäksi koiranomistajan on huolehdittava koiransa näkyvyydestä.

Koiranomistajan on huolehdittava sekä omasta että koiransa näkyvyydestä pimeällä. Heijastinten käyttö lisää koiran, ulkoiluttajan ja muiden tielläliikkujien turvallisuutta ja mukavuutta. Kennelliitto, Autoliitto ja Royal Canin kampanjoivat yhdessä koirien näkyvyyden puolesta.

Muiden tielläliikkujien huomioiminen on erityisen tärkeää pimeän aikaan. Koirakon ja muiden tielläliikkujien turvallisuuden kannalta heijastimen käyttö on välttämätöntä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Heijastin myös valkoiselle koiralle

Ilman heijastinta ja heijastimen kanssa ulkoilevan henkilön havaitsemisessa voi olla jopa kymmenien metrien ero. Usein ilman heijastinta liikkuva ulkoilija havaitaan vasta kohdalla.

Heijastin

Koiralle on saatavilla monenlaisia heijastavia tai valon sisältäviä tuotteita. Heijastavat pannat, pantaan kiinnitettävät valot, heijastin- ja huomioliivit sekä heijastavat talutushihnat ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja näkyvyyden parantamiseksi. Myös valkoinen koira tarvitsee heijastimia.

Heijastin on koiran henkivakuutus

Heijastintuotteiden käyttö voi estää myös esimerkiksi metsästyskoiran vakavan loukkaantumisen, jos koira syöksyy saaliin perässä tielle. Lisäksi heijastintuotteet auttavat metsästäjiä erottamaan koiran saaliseläimestä vaativissa olosuhteissa.

Jos koiralle on jo hankittu heijastavia tuotteita, kannattaa niiden kunto tarkistaa säännöllisesti. Heijastimen näkyvyyteen vaikuttavat muun muassa heijastimen tyyppi, ikä ja kuluneisuus.

Heijastin tulee sijoittaa mahdollisimman näkyvään paikkaan, ihmisellä oikealle puolelle ja noin puolen metrin korkeudelle maasta. Lisäksi kannattaa tarkistaa, etteivät esimerkiksi koiran karvat estä koiran varusteisiin sijoitetun heijastimen tai valon näkyvyyttä.

Heijastimen lisäksi kannattaa varmistaa, että koiran muut varusteet ovat ehjät ja sopivan kokoiset. Pimeällä koira voi yllättäen säikähtää ja yrittää sännätä karkuun. Tällöin koiran asianmukaiset varusteet ja koiranomistajan valpas toiminta voivat pelastaa vaaratilanteelta.

6 vinkkiä sujuvaan ulkoiluun koiran kanssa:

– Muista, että lain mukaan koira on pidettävä taajama-alueella aina kytkettynä.

– Huolehdi koiran, taluttimen ja itsesi näkymisestä asianmukaisin heijastimin.

– Kulkiessasi tien pientareella käytä vasenta reunaa.

– Yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä kulje mahdollisimman reunassa ja pidä koira lähelläsi.

– Muista varovaisuus myös pysäköityjen autojen läheisyydessä.

– Huomioi aina muut kulkijat, älä päästä koiraa tervehtimään vapaasti kaikkia vastaantulijoita.

Lähde: Kennelliitto Kuvitus: rajaus kampanjajulisteesta

Luetuimmat