11.5.2025

Jääkaudesta kertova museo Virossa – tällainen pitäisi olla Suomessakin

Kuva Vesa Eskola

Jääaja Keskus eli Jääkausikeskus sijaitsee vajaat 20 kilometriä Tartosta pohjoiseen, sinne ajaa Tallinnan satamasta noin kahdessa tunnissa. Pärnuun on suurin piirtein sama matka.

Moni muistaa varmasti lapsuudesta retket luontoon; hiidenkirnut ja niiden kertomat tarinat, miten jää on joskus peittänyt maat ja konnut. Noita muistoja ja oppeja voi verestää Viron hienossa tiedekeskuksessa. Ja toki samalla tulee opittua varmasti myös jotain uutta. Keskus on suunniteltu niin, että siellä viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kertaus on opintojen äiti

Jääkausia on ollut kymmeniä, ja viimeisimmässä eli Veiksel-jääkaudella auringon säteily alkoi heiketä noin 122 000 vuotta sitten. Jäätiköt kasvoivat hitaasti, ja Suomi oli pariinkin vaiheeseen kokonaan jään peitossa. Suurimmillaan jäätikkö ulottui Saksaan ja Puolaan asti. Myös valtaosa Britteinsaarista oli jään peitossa.

Ensimmäinen kylmempi aika alkoi noin 74 000 vuotta sitten ja kesti noin 10 000 vuotta. Toinen viileämpi kausi oli noin 27 000–23 000 vuotta sitten. Tuon jakson kylmin vaihe oli noin 25 000 vuotta sitten.

Ilmaston lämpeneminen alkoi puolestaan noin 15 000 vuotta sitten. Jää vetäytyi pois, jonka seurauksena mm. mammutit kuolivat laajoilta alueilta sukupuuttoon.

Ilmasto viileni vielä kertaalleen, ja tuolla viimeisellä jaksolla syntyivät mm. Salpausselät sekä Virossa vastaavat muodostumat Saadjärjen ympäristössä Vooremaalla. Viimeisimmät jäätiköt vetäytyivät Suomen alueilta noin 10 200 vuotta sitten, Virosta luonnollisesti jo aikaisemmin.

Oppiminen hauskaksi tehtynä

Viron Jääkausikeskus sopii kaikenikäisille; vanhemmat voivat verestää omaa tietämystään ja lapsia oppimiseen innostavat täytetyt eläimet sekä interaktiiviset näyttelyt sekä tehtävät.

Pienemmille lapsille on lisäksi oma leikkiluola, jossa voi tehdä arkeologisia tutkimuksia, taiteilla kalliomaalauksia tai leikkiä jääkauden eläimillä. Keskusta kierrettäessä pienemmät lapset tarvitsevat tosin varmasti tulkkausapua, sillä tietoa jaetaan näyttelytiloissa eestin lisäksi englannilla ja venäjällä. 

Keskus on rakennettu kolmeen kerrokseen. Isossa keskusaulassa on esillä näyttävä mammutti.

Tuo jättimäinen ja majesteettinen eläin on luonnollisesti keskuksen vetonaula.

Muita kerroksen vaikuttavia eläimiä ovat mm. muinais- eli jättiläishirvi sekä luolaleijona. Kyllä, myös meidän nurkilla on ollut isoja kissapetoja. Isoimmat löydetyt fossiilit ja luurangot ovat paljastaneet luolaleijonien säkäkorkeuden olleen jopa 1,5 metriä, ja painoa noilla isoilla kissoilla on ollut jopa 500 kiloa.

Myös sitä tarkastellaan, miten luonto muokkaantui jääkauden jälkeen. Arot saivat pensaita, pensaista kasvoi puita. Ihminen ja eläimet vaelsivat ruoan perässä pohjoiseen.

Eri ajoilta on vitriineissä esillä sekä fossiileja että varhaisia ihmisten työkaluja ja koruja. Erityisen kiinnostavaa on nähdä näiden esineiden kehitys etenkin rautakaudella.

Toisessa kerroksessa keskitytään sitten tarkemmin siihen, minkälaiset jäljet jääkausi jätti jälkeensä Viroon. Esillä ovat myös Viron oman kansantarinat suullisen perimän aikakaudelta.

Myös maa muuttui; eivätkä ne olleet pelkästään pieniä kiviä, jotka matkustivat pitkiä matkoja. Kivet kertovat myös omaa historiaansa.

Ylimmässä kerroksessa pohditaan nykyisiä ilmastoastioita ja etenkin ilmaston muutoksia. Opettavaiseen näyttelyyn kuuluu myös ihmisen roolin merkitys muutoksissa.

Täytetyistä eläimistä esillä on aikoinaan Tallinnan eläintarhassa asunut jääkarhu Franz.

Puuhaa pidemmäksi aikaa

Pääsymaksu Jääkausikeskukseen on 12 euroa, lapset maksavat 8 euroa – 26 euron perhelipulla sisään pääsee kaksi aikuista ja kaksi lasta.

Viidellä eurolla pääsee lisäksi lauttamatkalle läheiselle Saadjärjvelle. Alueella on myös luontopolkuja ja näköalatorni. Perheellisiä saattaa kiinnostaa myös läheinen Aura-vesipuisto, jonka pääsylipuista saa Jääkausikeskuksen lipulla 20 prosentin alennuksen. Toisenlaisesta historiasta kiinnostuneille keskuksen vieressä on myös Suomenpoikien museo eli Suomen puolella jatkosodassa taistelleille noin 3400 virolaiselle omistettu pieni museo.

Jääkausikeskus on vierailun arvoinen paikka; historiaa on aina hyvä sekä oppia että myös kerrata. Suomessa ei ole vastaavanlaista keskusta, mutta Heurekassa on 6.9.2026 asti esillä näyttely jääkauden jättiläisistä. Siinä matkustetaan ajassa taaksepäin 14 000 vuotta eli viimeisimmän jääkauden loppuhetkiin.

Jääkausikeskuksen kotisivut: https://jaaaeg.ee/fi/

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat