6.7.2019

Huutokauppahelmet – Rolls-Royce Phantom I Playboy Roadster

1927 Rolls-Royce Phantom I Playboy Roadster by Brewster – RM Sotheby’s - etuviisto

Tämä vuoden 1927 Rolls-Royce Phantom I Playboy Roadster by Brewster on todellinen Hollywoodin supertähti. Se kun on nähty useissa elokuvissakin.

Vuoden 1927 Rolls-Royce Phantom I edustaa Huutokauppahelmet -juttusarjan vanhempaa autokantaa. Kokonaisuudessaan tällä kertaa kyseessä on Rolls-Royce Phantom I Playboy Roadster by Brewster. Selitämme nimenkin tässä jutussa, vaikka se ei ole lähellekään auton mielenkiintoisin osuus.

1927 Rolls-Royce Phantom I Playboy Roadster by Brewster – RM Sotheby’s - takaviisto

Kyseessä ei suinkaan ole juttusarjan ensimmäinen Rolls-Royce. Toukokuussa RM Sotheby’s huutokauppasi Fred Guytonin autokokoelman ja tällöin esittelimme kaupan olleen vuoden 1909 Rolls-Royce 40/50 HP Silver Ghostin, joka oli varusteltu seitsemälle matkaajalle tarkoitetulla Hooperin landaulette-korilla. Aiemmin juttusarjassa esiintyi myös tuoreempi Rolls-Royce Silver Cloud Drophead Coupe.

Noin kahdenkymmenen vuoden kehitystyö edellä mainittuun Silver Ghostiin verrattuna näkyy tämänkertaisen yksilön tapauksessa. Muotoilu on muuttunut merkittävästi tässä välillä. Autossa on yhtäläisempi keulamaskista perään asti jatkuva muoto ja erityisesti perä kaartuu kauniin sulavasti alaspäin.

1927 Rolls-Royce Phantom I Playboy Roadster by Brewster – RM Sotheby’s - sivu

Ylellisen ensimmäisen sukupolven Rolls-Royce Phantomin pohjalta valmistettiin vain 13 kappaletta näitä Playboy Roadster -lisänimellä kulkevia autoja. Tälle kyseiselle autolle muutostyöt suoritetiin vuonna 1933 ja tuon työn teki Brewster & Co, joka oli korituspaja Oregonin Springfieldissä. Samalla autoyksilöllä on mieletön historia elokuvatuotannon puolella.

1927 Rolls-Royce Phantom I Playboy Roadster by Brewster – RM Sotheby’s - etu

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1927 Rolls-Royce Phantom I Playboy Roadster by Brewster – RM Sotheby’s

Runkonumeron S162PM Rolls-Royce Phantom sai toisen omistajansa aikana tuon aiemmin mainitun Brewsterin korin. Omistajana oli tunnettu Hollywoodin käsikirjoittaja Sonya Levien Hovey. Rolls-Royce säätiön arkistoista löytyvät omistajatiedot vahvistavat Beverly Hillsissä asuneen ja Fox Studiosilla työskennelleen Hoveyn omistaneen tämän yksilön.

Itse Warner Bros. Studios osti Playboy Roadsterin Sonya Levien Hoveyn omistuksesta. He tekivät siihen joitakin muutoksia sen päivittämiseksi, joihin lukeutuivat esimerkiksi alemmas sijoitetut ajovalot. Tämä autoyksilö esiintyi kuvatussa asussa useissa elokuvissa.

Näistä tunnetuimmat lienevät vuoden 1955 Jättiläinen (alkuperäinen nimi Giant) ja vuoden 1965 Pop-tyttö (alkuperäinen nimi Inside Daisy Clover). Ensin mainitussa tämä Rolls-Royce Phantom I Playboy Roadster by Brewster esiintyy, auto-onnettomuudessa jo ennen elokuvan julkaisemista menehtyneen, James Deanin rinnalla. Hieman yli kymmenen vuotta myöhemmin ilmestyneessä elokuvassa Pop-tyttö itse Robert Redford ajoi samaisella autolla.

1927 Rolls-Royce Phantom I Playboy Roadster by Brewster – RM Sotheby’s - etuosa

Warner Brothers myi 1970-luvulla suurimman osan heidän elokuviin käyttämistään ajoneuvoista ja pian huutokaupattava Rolls-Royce sai siirtyä samassa rytäkässä eteenpäin. Sen osti tunnettu rumpali Hal Blaine. Blaine on soittanut rumpuja mielettömällä määrällä maailman myydyimmistä albumeista.

Hänen omistuksensa aikana auto entisöintiin ja auto olikin nähtävillä useissa Kalifornian alueen tapahtumissa. Sama yksilö esiintyi myös Al Wilsonin hittilevyn Show and Tell -kansikuvassa ja Andrew Whyten kirjan Cars: The Old Classics -kannessa. Auton mukana kulkee yksi kappale kumpaistakin.

1927 Rolls-Royce Phantom I Playboy Roadster by Brewster – RM Sotheby’s - keulamerkki

Muutaman kaupan myötä tämä Brewsterin korittama Phantom I Playboy Roadster päätyi entisöitäväksi tuohon vuoden 1933 asuun tunnetun Rolls-Royce -asiantuntijan Steve Littonin toimesta. Autoa varten valmistettiin kopiot alkuperäisistä Brewsterin lokasuojista ja maalipinta uusittiin puhtaalle pellille mustalla selluloosamaalilla. Tämä entisöinti suoritettiin vuonna 2014 ja auto myytiin nykyiselle omistajalle heti seuraavana vuonna.

Toista maailmansotaa edeltävät Rolls-Royce -mallit ovat muutenkin harvinaisia, mutta tämänkaltaisella historialla varustettu yksilö on täysin uniikki. Sen elämään mahtuu useita Hollywoodin upeimpia nimiä, mutta myös tämä Playboy Roadster on jo itsessään melkoinen tähti.

Teksti: Henri Posa, Kuvat: Karissa Hosek/RM Sotheby’s

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat