Ajoneuvot | Huutokauppahelmet | 23.3.2019

Huutokauppahelmet – Rolls-Royce Silver Cloud Drophead Coupe

Rolls-Royce ei esittelyjä kaipaa, mutta nyt on tarjolla jotakin poikkeuksellista siltäkin saralta. Rolls-Royce Silver Cloud III Drophead Coupe on Mullinerin koritehtaan avokattoinen harvinaisuus.

Jaa artikkeli

Luetellaan alkuun numeroita. H.J. Mullinerin Rolls-Royce Silver Cloud Drophead Coupe tulee myyntiin lauantaina 30.3. RM Sotheby’sin huutokauppatapahtumassa. Tätä Mulliner Drophead Coupea valmistettiin vain 12 kappaletta, joten hinta arvio on noin puoli miljoonaa oli sitten valuuttana eurot tai dollarit.

Vasta hetki sitten Moottori vieraili Ranskassa ajamassa Rolls-Roycen nykyistä lippulaivaa Phantomia. Huutokauppahelmet sukeltaa kuitenkin muutaman Ferrarin jälkeen Rolls-Roycen historiaan. Emme aio myöskään mainita tässä artikkelissa Spirit of Ecstasya, vaikka keulavaakuna nostetaan yleensä aina esille merkistä puhuttaessa.

Vuonna 1955 ensimmäistä kertaa esitelty Silver Cloud tarjosi erillisrunkoisena mahdollisuuksia koritehtaille luovuuteen. Vaativa ostajakunta osasi arvostaa sitä, että tehtaan alkuperäinen kori oli jokseenkin helposti vaihdettavissa yksilölliseen ulkokuoreen. On hyvä muistaa, että tuohon aikaan suurin osa autoista omasi jo itsekantavan korin.

Vuonna 1962 Rolls-Royce esitteli Silver Cloudin kolmannen sukupolven. Siinä oli kakkossukupolvessa esitelty 6,2-litrainen V8, jota oli päivitetty vastaamaan vaatimuksia. Edeltäjäänsä suuremmat kaasuttimet ja nostettu puristussuhde avittivat kulkua, mutta Rolls-Royce ei tapojensa mukaisesti ilmoittanut virallisia teholukemia. Tämän parina oli vakiovarusteisena General Motorsilta lainattu nelivaihteinen momentinmuuntimella toteutettu automaattivaihteisto.

Keulasta kolmannen sukupolven erottaa helpoiten nelivaloista ja aikaisempaa hieman matalammasta jäähdyttimen säleiköstä. Sisätiloissa edeltäjässä esiintynyt etumatkustajien sohva oli muutettu kahdeksi erillisistuimeksi ja takamatkustajilla oli aikaisempaa reilummin tilaa.

Rolls-Royce Silver Cloud III Drophead Coupe takaa - RM Sotheby's

Kolmannen sukupolven Rolls-Royce Silver Cloud oli myyntimenestys. Erikoisempia versiota valmistettiin luonnollisesti siltikin hyvin vähän.

Kolmas sukukolvi oli Silver Cloudin viimeinen. Se jäi myös viimeiseksi erillisrungolliseksi Rolls-Roycen malliksi. Silver Cloud oli myyntimenestys sekä Isossa-Britanniassa että sen ulkopuolella ja säilyi tuotannossa aina vuoteen 1965 asti.

Uutena Silver Cloud maksoi yli 16 000 dollaria, joka kuulostaa tänä päivänä pieneltä lukemalta. Se oli tuohon aikaan kuitenkin valtava summa ja tarkoitti sitä, että potentiaalinen asiakaskunta oli hyvin rajallinen. Rolls-Royce halusi pitää huolta asiakastyytyväisyydestä ja varmistaa asiakkaiden pysyvän saman merkin parissa.

Rolls-Royce Silver Cloud III Drophead Coupe by H.J. Mulliner – RM Sotheby’s

Myynissä oleva yksilö on siis alkuperäinen H.J. Mullinerin Rolls-Royce Silver Cloud Drophead Coupe, joka on valmistunut vuonna 1963. Sille on sittemmin suoritettu täydellinen concours-tason entisöinti, jossa on hyödynnetty Rolls-Roycen ja Mullinerin osavarastoja. Käyttöön on löytynyt yli 40-vuotta vanhoja käyttämättömiä osia. Samassa yhteydessä auton ohjaus siirrettiin vasemmalle puolelle Yhdysvaltojen markkinoita varten.

Rolls-Royce Silver Cloud III Drophead Coupe katto - RM Sotheby's

Katon suojapeite ja valkosivurenkaat sopivat hienolla tavalla yhteen muun kokonaisuuden kanssa.

Kiiltävät kromiosat kimaltelevat syvänmustan maalipinnan kanteissa. Valkosivurenkaat kruunaavat kokonaisuuden juuri väriyhdistelmien vuoksi, vaikka vuonna 1963 muoti oli jo palaamassa täysin mustien renkaiden pariin. Sisustan kanssa samaa sävyä edustava valkoinen katon suojapeite istuu autoon hienosti.

Norsunluunvalkoinen sisäverhous luo hienon kontrastin tumman ulkopinnan kanssa. Lisäksi sisätiloista löytyy puun pahkasta käsityönä valmistettuja pintoja esimerkiksi kojelaudasta ja ovista. Sisätilat ovat auton iän huomioiden uskomattomassa kunnossa, joten restauroinnin todella huomaa.

Rolls-Royce Silver Cloud III Drophead Coupe sivu - RM Sotheby's

Mulliner Drophead Coupe säilyttää Rolls-Roycen klassiset muodot ja mittasuhteet.

Harva valmistaja pystyy samaan ylellisyyteen ja tyylikkyyteen kuten Rolls-Royce. Kurvikkaat pyöränkaaret ja klassiset muodot yhdistyvät elegantteihin mittasuhteisiin. Auton harvinaisuuden kanssa entisöintityön laatu ansaitsi tälle yksilölle Dana Pointin Concours d’Elegance –tapahtuman luokkavoiton.

Käyttöohjekirjat, huoltohistoria ja entisöinnin dokumentointi seuraa auton mukana. Näillä eväin tälle Silver Cloudille voi povata menestystä concours -tapahtumissa laajemminkin. Sitäkin tärkeämpää lienee se tunne, jonka Rolls-Royce omistajalleen tarjoaa.

 

Teksti: Henri Posa, Kuvat: Ryan Merrill/RM Sotheby’s.

Jaa artikkeli

Keskustelu